192 Shares 5205 views

Ostrzeżenie dotyczące bezpieczeństwa systemu Windows

W systemie Windows XP, począwszy od dodatku Service Pack 2, został dodany nowy menadżer załączników. Jego zadaniem jest ochrona komputerów i laptopów przed możliwymi niebezpiecznymi danymi, które są pobierane do tych urządzeń pocztą elektroniczną lub z Internetu. Oczywiście jest to bardzo użyteczna sprawa, ale jeśli często otrzymujesz pliki od zaufanych osób w sieci lokalnej, to ten alert zabezpieczeń tylko się denerwuje. Trzeba poświęcić dużo czasu na ciągłe potwierdzanie procesu uruchamiania aplikacji.


Dlatego też w takich sytuacjach nie trzeba stale otrzymywać ostrzeżeń o bezpieczeństwie. Możesz go wyłączyć, a teraz zajmiemy się tym, jak to się robi. Na przykład weźmy najpopularniejszą przeglądarkę internetową przeglądarki Internet Explorer. Przejdźmy do niego w menu "Ustawienia", w którym zaznaczamy sekcję "Zabezpieczenia". W tej sekcji zobaczysz punkt "Lokalny intranet". Właśnie tego potrzebujemy. Wybierz go, a następnie kliknij przycisk "Witryny". W tym momencie zobaczysz ustawienia, w których musisz wybrać "Zaawansowane".

Po wyświetleniu listy węzłów należących do lokalnego intranetu konieczne będzie dodanie sieci do niej zainteresowanych. Po wprowadzeniu wszystkich adresów kliknij przycisk "Dodaj". Wszystko udało Ci się wyłączyć ostrzeżenie dotyczące zabezpieczeń dla określonych sieci. Zamknij wszystkie ustawienia i kontynuuj pracę. W przyszłości wszystkie aplikacje otrzymane od nich zostaną natychmiast uruchomione, a ostrzeżenie o nich nie pojawi się.

Chciałbym również zwrócić uwagę na to, że poziom zabezpieczeń dla lokalnej strefy intranetowej nie powinien przekraczać "przeciętnego" znacznika. W przeciwnym razie będzie on zawsze wyświetlany.

Powyższy przykład nadaje się tylko do konfiguracji kilku komputerów. I jak usunąć ostrzeżenie dotyczące bezpieczeństwa dla pięćdziesięciu, stu lub więcej komputerów osobistych? W końcu jedna osoba będzie musiała to zrobić przez długi czas. I wszystko jest bardzo proste. Wystarczy uruchomić jeden plik, który rejestruje wszystkie niezbędne parametry w rejestrze. Można go pobrać z Internetu.

Jeśli wszyscy użytkownicy określonej sieci znajdują się w tej samej domenie, menedżer załączników jest skonfigurowany przy użyciu ustawień zasad grupy. W tym celu przejdź do "Konfiguracja użytkownika (komputer)", a następnie w "Szablony administracyjne", a następnie w "Komponentach systemu Windows", a następnie "Internet Explorer", "Panel sterowania przeglądarki", znajdź "Strona bezpieczeństwa", a na końcu "listy Oznaczanie stref zabezpieczeń dla witryn sieci Web ".

Na koniec chcę ostrzec Cię, że należy wyłączyć to powiadomienie tylko w tych sieciach, w których jesteś w 100% pewny. W przeciwnym razie istnieje ryzyko uruchomienia programu wirusowego, który może uniemożliwić pracę Twojego komputera, kraść lub zniszczyć cenne dane. W przypadku wątpliwości co do wiarygodności źródła, lepiej jest odmówić pobrania takich plików. Udana praca!