604 Shares 9735 views

Black Bear: opis, siedlisko i odżywianie

Od niepamiętnych czasów, człowiek obdarzony pewną przyrody szczególną aurę tajemniczości. Wśród nich są czarne niedźwiedzie, jest najstarszym rodzajem. Ich historia sięga ponad milion lat.


wygląd

Ten niedźwiedź ma kilka różnych nazw – asian, czarny, tybetańskiego i jest lepiej znany jako Himalajów. Jego budowa ciała nie różni się zbytnio od innych członków rodziny niedźwiedzia. Ale po bliższej analizie widać cechy unikalne dla tego gatunku.

W rozmiarze czarnego niedźwiedzia brąz znacznie gorsze od swoich krewnych. Dorośli mężczyźni osiągnąć długość nie większą niż 170 cm, a ich ciężar wynosi od 110 do 150 kg. Zbudować łatwiej, więc niedźwiedzie są bardziej ruchliwe i zwinne. Duże okrągłe uszy, położone w stosunkowo małej głowie, dać zwierzęciu charakterystyczny wygląd. Lśniące i jedwabiste futro piękne czarne barwy żywicy, tworząc coś w rodzaju kołnierza karku. Biały znak na piersi w kształcie półksiężyca – specjalny znak rozpoznawczy niedźwiedzia, z powodu której ma swoją nazwę. średnia długość życia średnio wynosi mniej niż 14 lat. Mięso tych zwierząt jest wysoko cenione, czyli wielkich myśliwych procentowych. Był to jeden z powodów, że dzisiaj czarny niedźwiedź są wymienione w Czerwonej Księdze Rosji.

siedliska

Azjatycki czarny niedźwiedź zamieszkują górzyste regiony Afganistanu, Iranu, Pakistanu do Japonii i Korei. W Rosji, która mieszka głównie na terytorium Primorsky i Chabarowsku. Występuje także w północnej części Wietnamu i wyspy Tajwanu.

Ten niedźwiedź woli żyć w lasach sosnowych i dębowych lasów owocujących, gdzie spotyka mandżurski orzech, Linden, mongolski dąb. Unikać jodła świerk-tajgę, lasy brzozowe i krzewów. Zazwyczaj czarny niedźwiedź zamieszkują strefę leśny położony wzdłuż dolin rzecznych, górskich stokach, których wysokość nie przekracza 700-800 metrów. Podobnie jak w miejscach zdominowanych przez lasów liściastych. W Himalajach, można je znaleźć w lecie i na wysokości 4 km, w zimie nosi w dół na ogół u podnóża. Wybrane siedliskiem czarny niedźwiedź pozostawiając przestrzeń tylko w przypadkach, gdy istnieją problemy z jedzeniem.

styl życia

Większość swojego życia jest zwierzę spędza na drzewach, dotarcie tam żywność i uciec od wrogów.


Dlatego Whitechest (Himalayan) nosi wielkie wspina się na drzewa, co czyni go doskonałym zwinność do późnej starości. Czas opadania, nawet z bardzo wysokiego drzewa trwa mniej niż 3 sekundy.

Den on organizuje także w drzewie, wybierając do tego wielkiego głębokiej kotlinie na wysokości nie mniejszej niż osiem metrów, lub przy użyciu starego drzewa z pustym rdzeniem (topola, basswood i cedru). To gryzie żądaną wartość i rozwija dziurę wielkości przestrzeni wewnątrz drzewa. Ten den każdego niedźwiedzia nie jest jeden. W razie niebezpieczeństwa jest zawsze planu tworzenia kopii zapasowych, gdzie można go ukryć. W hibernacji czarnego niedźwiedzia będzie wydać około 5 miesięcy – od listopada do marca, czasami pozostawiając ich den do kwietnia.

Zwierzęta te zazwyczaj poszukują samotności. Ale zdarza się, że w miejscach, gdzie jest dużo jedzenia, kilka osób może przyjść razem. W tym przypadku hierarchia jest ściśle przestrzegane, biorąc pod uwagę wiek i wagę samca. Jest to szczególnie widoczne z początkiem sezonu lęgowego.

Relacje ze sobą Niedźwiedzie budować za pomocą kontaktu wzrokowego, postawa pokazuje ich status. Jeśli zwierzę siedzi lub leży w dół – postawa uległości. To samo się dzieje w tył. Dominującym niedźwiedź zawsze zmierza w kierunku jego rywal.

Obszar ten jest domem dla czarnego niedźwiedzia, między innymi markerami moczowych że mężczyźni zaznaczają granice ich posiadłości. Ponadto, pocierać ich plecami na pniach drzew, pozostawiając je do ich zapachu.

żywność

Dieta tych zwierząt jest głównie pokarmy roślinne, więc dla nich – wiosna czas najtrudniejsze. Zanim pojawią się w obfitości zielonej roślinności, rośliny, pączki są w żywności, resztki zeszłorocznych żołędzie i orzechy, korzeni i bulw, które muszą wykopać z ziemi.

Na początku lata, kiedy pierwszy czarny niedźwiedź trawa w dolinie, jedzenia młode pędy Angelica, turzyce i barszczu. Nie przegap też możliwość zjedzenia jaj i piskląt. Kiedy dojrzałe maliny, porzeczki, wiśnie, orzechy piniowe, są głównym pokarmem dla niedźwiedzi. Nawet bardzo stare zwierzęta łatwo wspinać się na drzewa w poszukiwaniu pożywienia. Jednocześnie to sprawia, że bardzo interesująca. Obłomow i podniósł gałązkę z owoców, niedźwiedź wsuwa ją pod nim, więc po pewnym czasie pod nim tworzą coś w rodzaju gniazda. W nim, może on być bardzo długi czas, zjeść i odpocząć.

Podobnie jak brązowych kuzynów, czarny niedźwiedź – wielkich miłośników miodu. Dla niego są gotowi wejść do dowolnej wysokości, nawet przegryźć najgrubszą ścianie lasu, gdzie dzikie pszczoły rozstrzygnięty.

W dobrym roku dla akumulacji rezerw tłuszczu ponieść wystarcza jedynie orzechy i żołędzie. Sześć tygodni karmienia masę dobrej rezerw tłuszczu dorosłego wynosi zazwyczaj do 30% masy ciała.

Rozmnażanie i produkcja potomstwa

Dojrzałe płciowo niedźwiedzie wieku 3-4 lat do osiągnięcia. Okres godowy trwa mniej więcej od czerwca do sierpnia, minął raczej spokojnie. Po 7 miesiącach, w zimie, samica rodzi zwykle 1 lub 2 i niewidomych prawie nagi cub. ich waga nie przekracza 800 Sześć tygodni później dzieci są objęte pierwszym szarym fuzz, który wkrótce ustępuje czarne włosy. Oni są już dobrze widzieć i słyszeć, może poruszać się po gabinecie.

Wraz z nadejściem wiosny, gdy ustawiony stały pozytywne niedźwiedzie temperatury z matką opuścić jaskinię. W tym czasie ich waga wzrosła o 5 razy. Żywią się głównie mleko z piersi, ale wraz z pojawieniem się zielona trawa poruszają się na pastwiskach, które są szczególnie liczne w dolinach rzecznych. Powrót iw dół z matką małego czarnego niedźwiedzia, zamieszkana aż do jesieni.

Następna zima spędzają razem w jaskini, a jesień już rozpocząć samodzielne życie.

czynniki ograniczające

interwencja ludzka i kłusownictwo spowodować wielkie szkody dla populacji niedźwiedzi. Miejscowi ludzie rzadko są zgodne z zasadami na polowania, strzelania zwierząt o każdej porze roku, często po pościel je w stan hibernacji, pomimo faktu, że czarny niedźwiedź znajdują się w Czerwonej Księdze Rosji.

Innym czynnikiem przyczyniającym się do spadku liczby tych zwierząt, a wylesianie rybackiej, pożary. Myśliwi w poszukiwaniu zdobyczy często cięte przez otwory w pustych drzew, a następnie stają się niezdatne do niedźwiedzi. Wszystko to pozbawia zwierzętom bezpieczne warunki do hibernacji. Zdarza się, że są oni zmuszeni spędzić zimę na ziemi.

Brak bezpiecznej przystani prowadzi do wzrostu śmierci niedźwiedzi przed drapieżnikami. Mogą atakować tygrys, niedźwiedź brunatny, a młodzi są często ofiarami wilka i rysia.

środki ochrony

Po czarny niedźwiedź jest wymieniony jako zagrożone, polowanie jest całkowicie zabronione. Szczególną uwagę przywiązuje się do ochrony najważniejszych siedlisk tego gatunku i ścisłej kontroli nad zakończeniem zniszczenie jego schronów. Aby zachować populację Himalayan bear skierowany wzmocniony i walki z wilkami. W celu przywrócenia liczby tych zwierząt są rezerwaty przyrody i rezerwatów przyrody z korzystnych warunków siedliskowych dla nich. Pasieka, który często jest odwiedzana przez niedźwiedzie, wyposażony w specjalne urządzenia odstraszające.

Himalajski niedźwiedź i człowiek

Ten zwinny, mimo jego niezgrabny wygląd i inteligencję od dawna przyciąga ludzi i zwierząt. Na to składa się z wielu opowieści i legend. Zdolność czarny niedźwiedź jest łatwy do przystosowania się do niewoli, co doprowadziło do tego, że niektórzy członkowie tego gatunku stały się prawdziwymi cyrkowcy. Są dobrze wyszkoleni i wyszkolić sztuczki.


Stały mieszkaniec zoo, powodując wiele sympatii publiczności czarnego niedźwiedzia. Red Book, który dokonał tych zwierząt, traktują je do kategorii słabszych, a włączenie w dodatku 1 do konwencji CITES jest zabroniony ruch niedźwiedzi w celach komercyjnych.

Nadal zawierają niedźwiedzie himalajskie dość trudne w niewoli. W celu przywrócenia ich do ziemi ojczystej, w Kraju Nadmorskim Centrum Rehabilitacji został utworzony, w którym zwierzęta są przygotowani do życia w środowisku naturalnym.