502 Shares 1291 views

glikol propylenowy i gliceryna: porównanie i szkód

W ostatnich latach szeroko stosowane w kosmetologii, produkcji farmaceutycznej i innych dziedzinach otrzymali różne składniki. W tym artykule przyjrzymy się, co jest glikol propylenowy i gliceryna. Ponieważ substancje te są wykorzystywane przez człowieka? Co jest z nimi zaszkodzić? Mogą być przydatne?


pojęcie

Glikol propylenowy jest alkohol dwuwodorotlenowy. Jest bezbarwny, lepki płyn, co ma słodki smak i specyficzny zapach. Posiada właściwości higroskopijne. Temperatura wrzenia substancji – 200 stopni, a zamrażania – 60 °. Uważa się, jako dobry rozpuszczalnik.

Glikol propylenowy jest członkiem błon lipidowych komórek w postaci kwasów tłuszczowych, związanych z procesów transportowania dużych cząsteczek do komórek.

Gliceryna jest związkiem chemicznym tłuszczu z wodą, w której woda rozdziela się na mniejsze elementy tłuszczowych. Jest to bezbarwna, lepka ciecz, która ma słodki smak, nie ma zapachu. jego temperatura wrzenia – 290 °. Gliceryna może być obecna w postaci kryształów, które topią się w odpowiedniej temperaturze.

nazwa

Glikol propylenowy jest wytwarzany w Niemczech. Wyprodukowane i certyfikowane po raz pierwszy był na początku XX wieku. Określenie „propylenu”, utworzone z połączenia wyrażenie „propylenu” (rodnik węglowodorowy) i „glikol” (alkohol dwuwodorotlenowy). Prawdopodobna nazwa substancji, co następuje:

  • Glikol propylenowy.
  • glikolu propylenowego.
  • Monopropylenowy.
  • Glikol.
  • Tripropylenowego.
  • E-1520.

Gliceryna jest produkowany w Rosji. Produkowany tę substancję po raz pierwszy pod koniec XVIII wieku termin „gliceryna” jest tłumaczone z łaciny jako „słodki”. Prawdopodobna nazwa substancji, co następuje:

  • Glicerin.
  • E-422.

struktura

Glikol propylenowy jest złożony z węgla, wodoru, tlenu. Elementy te są wykonane w różnych proporcjach. Wzór chemiczny komponentu – C3H8O2. Płyn ten, który jest racemiczną mieszaniną kilku izomerycznych struktur. Jednym z nich skręca płaszczyznę polaryzacji w lewo, drugi w prawo. Wynika to z położenia asymetrycznych atomów węgla.

Kompozycja zawiera glicerynę węgiel, wodór, tlen. Przy czym każdy atom węgla jest związany z atomem węgla i grupę hydroksylową. Wzór chemiczny substancji – C3H5 (OH) 3. Ponadto, każdy atom węgla ma dodatkowe wiązanie z atomem wodoru. Gliceryna ma wartościowości cztery. Mówi, że ma skłonność do tworzenia cztery obligacje.

produkcja

Glikol propylenowy jest często wytwarzany z pewnymi metodami destylacji ropy naftowej i oczyszczania, z dalszych badań w celu zapewnienia zgodności z komórek zwierzęcych.

Właściwości chemiczne i fizyczne pozwalają na to propylenu z tlenkiem propylenu, w określonej temperaturze, ciśnieniu. produkcja żywności są trzy substancje, glikol tripropylenowy, glikol propylenowy. W kolejnym etapie, sposób oddzielania substancji. Gotowe produkty są gotowe do spożycia. Okres ważności – 2 lata.

Glicerol wcześniej wytworzono z mydła. Proces ten jest bardzo skomplikowany. Mydło było przygotowane z tłuszczów zwierzęcych i roślinnych. Gdy tłuszcz w interakcję z alkalicznego roztworu mydła uzyskać. Podczas dodawania sole powstała mydło. Pozostała mieszanina glicerolu i zanieczyszczeń. W następnym etapie substancja wydziela się przez hydrolizę, a następnie przesączono i oczyszczono.

Ostatnio proces produkcyjny substancja została poprawiona. Gliceryna produkowane z olejów zwierzęcych i roślinnych. Substancja, wytworzono w następujący sposób: tłuszcz dodaje się ilość wody; Mieszaninę ogrzewa się i rozkłada się do kwasu tłuszczowego i gliceryny, który wyróżnia się, sączy, oczyszczone. Okres trwałości produktu – 5 lat.

wykorzystanie

Glikol propylenowy jest uważany za nietoksyczny dodatek do żywności, który jest używany do wytwarzania wyrobów cukierniczych i pieczenia, jak woda-elementów mocujących i zmiękczenia. To pozwala na poprawę jakości żywności i zwiększenie ich trwałości. Materiał ten jest często określany jako E-1520.

Glikol propylenowy posiada znaczną właściwość zatrzymywania wilgoci. Dlatego jest on powszechnie stosowany w kosmetyce do produkcji środków przeznaczonych do nawilżania, oczyszczania. Ponadto, glikol propylenowy stosuje się w przemyśle farmaceutycznym.

glikolu propylenowego w roztworze wodnym stosuje się w różnych dziedzinach przemysłu wytwórczego. Stosowany jest w wymiennik ciepła (chłodzącej) urządzenia. Substancja ta, na przykład, jest używana do chłodzenia i zamrażania termicznego produktów, owoców, warzyw, owoców i tak dalej. D.

W przemysłowych przemyśle produkcji i transportu glikol propylenowy jest stosowany jako czynnik chłodzący w urządzenie chłodzące wody w układzie, a płyn hamulcowy. Ponadto, substancja jest stosowany do wytwarzania części z tworzyw sztucznych.

Gliceryna jest stosowany jako dodatek do żywności dla przemysłu cukierniczego i pieczenia:

  • aby poprawić ich smak;
  • aby przedłużyć ich przechowywania;
  • w celu nadania określonych struktur i miękkie słodki smak;
  • aby uniknąć przebarwienia i t. d.

Jest członkiem różnych napojów alkoholowych i bezalkoholowych. Składnik ten jest nazywany E-422.

Gliceryna jest stosowany w kosmetyce do produkcji kremów nawilżających, maseczki do twarzy, rąk i ciała. Składnik ten jest zawarty w kompozycji różnych tabletek, maści problemów skórnych. Materiał ten stosuje się do wytwarzania leków przeczyszczający. Istnieje wiele receptur tradycyjnej medycyny opartej na gliceryny. Jest to przepis na kaszel, bóle w stawach.

Glicerol jest stosowany w rolnictwie i przemyśle. Jest on stosowany do zaprawiania nasion. Jest on stosowany w sektorze transportowym: część przeciw zamarzaniu oraz płynu hamulcowego. Gliceryna może być stosowane jako oleje smarowe do wytwarzania części mechanicznych. Wynika to z faktu, że benzyny i benzenu, a nie rozpuszczają się w glicerynie. Glicerol i niezbędne w codziennym życiu. Na przykład, może on być stosowany do wydedukować plamy, czysta skóra, dodać blasku laminatu, i tak dalej. D.

korzyść

glikol propylenowy w umiarkowanych ilościach, nie jest uważane za toksyczne i szkodliwe dla organizmu ludzkiego. Nie podrażnia oczu i błon śluzowych, nie wywołuje reakcji alergicznych. Ze względu na tę właściwość, jest używany w kosmetyce do produkcji różnych szamponów, odżywek, szminki i inne kosmetyki. Jest to spowodowane tym, że składnik wiążący doskonałe tłuszcze, przemieszcza płyn w górnych warstwach naskórka, co powoduje efekt gładkości skóry.

Ten materiał jest tańszy niż gliceryna. W związku z tym, jest to główny składnik wielu produktów kosmetycznych, które są w 10-20% jest często składają się z glikolu propylenowego. Ten komponent w umiarkowanych dawkach stosowanych w przemyśle farmaceutycznym do produkcji różnych leków.

W produkcji żywności glikol propylenowy stosuje się jako środek dyspergujący, retencji wody oraz elementu amortyzującego. Jest częścią następujących produktów: ciastka, energii i napoje bezalkoholowe, słodycze, itp …

Właściwości fizyczne wrzenia propylenu i zamrozić w określonych temperaturach stosowanych w produkcji żywności i przemysłowych. Jest on stosowany, na przykład, aby zamrażać jagody, warzywa, owoce. Wodny roztwór tej substancji jest stosowany jako czynnik chłodzący do różnych urządzeń.

Informacja glikol propylenowy stosuje się w celu utworzenia „efektu dymu” na koncerty. W tym celu specjalny dymmashiny zastosowania. Poprzez odpowiednie stężenie substancji możliwe jest osiągnięcie wysokiej i nieszkodliwe odparowanie.

Gliceryna ma niski koszt. W związku z tym, że jest wygodny w użyciu w różnych branżach. On jest w umiarkowanych ilościach poprawia smak i jakość słodyczy i wypieków. Obiekt, który absorbuje wilgoć z otoczenia może być stosowana w kosmetycznych do wytwarzania środków zwilżających.

Gliceryna ma dobre właściwości antyseptyczne i lecznicze, może on być stosowany w produkcji farmaceutycznej. preparaty oparte na niej są uważane za bardziej skoncentrowany. Gliceryna ma doskonałe właściwości przeczyszczające. Zmniejsza to podrażnienie błon śluzowych. Na przykład, stosuje się do zmniejszania ciśnienia wewnątrzgałkowego. Gliceryna przyczynia się do zmniejszenia masy ciała.

Informacja: Jednym z sekretów zdrowia i urody japońskiego modelu Masako Mizutani jest maska witaminy E i gliceryny, którą regularnie korzysta.

Leki, które zawierają ten składnik zapewnia doskonałą ochronę kory drzew przed szkodnikami. Właściwości fizyczne glicerolu pozwala na jego efektywne wykorzystanie w przemyśle.

szkoda

glikol propylenowy stosuje się w kosmetyce. Ale w dużych ilościach jest wciągająca i ciało są różne skutki uboczne. Mogą być reakcje alergiczne na ciele, które towarzyszy zapalenie skóry. Przy dużych dawkach, glikol propylenowy jest uważany za składnik toksyczny do dróg oddechowych, mogą niekorzystnie wpływać na układ nerwowy i immunologiczne. Dlatego producenci starają się wykorzystać ten składnik w umiarkowanych stężeniach.

Wnikania do organizmu ludzkiego, glikol propylenowy zachowuje się naczyń i protoplazmatycznej trucizny, które mogą powodować zmiany w wątrobie, nerkach i innych narządach. Czysta propylenowy pozostawia oparzenia na skórze.

Pary tego składnika nie jest drażniący dla oczu i błon śluzowych, nie powoduje niebezpieczne reakcje alergiczne, ale ich oddech nadal nie jest zalecane. W wysokich stężeniach glikol propylenowy, może uszkodzić wypieki cukiernicze i powodują nieprzyjemny smak.

Glicerol przy niewłaściwym użyciu powoduje suchością skóry. Wynika to z faktu, że aktywnie ciągnie wilgoci z głębszych warstw naskórka na powierzchni, zamiast brać go z otoczenia. Skóra staje się sucha, wzmocnioną wysychanie górnych warstw naskórka.

Po połknięciu mogą wystąpić skutki uboczne, takie jak wzdęcia, wymioty, zawroty głowy. Gliceryna jest przeciwwskazany u kobiet w ciąży i karmiących dziecko. Wrażliwych osób może powodować podrażnienia i reakcje alergiczne ze względu na nietolerancji składników.

Kosmetyki powinny zawierać około 7% substancji, wówczas będzie to miało pozytywny wpływ. Gliceryna ma silne działanie moczopędne, więc zaleca się wziąć umiarkowanej ilości.

Pary gliceryny zbyt ciężki oddech i słodkawy smak. Były one znane przypadki dym omdlenie glicerol. W skardze nie ma potrzeby korzystania z nowoczesnego sprzętu, który sprawia, że parę z pomocą specjalnych płynów do nieszkodliwego dymu.

Gliceryna jest trujący. Netto, chemikalia są uważane za nietoksyczne w umiarkowanych dawkach. Jednak w wyniku rozkładu termicznego i długotrwałego przechowywania, tworzy akroleiny, która jest łatwo wchłaniany przez skórę i w dużych ilościach powoduje raka. Chciałbym jeszcze raz podkreślić, że są szczególnie niebezpieczne pary gliceryny, nawet jeśli zapominamy o akroleina.

porównanie

glikol propylenowy i glicerol mają prawie takie samo zastosowanie. W tym artykule postaramy się dowiedzieć, który składnik jest lepsza. glikol propylenowy, gliceryna, stosowanych w przemyśle kosmetycznym, spożywczym i produkcji farmaceutycznej.

Gliceryna i glikol propylenowy ma podobne właściwości fizyczne. Glicerol ma wyższą lepkość, w przeciwieństwie do glikolu propylenowego. Glikol propylenowy jest lepiej absorbowany przez skórę. Para z glikolem rozpraszana lepiej, szybciej i daje poczucie twierdzy. glikol propylenowy powoduje podrażnienie i poważne reakcje alergiczne, nawet w niewielkich ilościach, w przeciwieństwie do glicerolu. Powinien on być tańszy niż ten składnik gliceryny.

Gliceryna ma bardziej wyraźny słodki smak. Rozcieńczalnik glicerol. Glikol propylenowy posiada gęstą koncentracji. Cząsteczki te substancje mają podobne zasady. glikol propylenowy, glicerol składa się z węgla, wodoru i tlenu, ale ich wzór cząsteczkowy, a proces produkcji są różne.

wzajemne oddziaływanie

W artykule pod uwagę kwestię czy mieszaninę glikolu propylenowego i gliceryny jako użyteczne. Substancje te są w pewnej proporcji są wykorzystywane w różnych dziedzinach produkcji.

Na przykład, glikol propylenowy i gliceryna, zawarte w ciekłym wkładu do elektronicznego papierosa. Para, która oddycha kochanka papierosów elektronicznych – pewien stosunek gliceryny i glikolu propylenowego. Po rozkładu substancji uwalnianych akroleiny, która w dużych dawkach mogą wywoływać raka.

To właśnie substancje niebezpieczne dla ludzi może być glikol propylenowy, glicerynę! Nikotyna, która jest uwalniana w dymie tytoniowym, wydają się dziecinne paplanina! Ponadto, parę z tych substancji mają podrażnienia, a nawet działanie narkotyczne. To zależy od stężenia i dawki pary.

Obecnie nauka udowodniła, że te pary są zdeponowane w płucach człowieka, nie rozpuszczają się, nie wyeliminowane z organizmu. Warto się domyślić, co się stanie z kochankiem papierosów elektronicznych w 15-20 lat, kiedy płuca wchłonąć tych szkodliwych substancji.

Ze względu na jego właściwości absorpcyjne glikolu propylenowego jest głównym składnikiem obecnym wkładu płynu do elektronicznego papierosa. Substancje porównania uważane powyżej.

Informacja: teraz w Rosji o 65% palaczy z wykorzystaniem elektronicznych papierosów. Ta liczba oszałamiająca jeśli wziąć pod uwagę, że nie są one tanie. Najprostsze urządzenie będzie kosztować 1000 rubli.

Właściwości fizyczne tych składników są różne. Jest bardzo ważne, aby wybrać właściwą równowagę glicerolu i glikolu propylenowego. Uznany za optymalny następujących proporcjach: 70% glikolu propylenowego, 30% glicerol. Wynika to z faktu, że glikol propylenowy łatwiej, lepiej wchłonąć zapach i smak. Do wytwarzania płynnej mieszanki gliceryna, glikol propylenowy. Aromaty są dodawane na końcu.

gdzie kupić

Gliceryna i glikol propylenowy można kupić w aptece w małych ilościach bez recepty. Są niedrogie. Na przykład, 100 ml gliceryny mogą być nabywane przez 95 rubli. Mieszaninę tych składników jest droższa. glikol propylenowy i gliceryna, są stosowane głównie w ciekłym wkładu do elektronicznego papierosa.

Gliceryna i glikol propylenowy luzem można kupić w różnych stron w Internecie lub w profesjonalnych sklepach, które specjalizują się w sprzedaży tych substancji. Przed zakupem radzimy zapewnić niezawodność serwisu, bada certyfikaty opinię. Obecnie te składniki mają różne koszty, w zależności od regionu Rosji. Na przykład, 100 ml mieszaniny (glikol propylenowy, glicerol), Moskwa, a obszar kosztować więcej, niż w innych regionach Rosji.

wniosek

W ciągu ostatnich 15 lat, istnieje kilka statystyk dotyczących stosowania glikolu propylenowego i gliceryny. Jednak okazało się, że pary z tych substancji powoduje mniej szkód dla zdrowia ludzkiego. Wynika to z zastosowania nowych technologii we wszystkich branżach. Substancje i ich działanie jest wciąż niedostatecznie zbadane przez człowieka. Jaki jest wpływ na organizm glicerolu i glikolu propylenowego? Proporcje tych składników mogą być bardzo różne. To wszystko zależy od nich.

Stąd wniosek: konieczne jest zbadanie glikol propylenowy i gliceryna. Urządzenie powinno być używane do pracy z tymi substancjami, aby uczyć ich interakcji w celu uczynienia ich nieszkodliwe dla organizmu. Powinny one być korzystne dla zdrowia ludzkiego. Jedynym sposobem, aby upewnić się, że te ważne elementy były w służbie człowiekowi.