596 Shares 7466 views

Palisander i magiczną moc swojego olejku

Egzotyczny palisander (Aniba Rosaeodora) zachwyconych przez wieki nie tylko przez tubylców Amazonii – mieszkańców Brazylii, Peru i pobliskim Gujany Francuskiej, wyjątkowej urody, unikalny pachnącego drewna i delikatnych olejków eterycznych.


W dawnych czasach, pnie tych ogromnych 40-foot zimozielonych drzew piłą i transportowane na statkach do Europy z francuskiej kolonii.

Mistrzowskie rzemieślników wykonane z cennego drewna rzeźbione szafy, pudełka z biżuterią, muzyczne instrumenty, uchwyty do noży i uchwytów sztućców, a także różnych dzieł sztuki.

twardzieli przekształcony wiórów, z których na drodze destylacji (destylacja parą wodną) uzyskano trwałe perfumy i olejku z nasyconym rosy zapachu.

Twardość Rosewood dwukrotnie drewno dąb, rysunek obfitości wyszukanych wzorów, które doprowadziły do bardzo dużego zapotrzebowania na nią, mimo wysokich kosztów towarów.

W późnych latach 30-tych ubiegłego wieku, ze względu na drastyczny spadek liczby tych drzew w środowisku naturalnym, zdecydowano się na opracowanie lokalnej produkcji olejków aromatycznych w Peru i Brazylii.

Było to prawo na odszkodowanie trzeba dopasować dokładnie taką samą liczbę drzew, które zamierzano wycięte w lesie deszczowym.

Obecnie istnieją dwa główne rodzaje drzew rodzinnych Laurel, z którego naturalne olejki olejku różanego drzewa: A. Rosaeodora, rosnące w Brazylii, a Ocotea ogoniastego – w języku francuskim Gwinei.

Oraz specjalne koneserzy wolą to unikalne oleje aromatyczne cayenne produkt, produkowane w ograniczonych ilościach, w przeciwieństwie do masy brazylijskiej produkcji.

Uważane za mniej wartościowy produkt aromatyczny pozostawia powój scoparius Powojowate rodziny, z bardzo podobnym smaku. Jest również dodawane do oleju geranium lub Palmarosa, wzmacniając ją niewielką ilością oleju sandałowego drzewa.

Obecnie różanego olejku emanuje zapach żywiczny, gorzki, ostry, cierpki kwiatowy zapach z nutą drewna. Jest to blado żółta ciecz bezbarwna lub stopniowo rozwijana smak. Wysoko ceniony jako składnik do produkcji perfum i wyrobów higienicznych dla kobiet.

Różane ma szerokie spektrum u ludzi. Jej olej jest skutecznie wykorzystywane w celach terapeutycznych, w przemyśle kosmetycznym: kosmetyków i perfum. Jest on także zawarty w wykazie składników dla przemysłu spożywczego – produkcji napojów alkoholowych i bezalkoholowych.

W medycynie, olejek drzewa różanego celu wykorzystywany jest środek przeciwbólowy, środek antyseptyczny, stymulowanie, przeciwbakteryjne, Deodoryzujący, stymulowanie, przeciwdepresyjnym i działanie przeciwdrgawkowe. To wzmacnia i stymuluje układ odpornościowy, pomaga dobrze poradzić sobie z przeziębienia, zakażenia, gorączka, zaburzenia nerwowe, zmęczenie i wyczerpanie. palisander olej jest nie tylko doskonałym naturalnym antydepresyjne, ale także potężnym afrodyzjakiem, aby stworzyć romantyczny nastrój każdej osoby.

Od dawna znane właściwości lecznicze oleju w trosce o zdrowie naszej skóry. Hipoalergiczny działanie sprawia, że można go używać do wrażliwej i wieku skóry właściwej.

Olejki eteryczne są stosowane w kosmetykach do zmiękczają skórę, poprawia jędrność i elastyczność skóry. Rosewood wzmacnia również właściwości ochronne naskórka, nawilża, odżywia składników odżywczych.

Ponadto przyczynia się do normalizacji metabolizmu śródskórne, zmarszczki, likwiduje zaczerwienienie, podrażnienie, obrzęk, pęknięcia i łuszczenie.

Jego magiczny efekt, jako atrybut indyjskiej magii, opisane w pracach Castaneda. Palisander jest pod ochroną Wenus i Księżyca. Na Wschodzie jest często używany do medytacji.