456 Shares 4360 views

Gdzie czarny dźwig? Czarny dźwig: Zdjęcia, opis

Ptak, opisane w tym artykule, piękny i niepowtarzalny. Jej wizerunek można zobaczyć na srebrnej monecie Bank Rosji.


Wspaniałe i dość rzadko ptak – czarny dźwigu. Czerwona Księga Rosji ma w swoich listach to rzadkie gatunki ptaków.

Ogólnie rzecz biorąc, wszystkie żurawie – wdzięczne ptaki. Osobliwością nich i że same pary, oni odebrać jeden na całe życie, a zatem są symbolem wierności. Na świecie nie ma zbyt wiele gatunków żurawi, a większość z nich są dziś rzadkością. Dźwig jest tak rzadko czarne.

Przed przedstawieniem go, spójrz na to, co znajduje się lista najbardziej zagrożonych gatunków ptaków.

Red Book of Russia

Ptaki tej książki (2001 edycja) są ważną częścią świata zwierząt, żyjących w Rosji. Każdego roku na całym świecie znikają różnorodnych zwierząt, roślin itp. Dane te są rozczarowujące i ptaków. Dopiero w ostatnim stuleciu, planeta traci 130 gatunków ptaków.

Dla wielu gatunków, a Rosja jest dom, siedlisko, istnieje sporo z nich. Jeden z nich – czarny dźwig.

Ten ptak jest tak rzadkie, że ornitolodzy od dłuższego czasu nie mógł go opisać, tak jak znaleźć to było prawie niemożliwe. Aż do 1974 roku, czarny dźwig uznano niemal mitem. Ornitolog Pukinsky w 1974 roku po raz pierwszy odkryta na terytorium Rosji gniazdo gatunków ptaków. Po kilku uwagach, był w stanie go opisać.

Dziś tego rodzaju są stosunkowo dobrze zbadane, jednak i w Czerwonej Księdze Rosji oraz Międzynarodowe uczynił.

opis

Crane Black – ptak z żurawiowe grupowych. Jego wymiary ciała długości osiągnięciu wysokości 90-100 cm – 150 cm i waga – około 4 kg. Bagażnik jest dość gęsta i duża, mała głowa. Stosunkowo długi szyjka zawiera, jak w przypadku wielu takich ptaków, „S” w kształcie litery. Silny, średniej długości dzioba na końcu nieco wygięty.

Czarny dźwig posiada cienką, wystarczająco długo, ale silne nogi. Długi ogon Pokrywy kosztem dość wspaniały. pierze korpus jest gruby i gęsty. Główna część korpusu żurawia jest pokryta ciemnoniebieski i barwę popiołu szarych piór. Pióra lotki i ogon coverts są w kolorze czarnym. Prawie wszystkie z głowy i szyi są pokryte białymi piórami. Neoperennoe korona malowane w jasnym kolorze czerwonym. Blisko nasady dzioba ma różowawy kolor, a na końcu – zielony. Nogi żuraw czarny i brązowy.

dymorfizm płciowy jest prawie nie wyraził. Dźwigi kobiety od mężczyzn są niemal identyczne, tylko rozmiar trochę mniej niż oni.

Należy zauważyć, że wśród wszystkich istniejących dźwigów Black jest najmniejsza.

Gdzie czarny dźwig?

Głównie siedliska tych ptaków jest terytorium Federacji Rosyjskiej (Syberia). Nieco mniejsza liczba mieszka w Chinach (North) i na Półwyspie Koreańskim. Te ptaki wolą bagniste leśnych lasów liściastych lub bagna, na brzegach których występują zarośla bawełnianej trawy i różnych turzyc.

Wszystko na świecie, według badań, istnieje około 9000 osobników tego gatunku. Uprzywilejowanych ich miejsca – zdalne bagna strefy tajgi. Zakapturzony żuraw – ptak wędrowny, a zimy w Japonii (większość ptaków), w Korei i Chinach.

Dźwig obszar gniazdowania nie jest bardzo dobrze zbadane. Wiadomym jest, że jest to związane głównie z modrzewia tajga.

Styl życia, zachowanie, żywienie

Słabo poznane i zachowanie, a alarm głosowy ptaki. Jednak niektóre fakty są znane. Czarne dźwig porusza się bezszelestnie, włącz gładko i wysoko unosząc nogi powoli i delikatnie zanurzając je w błoto bagna. W tym przypadku, ptaki głową nieco pochyloną w dół, a ciało jest zawsze w pozycji poziomej.

Para przed parowania sprawia piękny rytuał godowy taniec. Ptaki odbić, rzucając się belki mech. Samiec z emisją płacze, a samica powtarza je po nim dwukrotnie.

Wiosna gniazdowania występuje, co dźwigi wybrany drewna bagna otoczeniu. W zasadzie to jest głuchy, nie dotknięte przez człowieka przestrzeni aktywności. Gniazda są zbudowane z różnych kawałków wilgotnym mchu torfowego, gałązki brzozy i modrzewia. Zwykle samica nie stanowi więcej niż 2 jajka, przypominające jaja gęsi krajowych. Wysiaduje je około 30 dni. Rodzice są równie wykazują troskę o ich potomstwa. Skrzydełka pisklęta są utworzone na 70 dzień.

Podstawą diety są rośliny wodne, jagody, nasiona, owady, ich larwy, małe gryzonie, żaby i salamandry. Zasadniczo żywność jest wybrany z ziemi.

wniosek

Ważne Red Book of Russia. Ptaki wprowadzone do niej są dobrze strzeżone i chronione.

Zakapturzony żuraw – rzadki ptak, nie tylko w Rosji, ale także na całym świecie. Ostrożny stosunek do tego wyjątkowego gatunku i jego ochronie – osobistej odpowiedzialności każdego i podstawowym zadaniem działań środowiskowych.