152 Shares 5723 views

Bocian biały – ptak szczęścia

Bociany należą do rzędu Ciconiiformes bocian rodziny, które obejmują również Heron i ibisovye. Najbardziej znanym członkiem tej rodziny jest bocian biały. On jest znany z licznych legend i opowieści.


Od niepamiętnych czasów, biały bocian był uważany za ptaka czczony, był związany z powodzenia, dobrobytu i szczęścia. Z bociana białego wynika duża liczba legend i historii w Europie i na Wschodzie, gdzie odgrywa rolę strażniczki domowego ogniska i obrońca siły zła. Wcześniej sądzono, że bocian przyleciał przyczynia się do pojawienia się długo oczekiwane dziecko w rodzinie, tak aby pomóc te ptaki czekał bezdzietnych rodzin.

Ze względu na cut-back strun głosowych w dorosłe bociany prawie bez głosu. Najczęściej można usłyszeć trzask dzioba, używany do powitania. Bocian biały – ptak jest piękny i wystarczająco duży, może osiągnąć wagę czterech kilogramów. rozpiętość skrzydeł do 205 cm oraz długość korpusu może osiągnąć 120 centymetrów. Bocian biały ma długą szyję, długie nogi i długi dziób. Plumage mężczyzn i kobiet (samice wielkości nieco mniejszej niż samce) są takie same: są one pokryte białą piór, z wyjątkiem czarnych skrzydła. Według tradycji ludowej, Bóg dał bocian biały upierzenie i diabła – czarne skrzydła, więc symbolizuje odwieczną walkę dobra ze złem. Bociany żyć przez długi czas, ich średnia długość życia może wynosić do 20 lat.

Głównym obszarem rozprzestrzenianiu się ptasiej jest Półwysep Iberyjski, cała Europa, a także w Afryce Północnej i Azji. Zima, biały, bociany w Indiach i Afryce, w Azji i wysłał wielu ptaków Europy Środkowej. Podczas wiosennych migracji muszą latać 200 kilometrów dziennie. Główne szlaki migracyjne białych bocianów są loty na Morze Śródziemne, Cieśninę Gibraltarską, Bosfor i przesmyk Sueski. można zobaczyć ogromne nagromadzenie białych bocianów na dużych wysokościach na wiosnę i jesienią.

Podstawą do dostawy bociana białego są różne średnie bezkręgowców i kręgowców, które są wydobywane na lądzie iw wodzie. Małe ssaki, płazy, gady, ryby i owady – jedzenie jest bardzo lubi tego ptaka. White Stork zjada nawet mały leverets, co prowadzi do jej drapieżnego charakteru. Bociany często wykorzystują niejadalnych przedmiotów błędnie zidentyfikowany jako pokarm, co prowadzi do zablokowania przewodu pokarmowego i śmierci.

Głównym miejscem osadnictwa białych bocianów są dachy domów, budynków gospodarskich, rzadziej – skał i drzew. Wiele bociany są takie same gniazda dla ponad wieku, przekazując je z pokolenia na pokolenie. Oni dzielnie bronić swoje gniazda i pisklęta innych ptaków. Aby zbudować nowe gniazdo, ptak wymaga więcej niż tydzień, więc bocian biały jest często renowacji starych rozstrzygania. Gniazdo może osiągać imponujące rozmiary. Zazwyczaj w partii zawiera cztery do pięciu jaj. Bociany wylęgu jaj z jednego po drugim, a po luku miesiąc bezradne pisklęta, które stają się niezależne w wieku 70 dni.

Obecnie liczba białych bocianów każdego roku jest ograniczona z powodu chemizacji i intensyfikacji produkcji rolnej, tak że istnieje ograniczenie podstawy ptaki paszy.