724 Shares 5553 views

Wiza długoterminowa dla Francji dla Rosjan

Francja znajduje się na liście krajów, które podpisały umowę z Schengen, dlatego wizyta w tym kraju wymaga wizy Schengen lub francuskiej. Długoterminowa wiza do Francji jest wydawana, jeśli planujesz wycieczkę na więcej niż 90 dni. Taka wiza umożliwia pobyt tylko we Francji, nie jest to Schengen.


Wiza długoterminowa dla Francji jest wydawana dla następujących kategorii obywateli: studentów, studentów, przedsiębiorców, nauczycieli, artystów. Również tutaj możesz podać wizę oblubienicy lub pana młodego. Gdy tylko obywatel rosyjski przyjedzie do Francji, musi prosić o kartę dowodu tożsamości cudzoziemca w miejscu pobytu w prefekturze, zgodnie z którą ma prawo żyć i pracować na terytorium kraju. Ten certyfikat daje posiadaczowi możliwość swobodnego przemieszczania się po krajach UE.

Rodzaje długoterminowych wiz dla Francji

Wiza z długim okresem ważności (równowartość pozwolenia na pobyt)

Od 2009 r. Stało się możliwe uzyskanie wizy, która pozwala na pobyt we Francji przez ponad trzy miesiące bez konieczności kontaktu z prefektur przez cały czas trwania tego dokumentu. Długoterminowa wiza dla tego rodzaju Francji jest dostępna dla następujących kategorii obywateli:

  • Małżonkowie obywateli francuskich;
  • Studenci;
  • Osoby, które wyjeżdżają na długi czas na zaproszenie krewnych;
  • Osoby, które zamierzają wynająć;
  • Osoby udzielające pomocy rodzinnej – do gubernatorów itd.

Kwestionariusz OFII

Wiza długoterminowa we Francji, co odpowiada zezwoleniu na pobyt, wymaga OFII kwestionariusza dołączonego do akt skarżącej. Niniejszy formularz należy przesłać niezwłocznie po otrzymaniu wizy lub po przybyciu do Francji. Formularz wniosku, zatwierdzony w konsulacie, należy przesłać pocztą poleconą do regionalnego biura OFII.

Następnie przedstawiciel OFII skontaktuje się z wnioskodawcą w celu uzyskania procedury rejestracyjnej. Jest to obowiązkowe (jeśli po upływie trzech miesięcy rejestracja nie zostanie przeprowadzona, wówczas posiadacz takiej wizy zostanie uznany za osobę nielegalną). Długoterminowa wiza do tego rodzaju Francji daje swoim posiadaczowi prawo do podróżowania po całym obszarze Schengen, pod warunkiem że czas trwania podróży nie przekracza trzech miesięcy.

Wiza do Francji na zaproszenie

Czy potrzebna jest wiza do Francji, jeśli planowana jest podróż do małżeństwa z obywatelem francuskim / podmiotem? W takim przypadku wnioskodawca musi złożyć wniosek o wizę krótkoterminową, a po zarejestrowaniu małżeństwa musi wrócić do Rosji i otrzymywać wizę długoterminową odpowiadającą zezwoleniu na pobyt.

Obywatele, którzy pojechali do Francji na zaproszenie do pracy lub po prostu zostań, powinni otrzymać wizę. Aby to uzyskać, potrzebujesz następujących dokumentów:

  • Dwa zdjęcia;
  • Oryginalne zaproszenie, poświadczone przez urząd miasta w miejscu zamieszkania strony zapraszającej (jeśli strona zapraszająca jest jej krewnym, nie musisz poświadczać tego dokumentu w biurze burmistrza, ale w tym przypadku potrzebujesz potwierdzenia swojego związku: akt urodzenia, ślubu itp.) .

Ten pakiet dokumentów jest obowiązkowy przy otrzymywaniu wizy przez zaproszenie. Potrzebny jest również inny pakiet, który dotyczy konkretnie faktu podróży. Mianowicie:

  • Ważny paszport zagraniczny;
  • Paszport obywatela Rosji;
  • Certyfikat z pracy;
  • Oświadczenie o stanie konta bankowego itp.

Powodzenia!