811 Shares 8778 views

Różnorodność ptaków: nazwy, opisy, siedliska

W tym artykule chcemy mówić o niezwykłej różnorodności ptaków na świecie. W zależności od klasyfikacji, istnieje pomiędzy 9800 do 10050 gatunków współczesnych ptaków. Jeśli myślisz o tym, jest to imponująca liczba.


Pochodzenie ptaków

Współczesna nauka mówi, że ptaki wyewoluowały z dawnych gadów. W tym momencie niektóre z typowych cech struktury z gadów: suchość skóry, pióra, łuski niczym gad, podobieństwa embrionów, jaj.

Należy powiedzieć, że w jury był formą pośrednią między ptaki i gady zwanych Archeopteryx. Pod koniec mezozoiku, istnieją realne ptaki. Współczesne ptaki mają charakterystyczne progresywne funkcje, które odróżniają je od gadów. Rozwinął narządy słuchu, wzroku, koordynacji ruchów z pewnych ośrodków w korze mózgowej, wygląd stałocieplne, w wyniku zmian w układzie nerwowym i oddechowego, obecność czterech-komorowego serca i gąbczastych płuc.

Różnorodność ptaków

Teraz świat ptaków jest bardzo zróżnicowana. Wszystkie ptaki można podzielić na trzy superorder:

  1. Bezgrzebieniowych. Większość członków tej grupy mają słabo rozwinięte skrzydła. Te ptaki nie latają, ale są one w stanie szybko i dobrze prowadzony. Znamiennym przykładem jest struś afrykański, który mieszka w sawanny, półpustynie i stepy Afryki, Australii i Ameryce Południowej.
  2. Penguins. Ta grupa jest bardzo skąpe. Jego członkowie żyją głównie na półkuli południowej, na wybrzeżu Antarktydy. Ptaki te również nie mogą latać, ale dobrze pływać. Ich kończyny przednie zmodyfikowane w płetwy. Pingwiny na lodzie poruszającego się w położeniu pionowym za pomocą przesuwnych i opierając się na ogonie. Ciekawostką jest fakt, że nie budują gniazda. Trzymają jajko na błonach kończyn, ukryć je pod fałdami tłuszczu na brzuchu. Generalnie wysokie warstwa tłuszczu chroni przed zimnem pingwinami.
  3. Kil. Ta grupa jest bardzo liczna. Obejmuje ponad dwadzieścia sztuk. To passerines, kurinoobraznye, Anseriformes, FALCONIFORMES, dzięcioły i tak dalej. D.

W ramach tego artykułu chcemy pokazać różnorodność ptaków w konkretnych przykładów niektórych przedstawicieli ptaków świata, ponieważ wszystkie rozmowy jest po prostu niemożliwe.

struś

Afrykański struś – największy ptak na świecie. Wcześniej były traktowane i innych spokrewnionych gatunków, nandu i emu. Jednak nowoczesne badacze przypisują je do indywidualnych zamówień. Więc teraz, z naukowego punktu widzenia istnieje tylko jeden prawdziwy Struś – afrykański.

Pierwszą rzeczą, która zaskakuje w ptaka, więc było jej ogromny rozmiar. Wysokość to nie mniej niż dużych koni. Wysokość strusi wynosi od 1,8 do 2,7 metrów, o wadze 75 kg. Są nawet duże mężczyźni, które ważą do 131 kilogramów. Naturalnie, większość wzrostu ma pochodzić z szyi i nóg. Głowa ptaka, wręcz przeciwnie, jest bardzo małe, nawet mniejsze niż mózgu strusia, co znajduje odzwierciedlenie w inteligencji ptaków.

Pióra ptaków rosną równomiernie w całym organizmie, aw rzeczywistości większość ptaków są umieszczone na specjalnych liniach zwanych pteriliyami. strusie afrykańskie nie mają kil, ale ponieważ nie są one przystosowane do lotu. Ale nogi są doskonałą pracę z prowadzeniem. Ptak ma bardzo długie nogi i silnie rozwinięty mięśnie nóg. Na każdej nodze istnieją tylko dwa palce. Jeden wielki rozmiar z pazurem, drugi mniejszy. Drugi palec pomaga utrzymać równowagę podczas jazdy.

Z ciała, ogona i skrzydeł ptaków wiele piór, ale z głowy, szyi i nóg mają tylko kilka minut w dół, wydaje się, że są nadzy. Mężczyźni i kobiety różnią się w strusia afrykańskiego upierzeniu barwienia. Co więcej, różne składniki, które mogą mieć różne barwy nóg i dzioba.

Siedlisko Afryki strusia

Struś afrykański żyje niemal w całej Afryce, to nie można znaleźć tylko na Saharze iw Afryce Północnej. Był czas, kiedy ptak ten żył na ziemi sąsiadującej z kontynentu afrykańskiego, Syrii i na Półwyspie Arabskim.

Generalnie sowy wolą otwarte równiny. Oni zamieszkują suche lasy, trawiaste sawanny, półpustynie. Ale zarośla, wrzosowiska, pustynie Quicksand nie do ich upodobań. To dlatego, że nie mogą one rozwijać dużą prędkością podczas biegu. Prowadzą one siedzący tryb życia, w małych grupach. Bardzo rzadko opakowanie może zawierać maksymalnie 50 osób i mogą paszy wraz z antylop i zebr. W zestawie nie ma trwałość, ale wyraźna hierarchia panuje. Dygnitarze trzymać ogon i szyję pionowo i słabszych przedstawicieli – ukośnie. Aktywność ptak jest pokazany w zmierzchu i nocą, a podczas upału dnia odpoczynku.

Strusie są głupie z jednej strony, az drugiej – bardzo ostrożny. Podczas posiłku, oni stale rozglądać się dookoła, przyglądając się otoczeniu. Widząc wroga, zostaną one usunięte szybko, nie chcąc poradzić sobie z drapieżnikiem. Mają bardzo dobry wzrok. Wrogiem są w stanie zauważyć kilometr. Wiele zwierząt monitorować zachowanie strusia, jeśli sami nie mają tak dobrego widoku. Struś stanie opracować prędkości 70 km na godzinę, a w rzadkich przypadkach, i do 90 kilometrów na godzinę.

wróbel

Mówiąc o tym, co różnorodność ptaków na naszej planecie, idziemy do największego przedstawiciela jednej z najmniejszych – do wróbla. Dla nas taki ptak zna od dzieciństwa. Wróbel – ptak, który jest powszechny w miastach i miasteczkach. Jest niewielkich rozmiarów, o wadze od 20 do 35 gramów. Ptak wchodzi vrobinoobraznyh oddział, który, oprócz niego, istnieje ponad 5000 gatunków. Największym przedstawicielem tej grupy – kruka, a najmniejszą – Wren.

Wróbel – ptak ma swoją nazwę w czasach starożytnych. A to ze względu na fakt, że ptaki kochają najeżdżać pola rolników. Jazdy im daleko, ludzie krzyczeli „złodziej trafienie”.

dwa rodzaje wróble znalezionych w Rosji: dom (City) i rustykalne. Ciekawostką jest fakt, że tego rodzaju ptaków posiada specjalną strukturę oczy i zobaczyć cały świat tych ptaków na różowo. Dzień wróbel zużywa znaczne ilości energii, a zatem nie może szybko dłużej niż dwa dni.

wróbel

ptasie pióra mają brązowy z czarnymi pasami wzdłużnymi. Długość nie przekracza siedemnaście centymetrów i waży nie więcej niż 35 gramów. Wyobraź sobie świat ptaków jest tak różnorodny i bogaty, że tylko Wróbel ma ponad 16 gatunków. Gdy ptak znajduje się tylko w północnej Europie. Ale potem stopniowo wróble rozliczane niemal wszystkich kontynentach z wyjątkiem Arktyki. Teraz można je zobaczyć nawet w Południowej Afryce, Ameryce, Australii, gdzie zostały one wniesione w na początku XX wieku.

Należy zauważyć, że wróble zawsze rozstrzygać w pobliżu człowieka i doprowadzić do stabilnego bytu. I tylko ptaki żyjące w kilku regionach północnych migrować do zimy w cieplejszym klimacie.

Wróble – odwieczny towarzysz człowieka. Charakteryzują się one wysoką płodności. Podstawę ich diety jest pokarm roślinny. Ale ptaki zostały złowione owady dla swoich piskląt. We wsiach, ptaki latać na pola, aby wybrać nasiona tam. Czasami wróble dziobać sadów owocowych i jagodowych, powodując obrażenia osób.

Podczas jednego latem może przynieść dwa lub nawet trzy pokolenia potomstwa.

bocian

Bocian – ptak niezwykły. Od dawna jest symbolem pokoju na ziemi. Biały ptak tak piękna i wdzięku, że o jej składających się wielu piosenek i wierszy. Rodzina bocianów reprezentowane gatunki dwanaście. Jest to dość duże jednostki. W dorosłym życiu osiągnąć oni metra wysokości i ma rozpiętość skrzydeł dwóch metrów. Wszystkie bociany mają długie nogi, szyję i dziób.

Są powszechne w prawie wszystkich kontynentach. Żyją nie tylko w tropikach, ale również w umiarkowanych szerokościach geograficznych. Te osoby, które żyją w ciepłym klimacie, nie odlatują na zimę, podczas gdy reszta jechał w Afryce i Indiach. Żywego drobiu do dwudziestu lat.

Do najbardziej znanych gatunków jest bocian biały. Ptaki świata od czasów starożytnych, o czym świadczą znaleziska archeologiczne. Ten gatunek jest prawie niesłyszalny, bo całkowicie niezabudowane struny głosowe.

Bociany są znane ze swojej wytrzymałości, ponieważ są one w stanie zrobić bardzo długich lotów.

Styl życia i odżywiania drobiu zależy od siedliska. White Stork preferuje nizinne łąki i bagna. Czasem osadzają się na dachach domów, dzięki czemu gniazdo. Żywią się do żywności pochodzenia zwierzęcego: jaszczurki, żaby, owady, małe myszy. Bocian – piękny i szlachetny ptak.

łabędzie

Swan – biały ptak, który podbił całą swoją urodę i wdzięk. Mała grupa znanych ptaków obejmuje 7 gatunków. W ogóle, łabędzie należą do rodziny kaczek, a ich najbliżsi krewni są Brant gęsi.

Swans – jest największym ptactwa wodnego dzikie ptaki. O wadze do ośmiu kilogramów. Ptaki mają bardzo długie i elastyczne szyi, każdy gatunek charakteryzuje się szczególnym preparacie. Nogi ptaków są dość krótkie i wyposażone w specjalne membrany kąpielowych. Na lądzie chodzą wydaje się bardzo niewygodne. Gruczoł olej ptaków przydziela smar, przy czym pióra nie zanurzenia w wodzie.

Wszystkie łabędzie mają taką samą kolorystykę – biały, czarny łabędź i różni się tylko od nich.

Żyją w Ameryce Północnej i Południowej, Australii i Eurazji. Zazwyczaj osiadają na brzegach zbiorników wodnych, gdzie może być i małych jezior i rozległych wody, jak ujść lub zatok.

Wszystkie łabędzie można podzielić na południowej i północnej. Południe prowadzi siedzący tryb życia i mają lecieć na północ do zimy. Eurasian ptaki zimą w Azji Południowej i Środkowej, a USA spędzają zimę w Kalifornii i na Florydzie.

Żywe ptaki zazwyczaj w parach. Są ciche i spokojne usposobienie. Głosy ptaków tyle połączeń, ale służyli dźwięk jest niezwykle rzadkie, ale łabędź niemy mógł tylko syczeć w razie niebezpieczeństwa.

Jak ptaki użytku spożywczego nerkowych, nasiona i korzenie roślin wodnych, trawy i drobnych bezkręgowców wodnych. Żywią się w wodzie, głęboko zanurzając głowę. Ale ptaki nie są w stanie do nurkowania.

Bee koliber

Rozmawialiśmy o tym, że struś afrykański – jest największym ptakiem. Koliberek jest najmniejsza pszczeli. Ten kubański ptak jest nie tylko mały na świecie, ale również najmniejszy stałocieplne istota na Ziemi. Samiec posiada długość nie większą niż pięć centymetrów i nie cięższe niż dwa spinaczy wagowych. Ale kobiety są nieco większe. Sama nazwa wskazuje, że ptaki te same w sobie nie więcej niż pszczoły.

Najmniejszy ptak – bardzo szybki i mocny istotą. Błyszczące skrzydełka sprawiają, że wygląda jak drogocenny kamień. Jednak nie zawsze jest widoczny wielobarwny kolor, wszystko zależy od kąta patrzenia.

Pomimo małych rozmiarów, ptak odgrywa ważną rolę w reprodukcji roślin. Leci z kwiatka na kwiatek zbierania nektaru i jego cienkich trąba, jednocześnie przekazujący pyłek z kwiatka na kwiatek. W ciągu jednego dnia, małe wizyty pszczoła do jednego i pół tysiąca kwiatów.

Kolibri zbudować się gniazdo w kształcie misy jest większa niż 2,5 cm średnicy. brnąć one z kory, porostów i pajęczyny. Oni ptak ustanawia dwa małe jajka wielkości ziarnka grochu.

ptaki leśne

Tu jest miejsce, gdzie można docenić obecną różnorodność ptaków, więc jest w lesie. Po tym wszystkim, jest domem dla wielu ptaków. W każdej chwili można spotkać niezwykłą liczbę z nich. Tutaj dzikie ptaki tkać swoje gniazda, znaleźć własne jedzenie i wydedukować pisklęta. Gruby liści chroni ptaki przed wrogami i złej pogody. Spacerując po lesie, można usłyszeć różne głosy ptaków, my ich nie widać, ale słychać ich piękny śpiew i znajome od dzieciństwa „Kukułka”.

Jakie ptaki żyją w naszych lasach? Świat ptaków w nich jest tak bogata, że trudno wyliczyć wszystkie gatunki. Pamiętajmy tylko najsłynniejsza: cietrzew, dzięcioły, orzechówka, jerzyki, sowy, słowiki, cietrzewie, sowy, kukułki, orły, soczewica, Dziadki, krwistym, muchołówki, chickadees, jastrzębie, Crossbill, świnka i wiele innych. leśne ptaki przystosowały się do życia w zaroślach leśnych. Każdy z gatunków żyje w niektórych regionach kraju, w typowym dla siebie miejsce. Ciekawostką jest fakt, że absolutnie wszystkie ptaki w lesie współistnieć na tym samym terytorium, a jednak wśród nich są groźnymi drapieżnikami i absolutnie nieszkodliwe i bardzo małe ptaki. Po prostu niesamowite połączenie.

zimorodek

Kingfisher – mały ptak z jasnych piór. Upierzenie kolor przechodzi od granatowych plecami do jasny pomarańczowy brzuch. Dziób zimorodka jest zwykle: długie i proste. Kobiety są mniejsze od samców. Osiedlić ptaków wzdłuż wybrzeża rzek, stawów, jezior, strumieni. Ogólnie rzecz biorąc, w tych miejscach, gdzie jest spokój, bieżącej wody.

Ale uczynić swoje gniazda na stromych brzegach wśród krzaków. Zimorodki całkiem dobrze i czuć się w górach, czasem selyas tam.

Para ptaków łączą się tylko w okresie godowym. Na terenie Rosji – to o drugiej połowie kwietnia, tuż po powrocie z cieplejszym klimacie. Gniazda mężczyźni i kobiety kopać dzioby, nogi kołysanie naziemne. Mink są zazwyczaj znajduje się w pobliżu wody i dobrze są zamaskowane gałęziami.

Dziwi fakt, że zimorodki Lodge powrotu przez kilka sezonów. Wewnątrz nie ma takich jak gniazda, składają jaja bezpośrednio na ziemi. Sporadycznie występuje stwarza żadnego miotu. Zwykle samica składa od pięciu do siedmiu jaj, a czasami dziesięć. Wyklucia kolejno, jeden po drugim, samiec i samica.

Wśród zimorodki mają jako populacji wędrownych i osiadłych. Są powszechne w Eurazji, w Indonezji oraz w północno-zachodniej Afryce, w Nowej Zelandii.

Zimorodki zamieszkują tylko o czystych wodach, dzięki czemu mogą one być wykorzystywane do oceny stopnia ich czystości.

Na przykład cytowanym ptaków można zobaczyć na ich różnorodność. Różnią się one od siebie nie tylko wyglądem, ale również styl życia i zwyczaje, choć wszystkie należą do tego samego podrzędu.