894 Shares 2981 views

Jak usunąć system Windows 7 "System Reserved" (Disc)

Jeśli pewnego dnia po zakupie sprzętu komputerowego lub ponownej instalacji systemu operacyjnego, użytkownik jest zalogowany w „Mój komputer” i zobaczyłem dziwną pojemność dysku twardego 100 lub 350 megabajtów, nie powinien bać lub zaskoczeni. Najważniejsze jest to, nie dotykaj niczego na nim, a wszystko będzie dobrze. Jeśli on cię powstrzymuje i „odciski” oczy, aby lepiej ukryć go daleko. Zobaczmy jak usunąć „zastrzeżone przez system.”


Co to jest?

Po pierwsze, trzeba zrozumieć, co mamy do czynienia. "System Reserved" – co to jest? Można spotkać ten problem tylko w systemach operacyjnych wychodząc z Windows 7. W tym przypadku, system przydziela 100 MB miejsca na dysku twardym do organizacji szyfrowanie plików rozruchowych i danych. Ile razy użytkownik usunie pliki systemowe, tak aby komputer przestał restartu? W nowoczesnych systemach operacyjnych ich twórców zdecydował się grać bezpiecznie i ukryć tak ważnych informacji w ukrytym dysku systemowym.

W Windows 8, sekcja „System Reserved” bierze trochę więcej niż – 350 megabajtów. Wynika to z faktu, że zawiera ona także kilka plików do przywrócenia systemu operacyjnego.

pochodzenie

Skąd ta sekcja? Jak zaawansowani użytkownicy wiedzą, pomimo faktu, że instalacja systemu Windows 7 jest automatyczne, niektóre z działań, wciąż musimy być zarządzany. W tym i utworzyć partycje na dysku twardym.

Wyobraź sobie, że kupiłem nowy laptop z systemem operacyjnym Windows 8. Użytkownik nie jest fanem tej wersji i zdecydować, aby ponownie zainstalować starszą „Siedem”. Po włożeniu płyty instalacyjnej, a pierwszą rzeczą, że połowy oka, kiedy dojdziesz do menadżera partycji, trzy wymienione obszary, z których jeden jest skandalicznie małe i nie oznakowane. Co robić?

Pomijamy opis sekcjach konwersji formatu z GPT na MBR i inne preparaty do reinstalacji. Ale oto, co powinieneś wiedzieć. Jeśli usunięcie całych partycji dysku twardego i zostaną wprowadzone na zupełnie pustym dysku OS, automatycznie tworzy partycji startowej domyślnie będzie ukryty, a następnym razem ponownie zainstalować, można je odnaleźć.

„Niewidzialny”

Tak, Windows 7 instalacja przebiegła pomyślnie, ale znaleźć się na nowym dysku twardym. Dlaczego tak się stało? W większości przypadków, w sekcji „Zastrzeżone System” pojawia się „Krzywe” programista w ręce zespołów pirackie systemu operacyjnego. Całe szczęście, że masz do czynienia z podobnym problemem, nic poważnego. Masz kilka opcji do wyboru:

  1. Zostawić wszystko tak jak jest. Tylko nie dotykać tej sekcji, a nic złego z komputerem nie jest w stanie.
  2. Jeśli masz dziecko, które nieświadomie mógł wspiąć się tam i coś spieprzył, można ukryć „system zastrzeżone.”
  3. Jest na to sposób, aby całkowicie usunąć tę sekcję, przenoszenie plików na dysku systemowym. Rozwiązanie to nie jest zalecane, ponieważ poziom bezpieczeństwa komputera jest mocno zredukowane.

Innymi słowy, „System Reserved” – co to jest? To jest głównym motorem komputerze, który napędza wszystkie inne podstawowe programy. Aby go pozbawić ochrony – to jest bardzo ryzykowne i przedwczesne krok.

Usuwanie lub …

Jeśli jesteś zainteresowany w jaki sposób usunąć „System Reserved”, że to chcesz? Proces ten uwalnia dodatkową przestrzeń, ale po prostu będzie przeniesienie danych z jednego dysku na drugi. Będziesz musiał zmienić wiele ustawień komputera i jego rejestrze. Ponadto, trzeba dodatkowego oprogramowania oraz tzw LiveCD. Po tym wszystkim, system operacyjny będzie „bronić”. Ona nie pozwoli ci tak po prostu usunąć ważnych danych na nim. Najgorsze jest to, że w przypadku awarii, komputer może po prostu odmówić uruchomić lub wyśle ostrzeżenie, że nie można znaleźć w zasadzie systemu operacyjnego.

I jeszcze …

Nadszedł czas, aby przejść do pytania, w jaki sposób usunąć „zastrzeżone przez system.” Odkryliśmy, że usunięcie istniejącej partycji rozruchowej nie doprowadzi do niczego dobrego. Więc jeśli nadal chcą się go pozbyć, masz szansę to zrobić podczas instalacji systemu operacyjnego. Przed przystąpieniem do wykonywania następujących pobespokoytes oświadczenie o bezpieczeństwo swoich danych. Jeśli dysk twardy jest podzielony na kilka części, dane z wszystkich muszą najpierw zostać skopiowane na nośnikach wymiennych, w przeciwnym razie zostaną one utracone na zawsze.

  1. Sformatować dysk i usunąć wszystkie partycje.
  2. Po zainstalowaniu systemu operacyjnego, naciśnij Shift + F10. To polecenie otwiera wiersz polecenia dla Ciebie.
  3. Aby rozpocząć, wpisz diskpart, a zatwierdzić.
  4. Następnie wpisz: select disk 0.
  5. Ostatnia komenda będzie: create partition primary.
  6. Zamknij okno wiersza polecenia i przejdź do instalacji systemu na dysku twardym.

sekcja usunięte

Co osiągnęliśmy? Cały pierwszy twardy podane jest w posiadaniu jednej sekcji. W związku z tym, że system nie będzie możliwe, a przestrzeń do tworzenia kopii zapasowej dysku twardego. Co otrzymujemy?

zalety:

  • Nie wydaje się, aby „zastrzeżone przez system.”

wady:

  • To obniża poziom bezpieczeństwa systemu operacyjnego.
  • Masz tylko jedną partycję na dysku twardym, a w rezultacie oznacza to, że gdy duże problemy z systemu operacyjnego i zainstalować go ponownie, można również stracić swoje dane.
  • Niedogodność. Prawdopodobnie większość użytkowników ma długą privykloi że mają kilka odcinków HDD. Czy udostępnianie danych – na pojedynczych gier tarczowych i programów, az drugiej strony filmy, zdjęcia. Na trzecim dokumentów roboczych.

Jak widać, wady więcej niż zalet. Czy usunąć jedną sekcję takich ofiar? Jednakże, można ich uniknąć, jeśli używamy specjalnego menedżera partycji narzędzie, na przykład, Partition Wizard. Mógł pozwolić bez utraty danych i uszkodzenia systemu operacyjnego „cut off” część miejsca na dysku twardym i stworzyć z niego nowy rozdział.

Jeśli nie chcesz tracić czasu i wysiłku, aby ponownie zainstalować system operacyjny, trzeba wiedzieć, jak usunąć „System Reserved”, lub raczej ukryć.

usunąć sekcję

Teraz można zrobić i sekcja zatajenie mozolyaschego oczy. Jak usunąć „System Reserved”? W rzeczywistości jest to nic wielkiego. Nie potrzeba żadnego oprogramowania firm trzecich, a wystarczy wykonać następujące kroki.

  1. Otwórz menu „Start” i znajduje się przycisk „Komputer”.
  2. Kliknij na nią prawym przyciskiem myszy i z menu rozwijanego, kliknij „Zarządzaj”.
  3. Zanim otworzyć okno ustawień. W lewej kolumnie znaleźć akapit „Zarządzanie dyskami”.
  4. Kliknij prawym przyciskiem myszy w sekcji „System Reserved”. Jesteśmy zainteresowani w pozycji „Zmień literę dysku i ścieżki do jazdy.”
  5. Pojawi się okno przed nami, który zostanie pokazany list wskazujący punkt. Ponieważ zajęcie w pamięci komputera zorganizowanym na ten tytuł, musimy go usunąć.
  6. Wybierz „nas” i kliknąć na przycisk poniżej „delete”. Stwierdzamy.

wynik

To wszystko dodatkowa sekcja zniknie z ekranu „Mój komputer”, ale to pozostanie w systemie, a to nie będzie miało wpływu na system Windows. Teraz, gdy wiesz, jak usunąć „zastrzeżone przez system.” Jedyną rzeczą, którą należy dodać: w celu uniknięcia niepotrzebnych emocji angażować się w „do obsługi” z komputera na czystym systemie operacyjnym lub po prostu wykonać kopię zapasową danych. Nigdy nie wiadomo, w jakim punkcie będzie błędne instrukcje, i co może przynieść. Wszystkie operacje wykonać na własne ryzyko i być przygotowany do podjęcia odpowiedzialności za oświadczenia.