297 Shares 1755 views

Drzewnicowate: wyjątkowy torbacz zwierzę

Na Ziemi istnieje około dwustu gatunków torbaczy. Spośród nich dwie trzecie Australii uważa swój dom. Na tym kontynencie, ze względu na jego izolacji od innych kontynentów zachowały swoje unikalne fauny. Do najbardziej znanych australijskich torbaczy – kangur i koala. Ale są też inne zwierzęta, które mają na fałd skóry brzucha. possums rodzina również należy do nich. Ale nie wszystko jest takie proste. Torba nie jest na wszystkich typów. Ponadto, nie wszystkie oposy mieszka w Australii. Większość ich gatunków żyje tylko w Ameryce. W tym artykule dowiesz się, jakiego rodzaju karłowaty zwierzęcy oposa. Zdjęcia Ten miły okruchów zmiękczyć serce nawet nie sentymentalnych ludzi, tym bardziej, gdy dziecko śpi zaufanie rąk ludzkich.


Dlaczego Bag

Pomimo różnej budowie ciała, wielkości, diety i stylu życia, większość zwierząt w Australii mają wspólną cechę anatomiczną. Ta torba, która jest fałd skóry na brzuchu samicy. To może być bardzo głębokie i ledwie zauważalne, otwarte do przodu lub do tyłu. Wiele endemicznych gatunków Australii łączy tę cechę anatomiczną, wymarłych gatunków zwierząt żyjących na innych kontynentach. Ale w tym samym czasie, torbacz opos znajduje się nie tylko na zielonej kontynentu i Nowej Gwinei, ale także w Ameryce Północnej i Południowej. Dlaczego ten nabryushnaya jama? Fakt, że młodzi torbacze rodzą niedopracowane. Po tym wszystkim, ciąża nie trwa długo – 8-40 dni. Jest to faktycznie zarodki. Na przykład noworodków kangura wynosi tylko trzy centymetry długości. Są one jednak bardzo wytrwały. Newborn wspinać matek brzuch w poszukiwaniu torby. Tam znaleźć sutek i pripadaet do niego przez wiele tygodni. Nawet osiągnięciu dojrzałości, młodego wzrost w przypadku zagrożenia szukających schronienia w torebce matki. Ale possums a następnie pokazał swoją wyjątkowość. Nie wszystkie z nich mają torby. Niektóre z nich wyposażone są w szczątkowej krotnie, aw niektórych nie jest w zasięgu wzroku. Na przykład, Opos pigmej nie rozmyślać woreczek.

Krótki opis rodziny

Rodzina possums ma około osiemdziesięciu gatunków. Większość z nich mieszka w równikowych lasach Ameryki Południowej i Środkowej. Na zewnątrz tych małych zwierząt wielkość 7-50 cm przypominają myszy i szczury. Zwłaszcza, że niektóre gatunki mają nagi pozbawiony płaszcza ogonowej. Jednak w odróżnieniu od gryzoni dodatek odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zwierzęcia. Tailed opos przywiązanie do gałęzi drzew, ale także „rządzą” podczas skoków. Czasami jest zagęszczony w bazie depozytów tłuszczowych. Oposy często żyją na drzewach, ale istnieją gatunki, prowadzące tryb życia naziemnego lub pół-wodnego. Głównie żywią się owadami, ale istnieją pewne żywności, który jest nektar z kwiatów. Opos karłowaty (oposek Murina), który ma inną nazwę Eneev myszy, mieszka w drzewach w lesie deszczowym pomiędzy rzekami Amazonii i Orinoko. Zwierzęta te są aktywne w nocy.

drzewnicowate

Pomimo nazwy, nie jest to najmniejszy członek rodziny. Jego długość może wynosić do 31 cm, w którym więcej niż połowa przypada na gołej ogona chwytania. Zwierząt futerkowych powłoki na żółto-szarego i brzuch jaśniejszy. Torby, jak już wspomniano, gatunek ten nie jest possums. Życie zwierząt w drzewach – w zagłębieniach, puste przestrzenie znajdujące się pod korą. Eneev mysz prawdziwie wszystkożerne. Nie wahaj się i jaja ptaków. Ale przede wszystkim kocha owoce i wiele świerszczy i innych owadów. Żywotność tej myszy do ośmiu lat. Samice niedźwiedzie 10-12 młodych w miocie. Z braku torebka dzieci po prostu powiesić w piersiach. A kiedy młody dorastają trochę, oni idą do matki na plecach.

Inne rodzaje drzewnicowate,

To malutkie zwierzę można nazwać elfem. Żywi się wyłącznie nektarem kwiatów i owoców, jak ćma. Poznaj wschodnią oposa pygmy lub senność. Jego długość wynosi 12 cm, a ich osiem – ogon. Sony czynny latem i zimą są nieaktywne, za który otrzymał swoją drugą pseudonim. Gdy opos spożywa dobrze, stawia tłuszczu u podstawy ogona. Dla prawdziwych krasnali mieszkających w Brazylii, Argentynie i Peru, monodelf. Nie miał żadnych toreb, a długość ciała wynosi 15 centymetrów. Rekord wśród Liliputów uważane Chaco opos. jej długość ciała – zaledwie 68 milimetrów.

Australijskie drzewnicowate

W rzeczywistości, te małe zwierzęta są całkiem inna rodzina – Burramyidae. I nazwali je Opos. Nazwa ta podana zwierzętom Dzheyms Kuk opisano reprezentatywne formy podczas otwarcia Queensland. Daleko od biologii Rotmistrzu w porównaniu z nowym zwierzęcia znał amerykańską opos. Ale w swoich notatkach, że popełnił blot: brakowało początkową literę „O”. I został przydzielony do australijskiego zwierzęcia o nazwie „Opos”. Teraz naukowcy pięć typów Burramyidae rodzina. Występują one we wschodniej Australii i Nowej Gwinei. Spośród nich tylko jeden gatunek – kuskus góry – hibernacji. Australijskie drzewnicowate jest dobrze zdefiniowany, naprzód otwarciu worka. To zwierzę wielkie oczy, małe zaokrąglone uszy i długi ogon chwytne.