781 Shares 1599 views

Co jest siarczan sodowolauretowy?

Nie jest tajemnicą, że przeciętny człowiek w życiu codziennym użyciu ogromną różnorodność związków chemicznych. Ich lista jest bezużyteczny, więc wymienić tylko kilka z nich: detergenty do naczyń, szampony, płyn do okien, pasty, a nawet pasty do zębów (nie sądzę, że «Ziołowe» serie produkowane tylko z jednej rośliny). Oczywiście, że jest mało prawdopodobne, każdy z nich będzie w stanie znaleźć użyteczne. Przeciwnie, jest częścią przyjazny i mieć negatywny wpływ. Ostatnio podejrzewa substancja dostaje „Sodium lauryl sulfate”.


Długo nie trzeba było patrzeć na to: odczyt wystarczająco uważnie z tyłu konstrukcji opakowań z ulubionym szamponem lub innych kosmetyków. Prawie na pewno nie zostaną wskazane lub Laureth laurylowy siarczan sodu. Ponadto substancje te są pierwsze na liście, który jest pośrednim dowodem na ich stosunkowo wysokim stężeniu. Picie nie jest naprawdę warto. Co ciekawe, producenci, chcąc chronić kupującego swoich produktów z nadmiernymi wibracjami, czasami wskazują angielsku. nazwa – siarczan sodu, laureth.

Aktualnie głównymi środkami powierzchniowo czynnymi (surfaktantami) w większości detergentach związek POCHODNE sulfoetoksilatov. Zadaniem tych dodatków redukuje głównie lipolizy, i oczywiście, powstawanie piany. Niestety, wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni, że jeśli szampon nie pianę, a następnie do niego, że coś było nie tak.

Większość znanych laurylosiarczan sodu. Jest to produkt uboczny rafinacji ropy naftowej. Korzyści to: wysoka zdolność piorącą w wodzie każdej temperaturze (przywołanie środki do naczyń reklamowych). Wydawałoby się – idealny powierzchniowo czynne. Jednak nie wszystko jest takie proste. Laurylosiarczan niszczy lipidów warstwy ochronnej skóry ludzkiej, dzięki czemu nie ma to podrażnienie czas oczekiwania. Przy wysokich stężeniach substancji zdolnej do spowodowania poparzenia chemiczne. Należy zauważyć, że przed dodaniem detergentów według wstępnie etoksylowanego środka powierzchniowo czynnego, który obniża jego agresywność przez kilka rzędów. Co więcej, ponieważ produkt końcowy zawiera listę różnych składników, w tym środki zmiękczające i środki pochłaniające wilgoć, negatywny wpływ laurylosiarczan sodu, wyrażona mniej jasna.

Jednocześnie, producenci są obecnie coraz częściej odmawiają laurylosiarczan rozpoczęciem użytkowania Sodium lauryl sulfate. W porównaniu z poprzednim, ma działanie oszczędzające na skórze, przy jednoczesnym zachowaniu wysokiej wydajności prania. siarczan sodowolauretowy zachowuje zdolność do gromadzenia się na powierzchni, jest więc zawsze należy przestrzegać zaleceń producenta środka i dokładnie spłukać po użyciu. Często przepisują pojemników z szamponów do mycia włosów dwukrotnie. Czy to przypadek? W każdym razie, jeśli jest ich wiele do wyboru, preferencji jest, aby Sodium lauryl sulfate, raczej niż jego najbliższy krewny „” – laurylosiarczan.

W celu utrzymania konkurencyjności, niektórzy producenci rozszerzyli swoją gamę produktów, częściowo lub całkowicie zrezygnować z korzystania z powyższego środka powierzchniowo czynnego. Nieruchomo laurylu lauretosiarczan sodu trudne powierzchniowo czynnymi.

Są to nowoczesna alternatywa dla „miękkich” związków, które nie powodują nadmiernego podrażnienia skóry. Wśród znanych Warto zauważyć kokoamidopropylobetainę i monostearynian glicerolu. Ta nowa generacja środków powierzchniowo czynnych detergentów, które są odpowiednie dla osób o wrażliwej skórze.

Czasami na półkach kosmetykach spełniają kompromisy gdy stężenie głównego środka powierzchniowo czynnego (laureth sodu lub laurylosiarczan sodu) jest zmniejszona przez dodanie kokamidopropylobetaina.