817 Shares 8215 views

Visa Ryga: projektowanie, rozrządu. Łotewski ambasady. Centrum wiza Łotwa w Moskwie

Czy potrzebuję wizy do Rygi? Łotwa jest jednym z krajów, które są częścią strefy Schengen. W związku z tym, na wjeździe do tego kraju dla obywateli rosyjskich musiał sporządzić stosowne dokumenty. Wyjątkiem są osoby, które mają pozwolenie na pobyt w Rydze, innych miast. Jego zdaniem, należy rozważyć, jak dzieje się wizy na Łotwie.


wiza Schengen

Visa do Rygi planu nie może wejść tylko z kraju, ale także, aby przenieść się na terytorium państw należących do strefy Schengen. Pasuje do dokumentu, aby odwiedzić ten kraj w celach turystycznych, a wygląda na najlepsze rozwiązanie dla długich pobytów z krewnych lub przyjaciół. Istnieje jedno i dwuosobowych swoim rodzaju.

wiza tranzytowa

Wiza tranzytowa dla Rosjan w Rydze może być wymagane, jeśli wizyty na Łotwie jest uważany za pośrednika w drodze na terytorium sąsiednich państw. Co do zasady, to jest wydawane w przypadkach, gdy cudzoziemiec musi wykonać przeszczep między płaszczyznami, które następują w odrębnych kierunkach. Dokument ten umożliwia dziennie długo przebywać w strefie tranzytowej lotniska, bez konieczności opuszczania miasta.

wiza długoterminowa

Długoterminowe wizy do Rygi dla Rosjan jest dla tych, którzy planują pozostać długo na terytorium Rzeczypospolitej. Wspomniany dokument jest rodzajem alternatywa do pozwolenia na pobyt i pozwala na pozostanie w kraju przez 90 dni. Ponadto, długoterminowe wizy do Rygi otwiera możliwość odwiedzenia innych państw Schengen, jeśli dokument nie był pierwotnie ograniczenia terytorialne są nakładane.

Visa na zaproszenie

Aby otrzymać zaproszenie na Łotwie, podczas wypełniania formularza wniosku o wizę będzie musiał podać kod wniosku. Osoby prawne, przyjaciół lub krewnych są zobowiązane do stosowania z wyprzedzeniem właściwej intencji w urzędach imigracyjnych w kraju do nawiązywania połączeń.

W większości przypadków, oficjalne zaproszenie trwa około 2 dni. Zgodnie z normami prawa łotewskiego, takie rozmowy mają prawo do obywateli tego kraju, którzy mają pozwolenie na pobyt.

Kiedy zaproszony do Rygi wizy dla pracowników konsulatu. W szczególności uwzględnia przyszłe miejsce zamieszkania, cel podróży. Źle zdefiniowany adres, na który planujesz pobyt na Łotwie, jest często przyczyną awarii w oknie potwierdzenia. Dlatego też, przed złożeniem wniosku o oglądania zaleca się, aby zweryfikować dane.

Aby wysłać zaproszenie do ambasady Łotwy jest wymagane. Konieczne jest jedynie, aby pamiętać w kwestionariuszu dla uzyskania numeru żądania wizy. Ostatni rejestrowane w bazie danych agencji rządowej. Określony kod numeryczny pozostaje ważne przez okres sześciu miesięcy od daty wysłania zaproszenia.

wiza turystyczna

obywatele rosyjscy, którzy są wysyłane na Łotwie w celach turystycznych, są zobowiązani do zapewnienia pracownikom biletu lotniczego Ambasada Moskwa – Ryga, jak również wydruk listu potwierdzającego rezerwacji. Awarie zwykłych podróżnych na wjazd do kraju są rzadkie. Często przyczyną kłopotów staje się:

  • no bilet lotniczy Moskwa – Ryga;
  • brak wolnych stron w paszporcie, profluvium jego ważności;
  • fotografie zasilające, które nie spełniają wymagań;
  • w nim umieszczona ubezpieczenie medyczne.

czas realizacji

Do czego jest przygotowywany wizy (Łotwa)? Centrum Visa w większości przypadków, aby poradzić sobie z takim zadaniem w ciągu 5 dni roboczych od daty złożenia wniosku. Procedura może być zakończona w ciągu 3 dni, jeśli istnieje dobry powód. Na prośbę ambasady produkcji wizy w niektórych przypadkach trwa do 30 dni. Jednak zdarza się to bardzo rzadko, w szczególności, jeżeli jest to konieczne, dokładne badanie lub sprawdzić podejrzane informacji określonych w dokumentacji.

Gdzie jest Visa Application Center Łotwy w Moskwie? Urząd można znaleźć pod adresem: Dolna Susalny Lane, 5. Aby dostać tutaj jest wygodne, przed dotarciem do stacji metra „Kurski”.

Koszt wizy na Łotwie

Ile dokument rejestracyjny wola? Aby otrzymać wizę, będzie musiał odwiedzić łotewskiej ambasady zapłacić opłatę wizową. Na podstawie harmonogramu wymaganymi dokumentami, cena będzie wynosić:

  • 35 euro za rutynowym, non-pilne, wizy turystycznej;
  • 70 euro do pilnego przygotowania dokumentów.

Kiedy wizy na podróż do Łotwie dla mieszkańców dziecka być zwolnione z opłat konsularnych.

wniosek wizowy

Visa Ryga zobowiązani do wypełnienia kwestionariusza. Można to zrobić na oficjalnej stronie łotewskiej konsulatu. Wypełniony formularz wniosku tylko w alfabecie łacińskim. Następnie dokument zostanie wydrukowany, a następnie traktuje się w ambasadzie, a podpisany przez przedstawicieli centrum wizowego.

Jeśli planujesz wyjazd z nieletnimi, wypełnienie profili zaangażowanych rodziców. Dokument wskazuje wyczerpującą i rzetelną informację. Są wypełnione wszystkie, bez wyjątku, punkty wymienione w formularzu. Jeśli pracownicy ambasady znaleźć gdzieś błąd, fałszywe informacje, wnioskodawca zostanie natychmiast odmówiono wizy.

Dokumenty wymagane do uzyskania wizy na Łotwie

Większość obywateli rosyjskich, którzy są wysyłane do Rygi, wolą wydać wizę Schengen. W celu uzyskania takiego dokumentu, konieczne jest, aby wysłać do ambasady w następującym artykule:

  1. Profil dla każdej osoby, jedzie na wycieczkę.
  2. Paszport, który zawiera co najmniej dwie puste strony. Dokument tożsamości pozostaje w mocy przez okres 3 miesięcy po wygaśnięciu wizy.
  3. Paszport wewnętrzny rosyjski. Dostarczenie do rozpatrzenia oryginalnego dokumentu nie jest wymagane. Dostatecznie wyraźne fotokopie zwojów, co pokazuje fotografie wnioskodawcy, dane o miejscu jego rejestracji. W odniesieniu do nieletnich, jako alternatywa tutaj przedstawiony metrykę.
  4. Zdjęć w formacie zgodnym z normami stwierdzono centrum wizowego. Te ostatnie muszą być nie później niż 6 miesięcy dokonane przed ubieganiem się o wizy. Jedna z fotografii w załączonym do wypełnionego kwestionariusza.
  5. Papier, potwierdzające cel wjazdu na terytorium Łotwy. Przede wszystkim jest to, że bilety lotnicze w obu kierunkach, formach, potwierdzający rejestrację w hotelu. W przypadkach, gdy planowane jest podróż prywatnym samochodem, pracownicy centrów wizowych przedstawione kserokopie licencyjnej i kierowcy rejestracji zaświadczenia o samochodzie.
  6. Ubezpieczenie działa w krajach należących do strefy Schengen. polityka wysokość pokrycia powinna wynosić 30 000 euro, aw przypadku długoterminowej wizy – nie mniej niż 42 600 euro.
  7. Oświadczenie potwierdzające dostępność środków potrzebnych do przeprowadzenia podróż. Dzięki funduszom z trzeciego centrów wizowych pracowników podróży stroną są przedstawiane odpowiednich oświadczeń w jego imieniu. Że wiza została wydana w Rydze, do dyspozycji osób podróżujących musi być sumą za 30 łatów dziennie.
  8. Pokwitowanie potwierdzające opłacenie obowiązkowych opłat konsularnych.

dodatkowy papier

Na podstawie konkretnego celu podróży, Centrum personel wiza może wymagać od wnioskodawcy do szeregu dodatkowych dokumentów. W szczególności, jeśli ktoś idzie na Łotwie do prowadzenia działalności gospodarczej lub działalności gospodarczej, ma obowiązek dostarczyć list z zaproszeniem, składający się Strony przyjmującej w kraju. Ponadto, taka sytuacja wymaga zaświadczenia z pracy, który wskazuje pozycję.

Osoby, które są wysyłane do Rygi na rzecz zatrudnienia, mają obowiązek zapewnić pracownikom centrum wizowego:

  1. Świadectwo ukończenia złożonego badania lekarskie. Określone w postaci powinny potwierdzić brak groźnych chorób.
  2. Oryginalny dokument umowy o pracę podpisanej przez pracodawcę na Łotwie.
  3. List od kraju przyjmującego, informacje, z których wynika, że osoba ubiegająca się o wizę jest przyszły pracownik.

Cechy wizy dla dziecka

Aby umieścić dokument na dziecko w wieku poniżej 14 lat, którzy nie mają własnego paszportu, następujące warunki muszą wykonać. Przede wszystkim te dzieci wpisane do paszportu rodziców. Każdy z nich jest wypełniona specjalnym formularzu wniosku wizowego, który jest dołączony do fotografii. Jeśli dzieci są starsze niż 14 lat, z pakietem dokumentów załączonych kserokopii paszportu wewnętrznego Rosyjskiej.

Zdarza się, że w podróży dziecko powinno iść w towarzystwie tylko jednego z rodziców. W takich sytuacjach wymagają specjalnego pozwolenia na opuszczenie kraju, który pochodzi od ojca lub matki i poświadczone notarialnie. Jeżeli drugi rodzic nie jest dostępna, to powinno być potwierdzone odpowiednimi dokumentami (decyzja sądu, akt zgonu, itp).

Dzieci mają prawo do złożenia wizyty na Łotwie bez dorosłych opiekunów. Aby przeprowadzić taki ruch, trzeba będzie pozwolenie od rodziców, co jest powodem do przekroczenia granicy rosyjskiej. Do niego należy dołączyć list, który zawiera informacje o tym, kto ponosi odpowiedzialność za małoletniego podczas jego pobytu na terytorium Łotwy. W tym ostatnim przypadku, obecność paszport dziecka jest warunkiem koniecznym dla realizacji podróży.

Podsumowując powyższe, należy stwierdzić, że prawo do wprowadzenia Łotwę bez ich rodzice mają tylko tych młodocianych, którzy osiągnęli wiek 14. W tym przypadku powinny one posiadać dokument podpisany przez opiekunów, która pozwala dziecku podróżować samotnie.

Konkludując

Więc dowiedzieć się, czy potrzebna jest wiza w Rydze, jakie dokumenty są wymagane do jego realizacji. Jak można zauważyć, ze o ścisłe przestrzeganie procedury ustanowionej do składania dokumentów oraz wymagań konsularnych, aby otrzymać dokument, który daje prawo wstępu na Łotwie, to nie jest tak trudne.