526 Shares 8065 views

Południowe i północne słonie morskie

Słonie morskie są bardzo interesującymi zwierzętami. Oni, ciepłokrwiste i ssacze, są idealnie przystosowani do życia w wodzie – zamiast że łapy mają płetwy, kształt ciała jest usprawniony, duża podskórna warstwa tłuszczu nie pozwala zamarzać w zimnej wodzie, szorstkiej skórze i twardej wełnie również przyczyniają się do zachowania ciepła – ale jednocześnie jest niezbędna Trzeba spędzić trochę czasu na lądzie, gdzie są niezgrabne i niezgrabne tłuste ludzi.


Oprócz sposobu życia tych zwierząt, imię ich gatunku jest niezwykle interesujące. Wszakże wyrażenie "słonia morska" w większości stowarzyszeń powoduje coś wielkiego i majestatycznego, a prawdziwe słonie prawie nie przekraczają wielkości uszczelek. Dlaczego te śmieszne zwierzęta miały takie imię?

W rzeczywistości słonia morska była tak nazwana nie dlatego, że była imponująca, ale ze względu na fałdę skóry leżącą na kufie tego zwierzęcia i przypominającą bagażnik. Dlatego też, opisując słonia morskiego, informacja o słoniu jest niemal bezużyteczna. Ten "bagażnik" nie jest bardzo duży – około 10 centymetrów – ale kiedy bestia przeżywa okres stresu emocjonalnego, może wzrosnąć.

W naturze istnieją dwa rodzaje słoni morskich: słonie północne i południowe. Główna różnica między tymi dwoma gatunkami to ich siedlisko i rozmiar.

Słoń na północnym wybrzeżu Ameryki żyje na zachodnim wybrzeżu Ameryki, więc wiele państw przybrzeżnych uważa, że to zwierzę jest atrakcją i wykorzystuje ją do przyciągania turystów. Teraz jednak, gdy zwierzęta te są chronione prawem.

W przeszłości i bardzo blisko tych bestii zostały bezlitośnie wytępione przez myśliwych, a pod koniec XX wieku prawie nie było. Jednakże, kiedy słonie stały się nazwami chronionych gatunków, ich populacja wzrosła gwałtownie.

Wielkość tych zwierząt nie jest zbyt duża: waga mężczyzn może osiągnąć 2,7 tony, a ciężar samic wynosi zaledwie 900 kilogramów.

Środowisko uszczelnienia południowej słoni jest dużo większe: rozciąga się na wybrzeże Antarktyki, Nowej Zelandii, Patagonii, Południowej Afryki i Australii. W wielkości, uszczelnienie słonia południowego jest również znacznie wyprzedzające północnej odpowiednik: waga mężczyzny może wynosić 3,5 tony, długość ciała wynosi 6 metrów, ciężar samic wynosi 1,5 tony, a długość ciała 3 m.

Możliwości tych zwierząt są bardzo duże: potrafią bez powietrza przez około 40 minut, nurkować na głębokość pół kilometra i pływać bez odpoczynku około 5000 km.

W pozostałych, te dwa gatunki słoni słonia są bardzo podobne, prowadzą niemal identyczny styl życia, wychowują rówieśników w równym stopniu.

Tak więc wszystkie słonie morskie są drapieżnikami, żywią się złowioną rybą i kałamarnicą – tak niewygodną na lądzie, w wodzie zwierzęta te przekształcają się w szybko i niestrudzone myśliwy. Średnia długość życia słonia morskiego wynosi 20 lat.

Znaczny okres ich życia słonie morskie spędzają w wodzie, polując, jedząc i rozwijając. Aby odpocząć, wybiegają do brzegu, gdzie odpoczywają. Ale w sezonie żeglarskim na morzu zwykli mężczyźni tworzą prawdziwe turnieje – tworzą więc hierarchię. W tym okresie moc osobista jest bardzo ważna dla uszczelek słonia, ponieważ im większy jest rywal, tym większy będzie harem – najsilniejszy może zbierać się wokół niego do setek samic.

Po zbudowaniu hierarchii mężczyźni współpracują z samicami, których ciąża trwa 11 miesięcy. Na kilka tygodni przed narodzinami pływającego żeglarza do ich rookery, gdzie rodzą one jedno cub.

Hodowlane potomstwo słoni morskich leży tylko u samic. Mama przez cały miesiąc pielęgnuje dziecko z mlekiem, nie idzie nigdzie od niego i jedz tylko tłuszcz zgromadzony w ciągu roku. Przy okazji, mleko tych zwierząt jest najbardziej tłuste wśród ssaków – około 50% tłuszczu. W miesiąc później matka szuka żywności i pozostawia dziecko na zawsze, która musi teraz przetrwać samemu.

Przez miesiąc spędzony na mleku, słonie dziecka rozwijają się i gromadzą dużą ilość tłuszczu, co pozwala przetrwać w pierwszym miesiącu życia niezależnego. Dwa lata później młode zwierzęta osiągną dojrzałość seksualną i staną się rodzicami nowej generacji uszczelek słonia.