783 Shares 7465 views

Błotniak stawowy – burza słodkowodne

Ten jastrząb ptak rodzina naukowo nazywa Circus aeruginosus. W naszym kraju jest znany jako dżungli lub błotniaka stawowego. Co zjada jastrząb, który gniazduje gdy przynosi potomstwo – o tym przeczytać w tym artykule. Bierzemy również pod uwagę obszar dystrybucji gatunku i jego cech regionalnych. Na pewno widzieliście ten piękny ptak z długim ogonem i wąskie skrzydła podniesione tyle w formie listów litery "V". Ze swej charakterystyce lotu gładka, jak szybowiec, Szybownictwo nisko nad ziemią, tuż przy czubkach wiechy trzciny lub turzyc. Drapieżny błotniak wzrok przypomina wilka. Tak, i to może być porównywana z szarego „uporządkowany lasu”. Rzeczywiście, Reed jastrząb obsługuje równowagi ekologicznej jezior i bagien.


Jaki jest błotniak stawowy

Zdjęcie pokazuje nam dość duży ptak. Wszystkich rodzajów błotniak bagiennych – największy i ciemne. Kobiety są znacznie większe niż ich jeźdźców. Ich waga 750 g, długość korpusu 60 centymetrów. Mężczyźni nie tylko umiarkowany rozmiar (550 g, 50 cm), a także w chorągiewkę. Miał ponad Motley: biały, brązowy, szary, a nawet czarne pióra stworzyć piękny obraz. Kobiety są „ubrane” w ugier upierzenie z czekoladowym odcieniem, a jedynie ich głowa jest pokryta ciemnymi plamkami. Charakterystyczną cechą błotniak są długie (43 cm) i wąskich skrzydeł. Pozwalają one ptaki skutecznie manewrować, najedź drapieżne lub długo i cicho zaplanować nad stawem. Na Reed lun długie nogi, które często używa on. Nawet materiał do budowy gniazda on nie cierpi na dziobie i pazurami. Ptak jest wykrywana i długi ogon – 23,5-26 cm.

rozpiętość

Błotniak stawowy jest wszędzie w Starym Świecie, z wyjątkiem dalekiej północy. W Rosji gatunkiem jest rozprowadzany z południa kraju na środku tajgi. Mamy go – migrujących. On otkochevyvaet południe długo przed wodami zamarzania – sierpień w strefie leśnej, we wrześniu w stepy. Począwszy od Włoch i na południe od ludności prowadzą siedzący tryb życia. Liczba osobników w ich małym latem. Zima wymyślił ptaki dołączyć do północy. Tak więc, błotniak stawowy znaleźć w północno-zachodnia Afryka (do obszarów lasów deszczowych), na wyspach Madagaskar i Reunion. Ptaki z wschodniej Rosji latać do zimy w Azji Południowo-Wschodniej, osiągając nawet u wybrzeży Australii. W związku z tym istnieją dwa podgatunki błotniak bagiennych. Różnią się one od siebie męskiej upierzeniu. Na zachodnim ptak jest lekki, brązowy, a na wschodzie – ciemny brąz, czarny na koronie.

Co zje

Marsh stawowy – ptaków drapieżnych. Jej łupem często stają się małe ptaki wodne i ich piskląt. Hawk może nawet zabić kaczkę dla dorosłych i młodych piżmak. Uwielbia także zniszczyć gniazda. Wyciąga pazury wody i otwartą ryb. Nie wahaj się podjąć żaby, małe zwierzęta (Water Vole) padliny. Jeśli staw nie może nic złapać, to leci na pustyni, gdzie żywią się zwierzęta lądowe i ptaki – skowronki, wiewiórki ziemne, skoczek pustynny, węże, a nawet dużą świętojańskiego. Tak więc, trzcina Harrier – nie tylko bagno uporządkowany (jak on zjada podroby i rannych gry zabijane, ale nie znaleziono przez myśliwych kaczki), niszczy szkodliwe gryzoni i insektów na polach. Stany odporności harriers para może dać mewy. Następnie drapieżniki zmuszony do szukania pożywienia z dala od stawu. Mogą one spowodować uszkodzenie farm ptaków, kradzież kury i kaczki.

Jak mnoży błotniaka stawowego

Nomadic ptaki pochodzą gdy wody są uwalniane z lodem. Pierwszy przyjazd mężczyzn, którzy popełniają demonstracyjne kręgi o ostrych zakrętów i nadmuchania górę nad terytorium pożądane. Te ptaki są głównie monogamiczne, ale czasami zdarza się, że mężczyzna przejmuje mały harem. Następnie Gniazda znajdują się blisko siebie. Układanie w Looney kłopotliwe osiąga metr i o średnicy 0,5 m wysokości. Materiał są zeszłoroczne turzyca, sitowie i inna roślinność wodno-lądowe. Gniazduje błotniak stawowy w ustronnych miejscach – wśród tarapatów torfowisk i na wyspach. Samica składa 4-5 dużych (do 5 cm) biały z zielonymi i ochry cętkowane jaj. Ona wysiaduje je wszystkie 35 dni, a jej mąż przynosi jej jedzenie. W nowo narodzonych piskląt żółty puch, a tylko biała głowa. Po linienia dodali ciemne plamy wokół oczu. Pisklęta zaczynają latać na czterdziestym dniu.

styl życia

Co ciekawe, błotniak stawowy, jest drapieżnikiem, nie realizuje swoją zdobycz. Woli przegap ptaki i zwierzęta z powierzchni wody i zwierząt lądowych – gdzie on siedzi na ziemi. W okresie gniazdowania stawowy przechowywać w pobliżu jeziora lub bagna, i tylko wtedy, gdy pisklęta dorastają, idzie w poszukiwaniu zdobyczy w okolicznych łąk i pól. W gorące popołudnie ptaków Siesta układają się w gęstych zaroślach z trzciny, ale najbardziej nienasycony apetyt sprawia Yastrebkov nieustannie krąży nad wodą. Jego przenikliwy „kiyyuyu-kiyyuyu-kiyyuyu” często można usłyszeć w lesie, w pobliżu małego oka Ozerets z bagnistych brzegach. Harrier nogi tak silny, że jest w stanie porwać jego ciężar zdobycz. Ale na ziemi, przeniósł się niechętnie, woli spędzać czas w powietrzu.