892 Shares 1308 views

Jak uzyskać obywatelstwo amerykańskie?

US obywatelstwo można uzyskać na trzy sposoby:


  1. jeżeli co najmniej jedno z rodziców jest obywatelem lub obywatelem tego państwa;
  2. od urodzenia (jeżeli został wydany w Stanach Zjednoczonych, nawet jeśli oboje rodzice są cudzoziemcy);
  3. przez naturalizację.

Ten ostatni punkt jest najbardziej interesujący z naszych rodaków, którzy wyemigrowali w krajach rozwiniętych gospodarczo i marzy, aby dostać się tam wszelkie prawa zwykłych Amerykanów.

Obywatelstwo USA mogą ubiegać się o co najmniej 18 lat, a pięć lat żyli w kraju status rezydenta. Nowa ustawa Bezpieczeństwa Narodowego podkreślił 2004 przyniósł znaczne korzyści dla tych, którzy służyli lub służy w siłach zbrojnych państwa, a także dla ich rodzin. Na przykład, osoba ze stałego pobytu w Stanach Zjednoczonych i tylko jeden rok służby w wojsku może petycję o naturalizację. A ustawa zwalnia go z obowiązku uiszczania wszelkich opłat za zgłoszenia kwestionariuszy. Ponadto ustawa obrony pozwala naturalizowany nawet tych cudzoziemców, którzy nie mają statusu stałego pobytu, jeśli udowodnią, że brali udział w operacjach bojowych w ramach wojsk amerykańskich w czasie II wojny światowej, koreański i konfliktów Wietnam, albo w „Pustynna Tarcza” operacji i „Trwała Wolność”.

Wnioskodawcy ubiegający się o obywatelstwo USA jest podawany do Citizenship and Immigration Services pakiet niezbędnych dokumentów i formularzy na numer 400 (wniosek o naturalizacji). Sześć miesięcy później (czasami 8-9 miesięcy), agencja stan, aby klucz do decyzji szukających pracy: czy udzielić lub odmówić jego prośbę. Najlepiej przed wypełnienie formularza i fragment wywiadu z funkcjonariusza Służby Obywatelskiej skonsultować się z niezależnego prawnika, który powie, jakie dokumenty należy złożyć, i wypełnienie kwestionariusza.

W przypadku gdy zgłoszenie o naturalizację odmówiono, możliwe jest w ciągu 30 dni od daty odmowy ubiegać się o obywatelstwo USA ponownie. Aby to zrobić, należy wypełnić formularz numer 336 (wniosek o ponowne rozpatrzenie decyzji), aby zebrać niezbędne dokumenty, które świadczą o niezgodności z prawem odmowy oraz do uiszczenia opłaty. Przez sześć miesięcy od daty niniejszego dokumentu, urząd imigracyjny musi podjąć drugi wywiad. Ale nawet jeśli tym razem poniósł porażkę, można spróbować szczęścia kontaktując federalnego sądu okręgowego.

Wielu Rosjan nie są skłonni do radykalnie zerwać więzi z ojczyzną, zainteresowanych w pytaniu: czy zezwolić na podwójne obywatelstwo w Stanach Zjednoczonych? Należy zauważyć, że obywatele tego państwa, którzy mają już paszport, to jest dozwolone. Ponadto, nie będzie żadnych problemów w tych, którzy stali Amerykanin z urodzenia. Jednak ci, którzy przeszli przez proces naturalizacji teoretycznie może stracić swoją nowo odkrytą obywatelstwo, jeśli nie wyrzec się poprzedniego obywatelstwa.

Podczas ceremonii, nowe paszporty, Amerykanie ślubowanie, w którym, w szczególności, obiecują porzucić starą obywatelstwo państwa. Dlatego podwójnego obywatelstwa USA-rosyjskie prawnie niemożliwe. Jednak w praktyce, Departament Stanu USA nie prowadzą aktywną tych, którzy nie dotrzyma obietnicy i nadal odwiedzić starych przyjaciół i krewnych na paszport Federacji Rosyjskiej. Ponadto w Rosji taka osoba ma takie same prawa jak wszystkich swoich byłych rodaków.