108 Shares 8239 views

Animal Jackal: cechy i różnorodność przedstawicieli psowatych

Drapieżnika Szakala dotyczy kła. On jest pod wieloma względami podobny do swoich kuzynów, psy i wilki, ale nadal posiada znaczne różnice. W porównaniu z wilkami, zwierzęta te są mniejsze. Ich dieta składa się z niezbyt dużych ptaków i zwierząt, choć czasami smoki mogą jeść duże zwierzęta, które są chore lub padły. Podczas polowania, wolą ukrywać i zaatakować ofiarą zasadzki, dzięki czemu pęd. Jackal często stają się drapieżne Młode duże zwierzęta.


obszar

Szakale znajdują się w wielu krajach. W Azji, żyją głównie w południowych regionach, ale istnieją gatunki szakali żyjących tylko na północy, u podnóża Himalajów i Pamiru. Można je również znaleźć na Kaukazie i południowym Turkmenistanie.

W europejskiej części szakali znajdują się na Bałkanach oraz w krajach na południu Węgier. Tutaj można znaleźć formę, zwaną złotą szakala.

Północna i północno-wschodniej Afryki – siedlisko z największych gatunków, w tym wilki, senegalski, gatunki etiopskie i inne szakali.

typy

Fauna jest bardzo zróżnicowana. Studiowanie kła, można się zastanawiać, jak wiele gatunków znanych ludzkości. Oto niektóre odmiany smoków:

  • złoto;
  • zwykła;
  • Senegalu;
  • Etiopii;
  • paski;
  • Wolf i t. d.

Rozważmy niektóre z nich więcej.

złoty szakal

Ten typ nazywany jest wilk Afryki lub Azji szakal. areal:

  • Afryka (północna);
  • Europa (centrum i południe-wschód);
  • Azja (Southeast).

Zewnętrznie wspólny szakal jest bardzo podobna do swoich krewnych – szary wilk. Najważniejsze cechy to: ostry pysk, krótki ogon, szczupła budowa ciała. Zwierzę ma lekką krok i ma kolor czerwony i czerwone kolory w zimie, podczas gdy krok wilk ciężkie i wełna głównie szarości.

Złoty szakal, choć ma taką nazwę, ma więcej podobieństw z kojoty, szary i etiopskich wilki. On nie jest podobnie jak paski i czarne-backed szakala. Opowieści ludowe afrykańskich i azjatyckich narodów są określane jako jego przebiegłości i oszustw. W tych szakala zwierząt jest prototypem kojota i lisów, które były bohaterami starych baśni narodów Europy i Ameryki Północnej.

proces linienia trwa 60 dni. On jest dwa razy w roku:

  • Jesień. W drugiej połowie września, zwierzę zaczyna zanikać od ogona. Następnie proces przechodzi do tyłu i po bokach, brzuchu, później rozprzestrzenia się na kończynach i głowie szakala.
  • Wiosna. Od marca wylinka początkowo zaczyna się od kończyn i głowy szakala, a następnie przenosi się powoli na boki, plecy i inne części ciała, łącznie z ogonem.

Szakale polowanie bardzo ostrożny. Nie będą atakować zwierzęta, które przekraczają ich wielkości. Szakal ma zdobycz, dostaje się do niej potajemnie, i sprawia, że gwałtowny skok. Duże zwierzęta, atakują tylko w opakowaniach.

Powielanie zwykłe szakale

Co do zasady, zwykłe szakale żyją w parach lub z ich potomstwa. Spotkać duże stada trudne, ale nadal przychodzą. Głównie jest to miejsce, w którym koncentruje się dużo odpadów ludzkiego życia. Zwierzęta to nie brakuje pożywienia, więc są pogrupowane w stadach. W przeciwieństwie do innych gatunków, wspólne szakal dość spokojne życie w rodzinie.

Okres małżeństwo trwa około 28 dni. Niespodziewanie, przez cały ten czas, samiec i samica nierozłączne. Ruja trwa 4 dni, a jeśli parowanie nie powiodło, ona wznowiona przez 6-8 godzin. godowy – luty.

Samica szakal Cubs niedźwiedzie ciągu 60-63 dni. W miocie co najmniej 2, maksymalnie 8 szczeniąt. Dzieci rodzą się całkowicie ślepy. Ich włosy są miękkie i ma kolor począwszy od szarej do brązowej. Miesiąc później, zmiany kolorów i przyzwyczaja się do tego rodzaju kolor – czerwony, czerwony, przeplatane z czarnym odcieniu. Szczenięta otworzyć oczy na 8-11 dni. Po 5 miesiącach, oni utworzyli zęby. Żeńskie pielęgniarki szczeniąt 2-3 miesięcy, stopniowo przekształcając je do zwykłego diety szakali.

paski szakal

Zasięg tego drapieżnika – Afryka, a raczej jej południowej i środkowej części. Paski Jackal lubi osiedlać na terenach sawanny, gdzie znajdują się drzewa i krzewy. Ten typ ma 4 podgatunki kontynencie afrykańskim i jest reprezentowany przez więcej niż jakichkolwiek innych krewnych.

Wygląd opis zwierzęcia średniej wielkości:

  • – 7-14 kg masy ciała;
  • 70-85 cm – rozmiar tułowia;
  • 40-50 kg – wysokość w kłębu;
  • 30-40 cm – ogon.

Kobiety są znacznie mniejsze mężczyźni. Zwierzę ma silny, mocny, lekko zakrzywione kły wielkie długość. W przeciwieństwie do innych gatunków, ma krótki, szeroki pysk. Wełna ciemnoszary po bokach widać pasek światła. Ten kolor funkcja i spowodował nazwy gatunkowej. Kończyny głównie drapieżnik odcień imbirowego. Kolor czarny ogon i końcówka – biały.

Pokwitania szakale paski osiągną wiek 6 miesięcy. Te zwierzęta są monogamiczne pary mieszkające razem przez całe życie. Przeciętna długość życia tego gatunku jest prawie taka sama jak dla dużych psów, 10-12 lat. Grupa rodzina składa się z pary i jej potomstwa. Może ona zawierać 7-8 osobników.

Polowanie paski jackals korzystnie w ciągu nocy. Ich jedzenie są bezkręgowce podczas pory deszczowej i małych zwierząt w suszy. Nie je i żywności roślinnej, która trwa do 30% ich diety gardzi.

Żywiec te szakale nie stanowią poważne zagrożenie. Ponadto, nie jedzą mięsa rygor, ponieważ wolą świeżo złowionych zdobycz. Animal paski szakal jest wysoce dostosować do każdego wnętrza, szczególnie do bezpretensjonalnej żywności.

szakal etiopski

Ten rodzaj drapieżnika i należący do rodziny psowatych. Etiopski Wilk ma długi, długi pysk. Wysokość kłębu wynosił 60 cm, przez dorosłych wagowych osiągnąć masę .:

  • 13 kg – kobiety;
  • 16 kg – mężczyźni.

Funkcja w strukturze – długie nogi. Czynnikami zewnętrznymi jest zwierzęciem – typowym przedstawicielem rodzaju kła. Wełna w Auburn. Na klatce piersiowej, szyi i nogach ze światłem, ale czasami może być biały. Uszy (tylnego) i ogon czarny.

Animal szakal Etiopii mieszka w Afryce. Pięć podgatunki występują w północnej części Etiopii Rift i częstsze dwa koncerty w południowej części kraju o tej samej nazwie.