680 Shares 4270 views

Lotus olejek: Skład, właściwości, zastosowanie

Od czasów starożytnych, ludzie są znane delikatne i czyste kwiaty lotosu. Olejek eteryczny z tej rośliny jest obecnie szeroko wykorzystywane do celów kosmetycznych. Wraz z nim robi masaż i aromatu pomieszczenie.


Dowiadujemy się więcej o tym, jak rozwijać lotos, co ich korzystne właściwości, jest jakieś przeciwwskazania do użycia, i jak go używać.

opis

Roślina ma duże liście, piękne kwiaty z żółtymi pręcikami i bardzo przyjemny zapach. Rozwijać go sztucznie – bardzo trudne zadanie. Wszystkie prace muszą być ręczne. Po delikatnym lotosu potrzebne opiekę i ciepło.

kwiaty

Oszałamiające kolory są różne, ale zawsze atrakcyjny kolor. Ich średnica wynosi często trzydzieści centymetrów. Oprócz doskonałej kondycji, mają zaskakująco delikatny smak, dzięki której płatki są często dodawane do kompozycji herbat.

Dla efektu leczniczego kolekcja powinna być przeprowadzona przed świtem. pachną przede wszystkim w tym czasie. Jeśli wybierzesz kwiat i uszkodzić roślinę, jej efekt leczniczy może zostać utracone. Olej Lotus jest uzyskiwany z płatków tych roślin niezwykle drżącymi.

listowie

Te części rośliny zawierają bardzo cenne substancje człowieka, takich jak flawonoidy, alkaloidy i inne. Wraz z innymi zioła są stosowane jako środek wzmacniający, moczopędny, antyseptyczny i hemostazy.

Główną cechą liści – do obniżenia poziomu lipidów we krwi, odmładza organizm, uspokaja i łagodzi skurcze, obrzęk, a także oczyścić rytm serca.

nasienie

Nasiona są jedną z najbardziej przydatnych części całej rośliny. W chińskiej medycynie ludowej, są one bardzo różne zastosowanie: w leczeniu problemów układu krążenia, ośrodkowego układu nerwowego, walczą z bezsennością i pomaga odzyskać przy silnym stresem psychologicznym.

Korzystanie z nasion w kuchni, to jest możliwe, aby wzmocnić układ odpornościowy, jelita, nerki, serce i narządy rozrodcze pracy.

korzeń

Również przyjemny smak korzeń wywar jest skuteczny jako środek uspokajający, przeciwgorączkowych i antyseptyczne. Rzeżączki, choroby wątroby, nerek, śledziony, dyzenteria i niedobór witamin – że tylko mała część z listy chorób, które są zdolne do leczenia Lotus (jak pokazano poniżej przedstawia wszystkie części rośliny).

Na Dalekim Wschodzie, byli traktowani z zapaleniem płuc i astma, a Japończycy wykorzystali korzeń dla zbawienia od ukąszeń jadowitych owadów.

Został znaleziony nawet w oficjalnej medycynie i wchodzić w skład wielu leków.

Biały, czerwony, niebieski lotos

Biały kwiat można znaleźć w Meksyku, Brazylii i Gwatemali. To lilia wodna z silnych korzeni i łodyg do trzydziestu centymetrów.

Red Lotus, zdjęcie które widać poniżej – jest symbolem współczesnych Indii. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Ma działanie odmładzające i pomaga procesów wymiany, a także wątroby i trzustki.

Niebieski lotos rośnie w Indiach, Tajlandii i Afryce Wschodniej. W oparciu o nią od czasów starożytnych produkowane duchy. W starożytnym Egipcie, jest on często stosowany w różnych rytuałów.

Co ciekawe, w Rosji tego rodzaju kwiat jest związane z zakazanych narkotyków, określonych leków. psychotropowe wpływ na ludzki umysł zostało udowodnione. Ale w medycynie orientalnej niebieski lotos jest tradycyjnie dodawany do suchej czerwonego wina wykonany na podstawie jej ziołowych herbat.

Istnieją inne gatunki tego kwiatu, na przykład, nucifera, czy pięć-American żółty.

olej Lotos

Otrzymany olej ze wszystkich trzech płatków piękny roślinnych. Różnią się one nie tylko kolor, ale również zapach. Niezbędny lotosu olej może wydawać się to samo na początku. Ale każdy z kwiatów produkowanych w różnych miejscach na Ziemi i ma różne nuty zapachowe.

Hindusi olej Lotos jest święte. Są przekonani, że dzięki nim, oczyszcza umysł, otwiera serce bezwarunkowej miłości, a człowiek zaczyna się rozwijać. Zmiękcza, łagodzi i nawilża skórę, nadając jej elastyczność i odmładzające.

Od czasów starożytnych lotos znalazła olej stosowany w medycynie ludowej. Często stosowane w leczeniu par z kwiatem aromacie. Strzelali ból lub skurcze, biegunka i hemoroidy traktowane, odrestaurowany czynność serca, zmniejsza stres i depresję.

Przydatne właściwości i przeciwwskazania

Przydatne właściwości zależą od członków materiału roślinnego. Biały, czerwony i niebieski lotos mają różne właściwości. gatunek nucifera można jeść, ale w Rosji jest to wymienione w Czerwonej Księdze i dostać to nie takie proste. Ale mieszkańcy w wielu krajach Azji, Australii i Nowej Gwinei nie można sobie wyobrazić codzienną dietę bez lotosu.

Wybierając narzędzie do leczenia, musi być zainteresowany i miejsce uprawy kwiatów. Olej egipski jest uważany za jeden z najbardziej wysokiej wszystkim. Filc kwiat i trochę egzotyczny smak. Olej jest przejrzysty o jasnożółtym zabarwieniu.

Oficjalna nauka nie badać co może być Przeciwwskazania rośliny. Zgodnie z ogólną zasadą, jest zabronione dla kobiet w ciąży i matek karmiących piersią. Jest to niepożądane dla dzieci. Lotus może powodować reakcję alergiczną. W związku z tym, olej powinien być stosowany tylko w postaci rozcieńczonej. Staraj się unikać kontaktu z błonami śluzowymi. Przed rozpoczęciem stosowania należy skonsultować się ze specjalistą.

aplikacja

Lotos jest często nazywana świętą rośliną. Reprezentuje naturalną czystość. Pomimo faktu, że korzenie są w błocie, kwiaty umieszczone są nad wodą, łagodny i przyjazny. Inhalacji leczniczych aromatów, ludzie lubią się chronić od zgiełku brudne i nabywa wewnętrzną niezależność. Oprócz kwiatowych zapachów, zauważa, ziół, a nawet odcień miód ma olej lotosu.

Aplikacja, oczywiście, nie powinny być w postaci stężonej. Mieszaninę reakcyjną rozcieńcza się w wodzie lub jako część innych olejów, takich jak drzewa sandałowego, olejek neroli, cynamon.

Aromat ten cudowny kwiat ukazuje się naraz. Najpierw czułem się trochę wodnisty i ziemisty zapach ustępuje zaskakująco delikatny smak. Dzięki czemu można łatwo odróżnić oryginał od podróbki.

Aby osiągnąć spokoju ducha, olej dodaje się do lampy aromatu. Wdychać zapach, jednak może nie tylko medytacja, ale również w leczeniu dróg oddechowych, astmy i tak dalej. N. jest łatwo otworzyć, a ciało jest całkowicie zrelaksowany. Oddychanie powinno być powolne i głębokie. Skupiając występuje w trybie rozszerzonym, i synchronizuje umysł z ciałem.

W uzupełnieniu do szerokiego stosowania w aromaterapii, często dodaje się do olejów bazowych do masażu. Koncentracja w tym przypadku nie może przekraczać 2%. Do kąpieli w emultagor oni dodać kilka kropli wody i miesza. Procedura ta daje doskonały efekt relaksujący.

Olej Lotos twarz i koją skórę, łagodzi podrażnienia i swędzenie. Najczęściej stosuje się go do pielęgnacji tłustej i mieszanej rodzajów skóry. To jest nie tylko doskonale oczyszczają, ale nawilżać skórę, odświeżyć i przywrócić dźwięk.

Zazwyczaj lotosu zmieszany z balsamów, kremów i innych środków do pielęgnacji skóry. A zatem, efekt działania środków kosmetycznych wzrasta. Ale dodanie należy przeprowadzić bezpośrednio przed aplikacją.

Wpływ stymulujący rozpoczęcie procesu na poziomie komórkowym, zapobiega zmarszczki i wygładza.

Jeśli masz nerwowego stres, stres lub depresję, zwłaszcza ropy naftowej, lotos pokazują swoje dobroczynne właściwości i pomaga uporać się z ciężkimi warunkami.

Oprócz stosowania oleju, często pić herbatę wykonane z płatków i pręcików roślin. musi to zrobić ze wszystkimi zasadami, że korzystne właściwości są zachowane.