172 Shares 3394 views

Co to jest wiza? Ukraina, Rosja – reżim wizowy w 2014 roku

Obecnie istnieje sporo ludzi, którzy tak czy inaczej trzeba zmierzyć się przekraczania granicy, więc trzeba ubiegać się o wizy. Należy zauważyć, że niektórzy nawet nie wiedzą o takiej koncepcji jako „wiza”. Zgadzam się, że jest to konieczne do zrozumienia problemu, co jest reżim wizowy, i dlaczego jest to potrzebne.


Koncepcja wizy

Visa zwany znacznik, który jest wykonany w konsulacie lub innych wyspecjalizowanych organów. Co do zasady, to jest mała naklejka, która jest przymocowana do paszportu. Że wiza pozwala na pobyt na terytorium obcego państwa przez pewien czas. Należy zauważyć, że przy wejściu do turysty określa cel swojej wizyty w przeważającej wizy. W przypadku najmniejszego podejrzenia o wizycie można zaprzeczyć. Ale są kraje, w których można się bez wizy. Na przykład, Rosjanie mają dostęp do krajów WNP bez takiego dokumentu. Chociaż niedawno władze Ukrainy poinformowała, że wprowadziła obowiązek wizowy dla obywateli rosyjskich.

rodzaje wiz

Co do zasady, reżim wizowy jest konieczne w celu monitorowania działań cudzoziemców, którzy przybywają na terytorium innego państwa. Jak wszyscy wiemy, wizy może być kilka rodzajów:

  • turystyka;
  • działalności gospodarczej;
  • urzędowy;
  • dyplomatyczny.

Ponadto, istnieją również takie wizy, które pozwalają na zmianę miejsca zamieszkania. Aby uzyskać wszelkie dopuszczenia do wizyty w kraju, gość musi dostarczyć szereg dokumentów oraz wypełniony formularz zgłoszeniowy. Należy zauważyć, że obywatele, którzy pochodzą z krajów byłego WNP, nie trzeba przechodzić przez reżimu wizowego z Rosją. Wynika to z faktu, że takie osoby do odwiedzenia tego stanu należy wypełnić kartę migracyjną, która jest wydawana na granicy.

Dokumenty do uzyskania wizy do Federacji Rosyjskiej

Teraz, gdy jest oczywiste, że takie wizy, konieczne jest, aby zajmować się dokumentami, które są wymagane do odwiedzenia Rosji lub Ukrainy. Jeśli musisz wjechać na terytorium Federacji Rosyjskiej, gość jest zobowiązany być w posiadaniu wykazu dokumentów, które pozwolą mu uzyskać wizę. Wśród tych dokumentów urzędowych najbardziej znaczące są:

  • Wypełniona forma stosowania;
  • paszport z wszystkich zdjęć;
  • zaproszenie;
  • polityka medyczny.

Ponadto obce muszą posiadać certyfikatu, co oznacza brak wszelkich chorób przenoszonych drogą płciową. Ponadto, aby uzyskać wizę trzeba dostarczyć fotografię. Rozmiar obrazu powinna być taka sama, jak w przypadku paszportu.

Uzyskanie wizy do Rosji

Gdy wszystkie dokumenty zostały zebrane, można przystąpić do uzyskania rzeczywistej wizy. Należy zauważyć, że taka procedura pozwoli cudzoziemcy raczej szybko przechodzić reżimu wizowego z Federacji Rosyjskiej. Sama procedura nie jest trudne, jeśli wszystko jest w porządku planu. Dlatego musimy wiedzieć, co reżim wizowy i jak jest ona wykonywana.

Pierwszym krokiem jest zapraszana do tego kraju. Jest również bardzo ważne:

  • wybierz rodzaj wizy, które będą w pełni zgodne z celem przyjazdu;
  • uiszczania opłat konsularnych;
  • ustawić datę na rozmowę w konsulacie.

Ponadto, przed wyjazdem do Rosji, pożądane jest ponownie skontaktować się z konsulatem i dowiedzieć się o możliwych innowacji, które mogłyby kolidować z granicy. Pożądane jest również, aby zapoznać się z zasadami, które przyczynią się do przekroczenia granicy bezpiecznie. Warto zauważyć, że każdy obcokrajowiec, który przybył na terytorium Federacji Rosyjskiej jest zobowiązany do rozpoczęcia rejestracji migracji w miejscu zamieszkania. Ta procedura jest konieczna, nawet dla obywateli, którzy pochodzą z krajów byłego WNP.

Cena wizy do Rosji

W zamian za wizy cudzoziemiec musi zapłacić opłat konsularnych. To właśnie dzięki tej składki pracownicy konsularni wykonywać pracę na dokumentach Federacji Rosyjskiej, aw przypadku osób trzeba wyjaśniać, co reżim wizowy, co to jest. Warto zauważyć, że koszt tego typu kolekcji mogą się różnić. Zazwyczaj zależy to od kraju, w którym złożono wniosek wizowy i dat, które są potrzebne do jego wykonania.
Dla większości krajów Europy i Azji, cena wynosi 35 Euro. Wiza ta jest przez dwa tygodnie. Jeśli trzeba wykonać pilne wizy, koszt może wzrosnąć do 70 euro, a czas produkcji zostanie skrócony do trzech dni.

Visa na Ukrainę

Reżim wizowy z Ukrainą obsługuje sporo krajów, tak aby dostać się na terytorium kraju muszą uzyskać wizę. Należy zauważyć, że procedura wjazdu i dokumentu pobytowego jest znacznie łatwiejsze niż w przypadku wizy do Rosji. Aby rozpocząć proces, należy skontaktować się z ambasadą i dostarczyć pakiet dokumentów. Wśród oficjalnych dokumentów muszą być obecne:

  • Wypełniony wniosek wizowy, które mogą być wykonane w dowolnym wydziale konsularnym.
  • Paszport. W takim przypadku należy upewnić się, że ważność dokumentu kończy się po upływie sześciu miesięcy od daty podróży.
    Ponadto pożądane jest, aby otrzymać kupon potwierdzający rezerwację miejsc hotelowych na Ukrainie.

Rodzaje wiz ukraińsku

Przed wizytą na Ukrainie, konieczne jest, aby określić cel wizyty. Wynika to z faktu, że każdy zamiar spotyka pewnego rodzaju wizy. Ponadto, cele pobytu zależy na terytorium kraju. Warto zauważyć, że reżim wizowy z Ukrainą w 2014 roku jest o wiele trudniejsze, więc konieczne jest, aby przestrzegać wszystkich zasad, że nie było żadnych nieporozumień.

Jeśli podróż jest, aby odwiedzić krewnych lub znajomych, to najlepiej wybrać prywatną wizy. Aby go otrzymać, oprócz pakietu dokumentów, które należy dostarczyć list zaproszenie od gospodarza. Należy zauważyć, że list musi być w ich oryginalnej postaci. Dlatego najlepiej jest wysłać zaproszenie w mailu. Właściciel takiej wizy będą mogli łatwo poruszać się po kraju przez 180 dni.

Jeśli wizyta na Ukrainie prowadzone przez celów organizacyjnych, to najlepiej do wydania wizy biznesowej. Podstawą dla tego rodzaju uchwały jest wniosek, że wykonane jednostki przyjmującej, ale w tej sytuacji należy przestrzegać kilku zasad. Po pierwsze, podmiot prawny musi być zarejestrowany na terytorium Ukrainy. Po drugie, partia musi dostarczyć zaproszenie ambasady kopię rejestracji, który jest w ramce na wszystkich norm prawnych Ukrainy. Po otrzymaniu tego rodzaju wizy, gość będzie mógł pozostać w kraju przez okres jednego roku.

Jeśli wizyta na Ukrainie przeprowadzona, aby zobaczyć zabytki kraju, pożądane jest, aby wydać wizy turystycznej. W celu uzyskania takiego pozwolenia na wjazd jest wystarczająca do zapewnienia voucher potwierdzający rezerwację pokoju hotelowym. Ważności tej wizy do 180 dni.

Należy zauważyć, że pomimo wszystkich zmian, które wpłynęły reżimu wizowego w 2014 roku, aby przedłużyć okres wizowego jest to możliwe, bez opuszczania kraju, na tyle, by odwiedzić ambasadę i ubiegać się o przedłużenie wizy.

Przez granicę samochodem

Dzisiaj wielu ludzi w Rosji przekroczyć granicę z Ukrainą na prywatnym samochodem. Odbywa się to przez tych właścicieli samochodów, którzy wiedzą, co wiza i jak szybko się go zdać.

Aby przekroczyć granicę w pojeździe innym niż wiza musi dostarczyć politykę potwierdzający ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej. Należy zauważyć, że dokument, jeśli jest to konieczne, można kupić bezpośrednio w obszarze celnym, ale najlepiej jest zadbać o to wcześniej.

Wpis Rosjan na Ukrainie

Dziś, mimo pewnych różnic między obu rządami reżimu wizowego z Ukrainą Rosji nie jest jeszcze zaczął działać, więc ludzie z tych krajów mogą podróżować do odwiedzenia bez większych trudności i wizy.

Należy pamiętać, że od 2007 roku szef Ukraina i Rosja podpisały porozumienie, co potwierdza bezwizowego, tak by przekroczyć granicę, trzeba mieć paszport zagraniczny lub krajowy. Jeśli podróż odbywa się z dziećmi, u rodzica kontroli celnej muszą dostarczyć świadectwo urodzenia lub paszport małoletni, gdy dziecko osiągnie pewien wiek. W tych sytuacjach, w których małoletni przekracza granicę pod nadzorem osoby trzeciej lub na własną rękę, powinien mieć papier, w których rodzice wyrażają zgodę na realizację podróży.

kontrola celna

Teraz Ukraina wprowadzi obowiązek wizowy dla obywateli rosyjskich, ale niesie celne swoją pracę na takich samych zasadach jak poprzednio. Rosjanie mogą łatwo prowadzić w poprzek elementów granicznych, które kosztują nie osiągnie wysokości 200 Euro. Jeśli transport jest przedmiotem towarów niepodzielnych, jej wysokość na realizację bezproblemowego transportu powinno nie więcej niż 300 euro będzie. Następujące grupy towarów mogą być importowane bez uiszczenia opłaty:

  • 1 l wódki;
  • 2 litry na wino;
  • 200 gramów tytoniu;
  • 5 L piwa.

Co do jedzenia, mogą być przywożone jedynie w przypadku, gdy ich suma nie przekracza 50 euro. Obywatele rosyjscy mogą bez większych kłopotów z transportem kwotę 10 $ 000 EUR. Jeśli istnieje potrzeba większej ilości, należy martwić się o dostępność dokumentów, które może potwierdzić źródło jego pochodzenia. Na kartach plastikowych na Ukrainie, goście mogą nosić absolutnie żadnej kwoty, ale jeśli jego wartość przekracza 50 000 dolarów wartości w celu uzyskania zgody Narodowego Banku Ukrainy.