386 Shares 5792 views

Wombat: Australii zwierzę. „Miś” zielony kontynent

Mieszkaniec australijskich połacie wombat – zwierzęcia, natychmiast sympatyczny niezwykle emocjonalny pysk mobilnej i kształt przypominający cub niedźwiedzia. Ten członek DIPROTODONTIA rodzinnym pojawił się na Ziemi około 18 mln. Lat temu i mieszka do chwili obecnej prawie nie ponosząc żadnych radykalnych zmian. Dowiedz się więcej o istnieniu tych unikalnych zwierząt roślinożernych.


Wombat: zdjęcia. Zwierzę i jego funkcje

Mieszka w południowej i wschodniej Australii wombaty znajdują się w wielu krajach kontynentu, gdzie jest odpowiedni grunt do kopania dziur. Najbliżsi krewni niedźwiedzi torbaczy – koale, zwierzęta te są bardzo podobne do nich, ale ich linie ewolucyjne rozdzieliły, zdaniem naukowców, na długo przed pojawieniem się postaci znanej dziś.

Te drogie „misie” osiąga długość od 0,7 do 1,2 m, a ważyć od 20 do 40 kg. Natura bogato wystawił swój kompaktowy korpus, zapewniając krótkie i silne nogi płaski, kończąc pięć palców zwieńczone mocnymi pazurami przystosowane do kopania dziur. Uzupełnia opis krótki ogon jest niezabudowana, imponujące głowy, który tworzy wrażenie trochę spłaszczony bocznie i małych oczu.

typy

Wyjątkowość tych zwierząt jest podkreślony i kilka ich gatunków. Wombat – zwierzęta australijskie nigdzie indziej na świecie. Rozróżniać wszystkie cztery gatunki marsupial:

  • Zwyczajne lub duże. Główne cechy – twarda powłoka, krótkie, zaokrąglone uszy i brak włosów na małej powierzchni lufy. Szczęki i zęby tego gatunku są podobne w strukturze do gryzoni. W środku górnej i dolnej rzędu znajduje się para klasycznych długich siekaczy.

  • Tasmanian. Zobacz najbardziej termofilowa i rzadkie, choć w przeszłości było bardzo powszechne. Znalezione na wyspie Tasmanii i Flinders.
  • Bullheaded. Również rzadkie gatunki, które rozprzestrzeniają się tylko w Australii Południowej. Eksterminacji uwagi na miękką powłoką jedwabiste.
  • Mały wombat – gatunki występujące w Queensland.

styl życia

Torbacz wombat – największa ssaków zaangażowanych w kopanie dziur i prowadzenie pod ziemią większość swojego życia. Być może jest to sposób życia, aby zachować możliwie unikalną populację tego do tej pory.

Mocne i ostre pazury, które są w stanie kopać w ziemi skomplikowanych ruchów, małe jaskinie i tunele. Burrows którym wykopuje wombat podobny borsuka: ozdobne korytarzy o różnej długości (od 3 do 30 m) prowadzi do pomieszczenia, w którym w obudowie wombat. Tam organizuje przytulne gniazdo.

Wombat – zwierzę w nocy. Aktywność zwiększa się wraz z nadejściem nocy, gdy zaczyna szukać jedzenia, porusza się wystarczająco szybko. Czasami te niesamowite „Australijczycy” do rozwijania dużych prędkości – do 40 km / h, ale tylko na krótkich dystansach. W ciągu dnia są one trudne do zauważenia, ponieważ spoczywają w swoich jaskiniach.

Co jeść „Little Bear”?

Wombat – zwierząt smakoszy. On jest wybredny i stara się młode pędy przetargowe trawy, słodkie korzenie niektórych roślin, jagód i grzybów. Struktura górnej wargi, podzielony na dwie części, dzięki czemu wombaty wybrać tylko jedzenie, które im się podoba, bo przednie zęby zwierzęcia może swobodnie dotrzeć najmniejszą główką lub korzenia. Nie najmniej rolę w poszukiwaniu żywności w węch odgrywa wombats.

Te unikalne zwierzęta, takie jak niewiarygodnie, ale efektywny metabolizm. Trawienie w wombat trwa 14 dni. A zużycie wody, te „Australijczyków” – liderów wśród ssaków po wielbłąda: dla normalnego funkcjonowania organizmu średnio im wystarczająco 0,5-0,7 litrów wody na kg masy ciała dziennie.

Wrogowie wombat i metody ochrony

The Australian „Miś” w naturze, praktycznie nie ma naturalnych wrogów. Głównymi przeciwnikami są traktowane jako dingo i tasmański diabeł. Natura dba o ochronę wombat, tworząc rodzaj powłoki tylnej części ciała, tworzących niezwykłą kombinację kości i chrząstki, skóry pokrytej niezwykle trudne. Wyczuwając niebezpieczeństwo, zwracają się do tyłu, blokując wejście do dziury i skutecznie zaatakować przodu. Jeśli intruz dostanie się do otworu, wombat umiejętnie napędza go pod kątem i ma tendencję do udusić przy użyciu tej samej ochronną „urządzeniem”. On jest w stanie umieścić najsilniejsze ciosy głową, działając jak koza, która również prowadzi do ucieczki lub śmierci ofiary.

reprodukcja

Wombats nie mają wyraźne okresy do hodowli. Proces ten może wystąpić w dowolnym czasie iw dowolnym miejscu. Wombat – monogamiczne zwierzę. Matka dotykając troski o młodych i pozostawia bez obawy o nim, dopóki nie osiągnie wieku dojrzewania – w wieku dwóch lat. Potomstwo do 6-8 miesięcy w torebce matki, a kiedy wyjść „na zewnątrz” pozostaje obok swojej matki więcej niż rok. Długość życia tej interesującej zwierzę w przyrodzie do 15 lat, a także osoby, które są w niewoli może żyć nawet do 25 lat.

Muszę powiedzieć, że dla Australijczyków wombat (zdjęcie) – zwierzęcia prawie w domu tak często, mieszka blisko ludzi, dotarcie do nich z różnych powodów, czasem tragiczne.