554 Shares 7996 views

Dziki królik w przyrodzie: opis, zdjęcia

Niektórzy ludzie patrzą na słodkie i futrzanych udomowione króliki, mamy tendencję do myślenia, że ich krewni mieszkający w obliczu brutalnego przyrody, prowadzi ten sam okres beztroski i tylko paść na bujną trawę rosnącą na łąkach. Ale to jest błędne, gdyż każdy nowy dzień dla nich – jest to ciągła walka o przetrwanie. Dziki królik jest zawsze w poszukiwaniu przynajmniej niektórych żywności, niezależnie od pory roku, a także wciąż musi ukrywać się przed wszelkiego rodzaju drapieżników.


opis

Dlatego te małe zwierzęta mają strukturę ciała, dzięki czemu łatwiej będzie przetrwać w trudnych warunkach środowiska naturalnego. Są one wyposażone w unikalne zdolności wydobycie pokarm spod śniegu, mają doskonały słuch, pozwalając im usłyszeć podejście drapieżnika w odległości trzydziestu metrów, nawet jeśli nie jest na ziemi, unoszący się w powietrzu.

To wygląda jak królik dziki królik. Opis może zacząć od tego, że jest niewielkich rozmiarów. Długość ciała w zakresie od 32 do 46 centymetrów, a waży mniej niż dwa kg. Tylne nogi mniej niż w przypadku innych gatunków króliki i zające i uszy są dłuższe.

Niejednolite barwienie jest wyposażony w dzikich królików. Zdjęcia pokazują mu, że to małe zwierzę ma górną warstwę brązowo-szary, czasem z czerwonawym odcieniem. Brzucha i czubka ogona nieco lżejszy i oglądany poprzecznie białawy taśmy przechodzi w małej miejscu w górnej części uda.

Dziki królik, w przeciwieństwie do zająca, przez rok nie zmienia swój kolor, a zdarza się tylko zgodnie z oczekiwaniami, dwa linienia – wiosną i jesienią.

Gdzie mieszkają?

Początkowo te małe stworzenia żyli tylko na Półwyspie Iberyjskim, ale dzięki działalności rolniczej, były rozstrzygane w prawie wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy i Azji.

Obecnie zamieszkana przez dzikiego królika w Rosji, na Ukrainie, a także w wielu krajach w Europie i Afryce. Dodatkowo to małe zwierzę można znaleźć na wyspach Pacyfiku i oceanów Atlantyckiego i Morza Śródziemnego.

Te zwierzęta żyją tylko tam, gdzie są krzewy i małe drzewa, ale mogą również żyć w stepy, pasy lasów i plantacji. Ich warunki życia są bardzo różni się od ptaków żyjących jak dziki królik wymaga mniej gruntów dla ich istnienia. Rodzina z tych małych zwierząt można dogadać się spokojnie na ziemi, których powierzchnia waha się od trzech do dwudziestu hektarów. Dla wygodniejszego życia, oni kopać swoje nory, sięgając aż do trzydziestu metrów długości.

Start małe zwierzęta

Tunele te mogą być widoczne na wszystkich otwartych obszarów z trudnym terenie, czyli tam gdzie ich kopanie własnego dzikiego królika. Gdzie mieszka, to małe zwierzątko, panuje tylko piaszczystą glebę, więc było łatwiejsze i bardziej wygodne do kopania własnych nor.

Surowe warunki przetrwania zmuszony do ukrywania tych zwierząt jak najdalej pod ziemią, gdzie można ukryć się przed drapieżnikami. Tam spędzają większość swojego życia. Te norach wykopanych głównie kobiety, a to zajmuje sporo czasu. Mają rodzaju gniazdo z trzema wyjściami na powierzchnię.

styl życia

Tak więc, dziki królik w przyrodzie mogą występować częściej w wąwozy, strome wąwozy na brzegu morza lub opuszczonych kamieniołomów. Te zwierzęta nie przestraszyć sąsiedztwo z osobą, aby mogli rozstrzygać nawet na obrzeżach osiedli i na różnych składowiskach.

Kiedy te małe zwierzęta wybrać pewien obszar dla ich życia, na pewno oznaczyć jego pachnące tajemnicą produkowane przez gruczoły skórne. W przeciwieństwie do tego, króliki, dzikich królików nie są izolowane styl życia i osiedlić się w grupach (od 7-11 osób). Ich rodziny mają dość skomplikowaną strukturę hierarchiczną.

Co jedzą?

Dziki królik na ich żywienia nie odbiegają od otworu dalej niż sto metrów. Dlatego, jego dieta nie jest szczególnie zróżnicowana. Różni się ona tylko w zimowych i letnich posiłków. W ciepłym sezonie małe zwierzęta jedzą liście i trawę. Jeśli w pobliżu ich domów, znajdują się pola i ogrody, a następnie mają te zwierzęta jedzą sałatę, kapustę, wszelkiego rodzaju upraw zbóż i okopowych.

Przy zbliżaniu się do zimna, sucha trawa i królików poruszającego wykopane z części nadziemnych roślin. Ponadto, w okresie zimowym mogą nadal jeść pędy i kora drzew lub krzewów.

Jak jest mnożenie

Te małe zwierzęta są uważane za bardzo płodne. hodować prawie przez cały rok. Kowalski może gestate potomstwo o trzech razy na sezon. Ciąża u tych zwierząt trwa około jednego miesiąca. Liczba królików w miocie może się wahać od 4 do 12, w zależności od siedliska i wieku matki. Tak więc, może to spowodować roku od 20 do 50 szczeniąt. Kilka godzin po porodzie samica jest gotowa ponownie Mate.

Króliki tego rodzaju są szybko rośnie ze względu na fakt, że pierwsze cztery tygodnie po urodzeniu są karmione wyłącznie mlekiem matki. Pięć miesięcy później, już osiągnęły dojrzałości płciowej i zostawić rodzinę, tworząc własne.

Jaka jest wartość tych zwierząt na ludzi?

Okazuje się, że tylko ten typ dziki królik europejskiej zostało oswojone przez człowieka. Dlatego też jest uważany za przodka wszystkich ras domowych, bez wyjątku, te małe zwierzęta.

Ich hodowla jest obecnie zatrudniony na terytorium różnych obszarach ochrony naturalnego i szkółkach. królik europejski są poszukiwane przez wielu hodowców, ponieważ mogą one być wykorzystane do poprawy rasy gatunków udomowionych.

Ponadto, są one przedmiotem połowów z powodu swojej pięknej sierści i smaczne mięso. Dlatego królik jest uważany za jeden z najważniejszych sektorów światowego rolnictwa.

Ponieważ udomowienie dzikich królików wyświetlany przez ponad siedemdziesiąt różnych gatunków zwierząt. Wśród nich są różne pióro, dekoracyjny, jak również te, które są wykorzystywane do testowania nowych leków i żywności w laboratoriach.

Ale oprócz wykorzystania tych dzikich zwierząt w niektórych krajach, gdzie nie ma drapieżników, może przynieść ogromne szkody dla ludzi, jedzenie wszystkie kultury, niszczenie pól, upraw, a ziemie portu z licznymi norach. Na przykład, na wyspach Pacyfiku one całkowicie zniszczyły roślinność, co prowadzi do erozji gleby i niszczenie linii brzegowej, która służyła do gniazdowania ptaków.

Podsumowując, możemy dojść do wniosku, że te niezwykłe zwierzęta są doskonale przystosowane do życia w środowisku naturalnym, dzięki czemu mogą one utrzymać swoje populacje.