91 Shares 6983 views

Rokitnika olej, użycie.

Ludzie kruszyna jest ceniony nie tylko dla smaku ananasowym i oryginalnym słodko-kwaśny smak, ale także dla licznych zalet, które sprawiają, że można korzystać z jego owoców w medycynie i kosmetologii. Kompozycja rokitnika zawiera wiele biologicznie czynnych składników, w tym witaminy C, A, E, grupy B, jak również kwasy organiczne, flawonoidy, cukier, makro i mikroelementów. Nasiona tej rośliny zawierają olej więcej niż 10%, co jest powszechnie stosowane w wielu gałęziach medycyny, właściwości lecznicze mają także liście i korę rokitnika.


Rokitnika oleju. Stosowane w medycynie.

Zebrane owoce są zjadane i stosowany do wytwarzania oleju z rokitnika. Nie tylko bakteriobójcze, gojenia ran i działanie przeciwzapalne jest kruszyna olej. Zastosowanie tego produktu w medycynie jako środek przeciwbólowy jest też całkiem możliwe, co więcej, może on być stosowany jako stymulant immunologicznej w wielu poważnych chorób. olej z rokitnika jest często stosowany w leczeniu siniaków, odleżyny, odmrożenia, a nawet owrzodzenia żylne, ponieważ pomaga z egzema, opryszczka i gruźlicy skóry. W otolaryngologii również przydatna oleju kruszyny, użyj go w leczeniu przewlekłego zapalenie migdałków, zapalenie zatok i nieżyt nosa często przynosi bardzo dobre rezultaty.

Jakie choroby mogą być stosowane kruszyna?

Główne lecznicze właściwości oleju rokitnika związane z jego zdolnością do promowania regeneracji skóry i błon śluzowych. Jednakże, urządzenie nie jest używane tylko w leczeniu schorzeń skóry, często jest stosowany wewnętrznie wrzód żołądka lub dwunastnicy, chorobę wrzodową. Olej z rokitnika ma doskonały efekt terapeutyczny na zmiany w wątrobie, miażdżycy, owoców rokitnika po operacji wyznaczony jako środek wzmacniający. Kruszyna świeży sok owocowy jest również stosowany w ropnych wrzodów, jak również w celu zmniejszenia obciążenia promieniowe po radioterapii.

Rokitnika oleju. Stosowane w kosmetykach.

Właściwości kosmetyczne rokitnika jest powszechnie znana – olejowe lub środki pielęgnacyjne oparte na niej przyczynić do zapobiegania degeneracji skóry. Zwiększa elastyczność skóry, dzięki czemu elastyczna, a nawet eliminuje drobne zmarszczki. Wiele pań często korzystają z rokitnika twarzy kremy, balsamy i maski, a wszystko dlatego, że pomaga rozjaśnić lub wyeliminować plamy starcze i zmiękcza i odżywia skórę, chroniąc ją przed wysuszeniem i łuszczenie się. Od morza oleju kruszyny owoc ma antyseptyczne i przeciwzapalne działanie, zapalenie skóry i trądzik zapobieganie. W nowoczesnej kosmetologii olej jest stosowany w kremach, maseczki, balsamy po opalaniu, ochronnych balsamów do ust, olejki do masażu, produktów do pielęgnacji włosów, paznokci i rzęs.

Przeciwwskazania do stosowania oleju z rokitnika

Czysty rokitnika twarzy nie powinien być stosowany w tej postaci może prowadzić do zwiększenia jego czułości i zmniejszenia ochronne funkcji skóry. Nie zaleca się stosowania w oleju rokitnika dróg żółciowych, zapalenie pęcherzyka żółciowego, zapalenia trzustki, kamicy żółciowej, biegunka, a nasilenie procesów przewlekłych w trzustce, woreczku żółciowym, wątroby.

I wreszcie ofiaruję Ci kilka popularnych przepisów na skórę z wykorzystaniem oleju rokitnika.

Opieki dla skóry problem

Kilka kropli olejku z rokitnika zaleca się dodanie do zwykłego krem na dzień do codziennej pielęgnacji problemu i suchą skórę.

Na starzenie pielęgnacji skóry

Mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji jedną łyżeczkę oleju rokitnika, jedną łyżkę glinki kosmetycznej i jedno surowe żółtka jaja. Maska jest równomiernie na powierzchni, a dokładnie po 15 minutach płukania wodą. Ta maska może być stosowany dwa razy w tygodniu, to pomaga odmłodzić skórę i nadaje jej elastyczność i jędrność.

Pielęgnacja skóry suche

Wymieszaj jedną łyżeczkę soku z cytryny, miód, dodać rokitnik i jedno surowe żółtko. Otrzymaną masę może być stosowany do twarzy i szyi jeden raz w tygodniu. Mieszaninę przemywa się wodą o temperaturze 15 – 20 minut.