524 Shares 8558 views

Dokonywanie wiz do Czech

Do niedawna mieszkańcy Rosji do wizy Czechy nie są wymagane dla wjazdu do kraju. Ale ponieważ Republika Czeska postanowiła przyłączyć się do UE, przepisy dotyczące cudzoziemców, w tym Rosjan, zmieniły się znacząco.


Teraz wszyscy cudzoziemcy muszą uzyskać wizę Schengen, jak wchodzi do Czech do Unii Europejskiej i jest sygnatariuszem Układu z Schengen.

Więc jak masz czeską wizę? Visa w Czechach dla obywateli rosyjskich jest następujący. Rosjanie ubiegania się o Schengen krótkoterminowego Czeskiej wizy w Konsulacie Generalnym Republiki Czeskiej lub w centrum wizowym. Paszport z wizą są wykończone, w którym wniosek został złożony. Jeżeli wnioskodawca jest wymagane wizy wielokrotnego wjazdu dla więcej niż dwóch wpisów do kraju, to trzeba zastosować tylko do Konsulatu Generalnego.

W tym do złożenia wniosku opłatą opłatę wizową w wysokości 35 EUR za pilne wizy będą musieli płacić dwa razy tyle – 70 euro.

Jeśli wnioskodawca nie jest obywatelem Federacji Rosyjskiej, jest dla niego wizy Schengen w Republice Czeskiej jest możliwe tylko w Konsulacie Generalnym. To samo odnosi się do członków sportowych, kulturalnych i innych delegacji.

Dokumenty do wizy do Republiki Czeskiej

Dorośli muszą być przedłożone Visa Application Center lub w Konsulacie Generalnym następujących dokumentów w Republice Czeskiej:

– paszport z okresem ważności przynajmniej 90 dni od daty planowanego powrotu kraju;

– dwie fotografie dobrej jakości 3,5 * 4,5 cm i bez uszczelek;

– Wypełniony formularz zgłoszeniowy uzyskać w centrum wizowego lub konsulacie;

– kopię wszystkich stron paszportu obywatela Rosji;

– zaświadczenie o zatrudnieniu wskazujące położenie, długość pracy, a średnia wielkość miesięcznego wynagrodzenia – nie mniej niż 28 tysięcy rubli;

– przedsiębiorcy muszą złożyć kopię rachunku osobistego podatku dochodowego w formie 3;

– bezrobotni obywatele są zobowiązani do przedstawienia zaświadczenia z banku o ruchach w rachunku wnioskodawcy w ciągu ostatnich trzech miesięcy;

– Ubezpieczenie medyczne, wykonywane przez cały okres pobytu za granicą.

Visa do Republiki Czeskiej dla małoletnich dzieci wymagają dodatkowych dokumentów innych niż wymienione powyżej. Jest to konieczne, aby umożliwić rodzica pozostającego w Federacji Rosyjskiej, na odejściu dziecka za granicą. Dokument musi koniecznie być poświadczone notarialnie. Jeśli dziecko jest wpisane do paszportu rodzica, konieczne jest dodatkowo zapewnienie jego metrykę. Jeśli dziecko ma ponad 6 lat, jego zdjęcie powinno być w paszporcie rodzica.

Warto zauważyć, że wiza do Republiki Czeskiej nie gwarantuje wjazdu do kraju. Na granicy z Czechami, a także iw wielu innych krajach, może zostać poproszony, aby pokazać dokument udowadniając, że masz zarezerwowany pokój w hotelu. To może również wymagać ubezpieczenia medycznego oraz potwierdzenie, że konto ma wymaganą kwotę w wysokości 30 $ za każdy dzień pobytu w Republice Czeskiej. Wreszcie, trzeba mieć płatną bilet powrotny lub pieniędzy, aby go nabyć. Oczywiście, wszystko to może nie być konieczne, ale lepiej być bezpieczne i dbać o wszystko z góry.

Należy pamiętać, że w przypadku braku ubezpieczenia zdrowotnego nie może być dozwolone, nawet jeśli kontroli granicznej na wjazd do kraju.