332 Shares 2991 views

Zając: Funkcje i siedliska

Hare należący do klasy ssaków, zajęczaki dystansem, rodzina zającowatych stare ptaki.


siedliska

Ssak powszechne w północnej Eurazji. Głównym siedliskiem – tundra, las i regiony leśno-stepowe, gdzie zając mieszka zazwyczaj od siebie.

Przy zmianie ziemie pasz i pogarszających się warunków pogodowych, zwierzęta te mogą poruszać się w znacznej odległości od miejsca stałego przebywania.

Zając mieszka w szerokim zakresie geograficznym. To – wszystkie tundry i lasów strefy północnej Europie (Polska, Skandynawia, Szkocja), Rosji, Mongolii, północno-wschodnich Chinach. Został wprowadzony w Ameryce Południowej (Chile, Argentyna).

wygląd

Dorosłych zając osiąga długość 43-61 cm, a tylna jest niewielka – 4-7 cm, uszy mają długość 7,6-10 cm waży 1,6-4,5 kg. „Northern” zające są znacznie większe niż ich „południowych” sąsiadów. Barwa zmienia się w zależności od sezonu. Hare w zimie całkowicie białe, a latem na kolor wpływa na środowisko – futro staje się szara lub czerwono-brązowy. Przebarwienia zając nazywa linienia. Linienia występują dwukrotnie w ciągu roku – od końca lutego do maja (wiosna) i od października do stycznia – w zimie. Czas trwania procesu przesunięcia koloru ciepłą wiosną krótszy niż zimno. Średnio, zmiana koloru od białego zająca trwa około 80 dni.

Zając zjada

Dieta ustalona siedliska i sezonu. Hare należy do zwierząt roślinożernych. Latem mieszkańcy lasów chętnie żerują na zieloną roślinnością i mieszkańcy tundry alpejskie jeść trawy. Zające chętnie żywią się traw, porostów, owies i koniczyny. Jednak w okresie zimowym, kiedy cała żywność jest głównie pokryte śniegiem, żywią się kory różnych drzew i krzewów.

Jesienią i zimą bardziej stały pokarm jest zawarty w diecie białych, jedzą o tej porze korze drzew (wierzba, osika, brzoza), różne jagody (dzika róża, jesion górski, Czeremcha, jałowiec) i wyjąć szyszki spod śniegu. Powoduje to, że niedobór w diecie soli mineralnych, więc czasami króliki jeść gleby, zwierzęce kości i kamieni.

reprodukcja

Zając ma stosunek płci równa około 50 do 50. Po osiągnięciu dojrzałości płciowej, królika zaczyna się namnażać. Potomstwo samicy dzieje się 2-3 razy, ale częściej 2 razy w roku. Pierwszy sezon godowy w lutym i marcu, drugi – w maju-czerwcu. Czas trwania ciąży u królików wynosi od 47 do 54 dni. Samica rodzi czterech leverets, każdy o wadze około '90 matka pełnym rozmiarze określa ilość leverets w jednym miocie – im większa samica, tym bardziej będzie ona mieć młode w miocie.

Ciało noworodka zająca całkowicie pokryte gęstym futrem. Matka zaychiha karmiły dzieci w średnio cztery tygodnie. Mleko od samic bardzo gruby i pożywne, więc to tylko raz dziennie karmienia młodych. Hare osiąga dojrzałość płciową w wieku 10 miesięcy. Żywotność ptaków na wolności wynosi od 7 do 17 lat, ale większość z nich nie przetrwa do ich piątego roku życia z powodu różnych przyczyn.

cechy zając

Relacje między płciami są ukształtowane w taki sposób, że mężczyźni dominują samice. W sezonie lęgowym mężczyźni czasami tendencję do współpracy z tą samą kobietą, która często powoduje walki między nimi.

Popołudnie zając zwykle śpi, ponieważ jest to nocne zwierzęta.

W ten sposób, podczas ostrej zimy, gdy liczba niedostatecznego jedzenia, zwierzęta te są wykorzystywane jako pasza dla ziarna (zboża) i kory drzew owocowych niż spowodować szkody gospodarcze dla ludzi. Hare jest ważnym obiektem polowania sportowego. Człowiek polował go do skór i mięsa.

Jak już wspomniano, zając jest w stanie żyć prawie 17 lat, ale okres jego życia, w większości przypadków nie więcej niż 5 lat. Główne powody są różne drapieżniki (lisy, rysie, orzeł, sowa), jak również pasożyty i niewystarczającą ilość jedzenia, szczególnie w okresie zimowym.

275 shares 3693 views
571 shares 9276 views