709 Shares 2046 views

Baribal (niedźwiedź czarny): opis, wygląd, cechy, siedlisk i ciekawostki

W dawnych czasach ten rodzaj niedźwiedzia był rozpowszechniony na terytorium dzisiejszej Europie, ale raczej szybko zniszczone, a dziś w stanie dzikim w krajach europejskich nie został znaleziony. Amerykański czarny niedźwiedź (lub czarny niedźwiedź) różni się od niezgrabnym facetem? Jakie są zwyczaje cech zewnętrznych? Te i wiele innych pytań odpowiemy w dalszej części tego artykułu.


rozpiętość

Czarny niedźwiedź amerykański czarny niedźwiedź do niedawna zamieszkiwały lasy i równiny Ameryki Północnej. Ale większość ludności została zniszczona lub przesunięta osobę ze wschodniej części Stanów Zjednoczonych i regionach południowo-wschodnich. Na początku XXI wieku liczba tych zwierząt nie przekracza 200 tys. Większość z zakresu amerykańskich akcji Black Bear Black Bear z grizzly.

Zakres tego zwierzęcia jest ograniczona do górzystego terenu z wysokości od 900 do 3000 metrów nad poziomem morza. Amerykański czarny niedźwiedź – niedźwiedź, który obecnie mieszka w Kanadzie i trzydziestu dwóch stanach USA. Małe populacje i rejestrowane w Meksyku.

Zasadą jest, że woli żyć w lasach i na obszarach niezbyt gęsto zaludnionych przez ludzi. W Kanadzie, American Black Bear (niedźwiedź) zajmuje dużą część jego historycznego zasięgu. Unika tylko obszary o centralnych równin, które są aktywnie rozwijających się rolnictwo. Chociaż od czasu do czasu i to jest w tych obszarach.

Baribal (niedźwiedź czarny): Wygląd

To zwierzę, w przeciwieństwie do swoich większych odpowiedników, jest średniej wielkości. Kufa jest nieco wskazał, stopy wysoki, z bardzo długimi pazurami. Płaszcz ma krótką i gładką. Najczęściej tuż poniżej szyi można zobaczyć biały, brązowy lub beżowy światła łatki. Uszy są duże, szeroko rozstawione. Pomimo nieznacznego podobieństwa do grizzly, Baribal – niedźwiedzia, który nie posiada przednią barku garb.

Długość ciała zwierzęcia 1,5 m, długość ogona – około jednego metra długości ucha – 80 mm. Czarna ponosi waży średnio 135 kg, jakkolwiek oficjalne udokumentowanych przypadków, gdy niektóre osoby osiągnęła znacząco wyższy ciężar (250 kg). Kobiety są o jedną trzecią mniejsze od samców.

Średnia długość życia w tym gatunku, zdaniem naukowców, jest około dwudziestu pięciu lat, choć jej przedstawiciele rzadko żyją do dziesięciu lat. Wynika to z warunków środowiskowych i kłusownictwa. Ponad 90% zgonów w wieku Baribal po 18 miesiącach taki czy inny sposób połączony ze spotkaniem z człowiekiem – strzały myśliwych lub kłusowników, wypadki samochodowe, itp …

kolor

Amerykański czarny niedźwiedź, której opis można znaleźć w literaturze na temat dzikich zwierząt, co do zasady, ma czarne, czasem czarno-brązowy. Jedynym wyjątkiem jest koniec lufy kolorze złotym jasnożółtego. Jednak nawet w tego samego miotu może urodzić ponosi brąz czekoladowy i niebiesko-czarny.

Zwykle brązowy odcień charakterystyczne dla młodych zwierząt. Amerykański czarny niedźwiedź – niedźwiedź, że rozmiar jest znacznie gorszy od brązowego kolegów, ale gatunek ten nie jest gorszy od niego w różnych kolorach. Poza czarnym lub czarno-brązowy, na zachodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych są jasnobrązowe członkowie gatunku, różne gatunki Alaskan futra srebrno-niebieski (Glacier Bears), zwierzęta, które żyją na wyspie Gribbel, mają biały płaszcz. Ale wszystkie gatunki posiada wyjątkową cechę – jasnożółtej koniec lufy.

Gdzie Baribal

Czarne niedźwiedzie czuć się komfortowo w obszarach, które łączą lasów i łąk. Idealny dla tych siedlisk są lasy z różnymi rodzajami orzechów i owoców. Na mniejszych polanach słonecznych zwierzęta te znajdują swoje jedzenie. Mokradła i niziny oferować swoje soczyste i roślin jedzenie, a potoki i małe strumienie w zalesionej okolicy – picia wody. Ponadto, są one wykorzystywane przez niezgrabny do schłodzenia w okresie letnich upałów.

Czerpak z młodszego potomstwa wymaga dużych drzew, z których średnica lufy powinna wynosić co najmniej 50 cm. Kora musi być prążkowane (na przykład biała sosna). Drzewa te są najbardziej bezpieczne dla małych niedźwiedzie, którzy dopiero uczą się wspinać, i są doskonałym miejscem na zorganizowanie zakwaterowania.

Czy Baribal wrogów?

Tak, a jest ich wiele. Amerykański czarny niedźwiedź – niedźwiedź, który unika otwartych terenów w obawie przed atakiem większych i mocniejszych niedźwiedzi brunatnych. Dlatego woli żyć na terenach zalesionych. Szare wilki, kojoty, Cougars często żerują na młodych. Jednak większość z martwych baribalov – dorosłe zwierzęta, a zabicie ich człowieka.

żywność

Amerykański czarny niedźwiedź – niedźwiedź jest dość nieśmiała, nie agresywny i wszystkożerne. W żywności jest absolutnie nepriveredliv i nieczytelny. Głównie żywi się roślin żywności, larw i owadów. Czarne niedźwiedzie nie mogą być uznane za aktywne drapieżniki: zwierzęta najbardziej kręgowców, zużywają one tylko w postaci upadku. Jednak amerykański czarny niedźwiedź nie opuści małych gryzoni: Beaver, króliki, może poradzić sobie z małym jelenia.

Amerykański czarny niedźwiedź jeść jak najwięcej żywności, jak jego żołądek może pomieścić. Potem zasnął i obudził się ponownie zaangażowany w poszukiwaniu pożywienia. W zależności od pory roku, aż do 80-95% jego diety jest pokarm roślinny. Na wiosnę (kwiecień-maj), amerykański czarny niedźwiedź zjada głównie zioła. W czerwcu, ich dieta staje się nieco bardziej zróżnicowana: są owady, larwy i mrówki, i niedźwiedź raczy jesień jagody, grzyby i żołędzie.

Kiedy w niektórych rzekach Alaski i Kanady wzrosnąć do mielizny tarła łososia, czarne niedźwiedzie gromadzą się na brzegach iw płytkiej wodzie ryb. Nie trzeba dodawać, że spadek do amerykańskiego czarnego niedźwiedzia – okres krytyczny. W tym czasie konieczne jest zaopatrzyć się tłuszczu na zimę. Jest to szczególnie ważne dla kobiet, które w okresie zimowym, aby pielęgniarka potomstwo. Fat przechowuje czarne niedźwiedzie gromadzić ze względu na jedzenie dużych ilości owoców, orzechów i żołędzi.

Baribal: reprodukcja

Zaraz po przebudzeniu z hibernacji baribaly mate. Odbywa się w maju-lipcu. Ciąża trwa aż do dwustu dwudziestu dni. Co ciekawe, ciąża niedźwiedzi nie natychmiast rozwijać, ale tylko w późnej jesieni. I tylko wtedy, gdy ona zebrała wymaganą ilość tłuszczu. Inną ciekawą funkcją: Cub dwa lub trzy miś urodzony w zimie, w czasie, gdy ich matka jest bardzo głęboki sen.

Dzieci rodzą wadze poniżej 450 gramów. Kowalski własną drogę do mleka tłustego i ciepły, a na wiosnę ich waga jest już do 5 kg. Cubs wszędzie śledzić matkę, uciec od niego lekcje dla wszystkich okazjach. Zostawiają go aż do następnego roku, gdy przychodzi czas następnego kryciem.

styl życia

Black Bear – wielki wspinacz, jest doskonale wspinać się na drzewa, nawet w bardzo podeszłym wieku. To ostrożne zwierzęta z wysoce rozwiniętym zmysłem węchu, wyjątkowy słuch. W nocy, w poszukiwaniu pożywienia lub partnera seksualnego, baribaly krzyż długich dystansach:

  • młodych zwierząt, w tym samym wieku – 1,6 km;
  • dorośli mężczyźni – 12 km;
  • dorosłe kobiety – 9 km.

Maksymalna długość nagrany codzienny spacer był około 200 km.

Amerykański czarny niedźwiedź szybko działa pod górę lub na poziomej powierzchni, przyspieszenie do 55 km / h. Zwierzęta te są również bardzo dobrymi pływakami pływają całej słodkiej wody co najmniej 2,5 km.

Czarne niedźwiedzie wolą karmić się wczesnym rankiem lub wieczorem, gdy ciepło z dnia ustępuje. Jednak niektóre z nich są aktywne w nocy. Starają się unikać spotkania z innymi niedźwiedziami i ludzi. Mózg czarnego niedźwiedzia dość duże w stosunku do rozmiarów ciała. Zwierzę ma doskonałą pamięć. Jest uważany za jeden z najbardziej inteligentnych ssaków.

Pracownicy rezerwy krajowej w stanie Georgia powiedzieć, że czarne niedźwiedzie, kiedy zostali wyprzedziła o kłusownictwo wybryki poza rezerwy, zachowują się zaskakująco zrozumiały. Uciekają do parku i zapewnić pracownikom się osiedlić problemy z wściekłych rolników, a sami w tym czasie spokojnie spacerujących wzdłuż granicy parku.

I wreszcie, kilka ciekawych faktów:

  • Black Bear – popularny heraldyczny symbol. W wielu krajach, a jego wizerunek jest wykorzystywany w herbie w Niemczech, Polsce, Czechach, Rosji.
  • Londyn Beefeaters – słynnego brytyjskiego Queen Guard – nosić wysokie futrzane czapki kanadyjski baribalov.
  • Amerykański czarny niedźwiedź obdarzony przez naturę z dobrego widzenia barw.