298 Shares 7070 views

Aktor Michael J. Fox :. Filmografia, Biografia i historia sukcesu


Imię amerykańskiego utalentowanego kanadyjski aktor Michael Endryu Foksa jest popularny nie tylko w USA, ale także za granicą. Ma ponad sześćdziesiąt role w filmie, jakiejś pracy produkcyjnej, dubbing filmów animowanych. Ponadto Fox jest pisarz, reżyser i wielki działacz publiczny. Najbardziej popularny aktor przyniósł rolę w serialu „Więzy rodzinne” i trylogii „Powrót do przyszłości”. Michael pięć razy otrzymał nagrodę „Emmy” i cztery razy – „Złoty Glob”. Aktor wiele prestiżowych nagród, w tym „Grammy”. Poza USA Maykl Foks jest właścicielem wielu międzynarodowych nagród, w tym Kanady, jak pierwsze kroki w świecie kina, robił to w swojej ojczyźnie, gdzie jego talent artystyczny została ujawniona.

Michael J. Fox :. Biografia i początek twórczy sposób

Kanadyjsko-amerykański aktor, reżyser i producent Michael J. Fox urodziła się w 1961 roku w Kanadzie, w Edmonton. Jego ojciec, Bill Fox, był żołnierzem, a jego matka Phyllis – aktorkę teatralną (zwycięzca tej nagrody „Emmy”). Mieli sześcioro dzieci. Kiedy miał trzynaście lat, jego rodzina osiedliła się w miejscowości Barnaby w Vancouver. Tutaj Michael poszedł do szkoły, gdzie uczył się późniejszy słynny piosenkarz Bryan Adams. Michael był mały, kruchy i wątły chłopak, więc mimo całej miłości do sportu, a mianowicie w hokeja, musiał zrezygnować z marzeń o zostaniu wielkim hokeista. Ale jego nauczyciel działać od razu zauważył, że chłopiec ma duże skłonności aktorskie i że ma wielką aktorską przyszłość. To właśnie dzięki tym nauczyciel przyniósł światu aktor Michael J. Fox. Potem było tylko piętnaście lat, a ze względu na prośbę samego nauczyciela, Michael wziął w show „Leo i ja”. Chłopiec naprawdę podobała mi się atmosfera na planie, i postanowił połączyć swoją przyszłość z kinematografii. Kolejny film, który wystąpił Michael J Fox .. był kanadyjski obraz „Listy z Frankiem”. Reżyser był wstrząśnięty utalentowanych chłopców gry i poradził mu, aby spróbować swoich sił w Hollywood. Kiedy Michael powiedział rodzicom o swojej decyzji, aby przejść do Stanów, poparli go, a rodzina Fox przeniósł się do Stanów Zjednoczonych. Zatem szesnaście Michael był w Hollywood – w „Dream City.

Pierwsza rola w Hollywood

Pierwszym filmem, w którym wystąpili Michael J Fox .. po przeprowadzce do Stanów Zjednoczonych były „Class of 1984” i „cub”. Tutaj grał sam. Krótko mówiąc, drobny chłopiec był idealny dla nastolatków ról. Największą popularność przyniosła mu rola Marty Mc Flaya w uznanym trylogii Roberta Zemeckisa Powrót do przyszłości «» Powrót do przyszłości 2 „” Powrót do przyszłości 3”. To fantastyczny komiks został przyjęty przez publiczność z entuzjazmem, a jego głównym bohaterem stał się ulubieńcem kinomanów.

dalsza kariera

Po pierwszej części trylogii „Powrót do przyszłości” Michael chciał odgrywać bardziej znaczącą rolę. Tak więc, w 1989 roku, reżyser Brian De Palma zaprosił młodego aktora do obsady jego filmu „Straty”. Obraz dotknęły tragiczne wydarzenia z wojny w Wietnamie. Widz dowiedział aktora doskonale z drugiej strony. Według opowieści, kilku żołnierzy amerykańskich do niewoli przez dziewczynę i brutalnie ją zgwałcił. Tylko Michael bohater nie uczestniczy w tej orgii, a on ma do czynienia z jego towarzyszy. Tak, to jest z tym filmem rozpoczął karierę aktora dramatycznego z nazwą, która jest pamiętany przez wielu fanów konoiskusstva – Michael J. Fox .. Jego film i po tym nie zawsze są poważne, a rola – psychologicznie głębokie.

„Doc Hollywood”, nakręcony w 1991 roku, na przykład, powiedział amerykańskiej Heartland i lekarza los-prostak. Trochę dorósł, Michael J. Fox był gwiazdą w roli bogatych Amerykanów, tak zwane „yuppies”, którzy szukają wrażeń zdywersyfikować świeżego życia codziennego. Jednak aktor rola straszy go przez całe życie.

Michael J. Fox :. Filmografia i rola

  • "Leo and Me" – 1976 (seria) – Leo.
  • "Rodzina" – od 1976 do 1980 (seria) – uczeń.
  • "Magia leży" – 1977 – cameo.
  • "Lou Grant" – od 1977 do 1986 (serii).
  • "Statek Miłości" – od 1977 do 1986 (seria) – cameo.
  • "List od Frank" – 1979 z Ricky.
  • "Jon Huntsman" – od 1979 do 1986 (seria) – Elliot.
  • "Midnight Madness" – 1980 – Scotty.
  • "Palmerstown" – od 1980 do 1981 – Willie – Joe.
  • "Class of 1984" – 1982 – Arthur.
  • "Więzy rodzinne" – od 1982 do 1989 (seria) – Alex (główna rola).
  • "American School" – 1983 – Jay-Jay.
  • "Night Court" – od 1984 do 1992 (seria) – Eddie.
  • "Cub" – 1985 – Skott Govard (główny bohater).
  • "Powrót do przyszłości" – 1985 g.- Marti Mak Fly (główny bohater).
  • "Poison Ivy" – 1985 – Dennis.
  • "Lou Grant" – od 1985 do 1989 – Pol Stoun.
  • "Światła dziennego" – 1987 – J. Resnick (główną rolę) ..
  • „Tajemnica mojego własnego sukcesu” – 1987. – Brent Foster (główna rola).
  • "The Return of Bruno" – 1988.
  • "Bright Lights, Big City" – 1988 – J. Conway (główna rola) ..
  • „Powrót do przyszłości” – w 1989 roku – w roli głównej.
  • "Opowieści z krypty" – od 1989 do 1996 (seria) – Cameo.
  • „Powrót do przyszłości 2” – 1990 r.
  • "Doc Hollywood" – 1991 – Doc Bendzhamin Stoun (główna rola).
  • "Twardy sposób" – 1991 – Ray (główna rola).
  • „Z miłości lub dla pieniędzy” – 1993 – Doug.
  • "Życie z Mickey" – 1993 – Maykl Chepman.
  • "Chciwość" – 1994 – Daniel (główna rola).
  • "Prezydent Ameryki" – 1995 – Lyuis Rotshild.
  • „Twój Studio i Ty” – 1995
  • "Cool" – 1995 – Tim Alexander.
  • "Marsjanie atakują" – 1996 – J. kamienia .. (Ch) rola.
  • "Przerażacze" – 1996 – Frank Bannister (Ch rolę.).
  • "Urban cycle" – od 1996 do 2001 (seria) – Michael.
  • „Jestem twoim dzieckiem” – 1997
  • "Stuart Malutki" (Stuart mały) – 1999 – Rozpoczęcie mało.
  • „Akademia Medyczna” – od 2001 do 2010 roku. (Serial telewizyjny) – dr Casey.
  • "Route 60" – 2002 – Pan Baker.
  • "100 największych gwiazd" – 2006 – Cameo.
  • „Prawnicy z Bostonu” – 2006 – Daniel postu.
  • "Rescue Me" – 2009
  • "The Good Wife" – od 2009 do 2014

"The Michael J. Fox Show". – serial TV – został uruchomiony w 2013 roku. W tym obrazie, 53-letni aktor gra samego siebie. Seria jest dość popularny w Stanach Zjednoczonych iw Kanadzie, gdzie aktor nadal za „swoje”, nie zapominając o jego kanadyjski przeszłości.

Michael J. Fox. Filmografia filmy animowane

  • "Homeward Bound" część pierwsza, część druga – od 1993 do 1996 roku.
  • "Stuart Malutki" – 1999.
  • "Atlantis zaginionej cywilizacji." – 2001.
  • "Stuart Malutki 2" – 2002.
  • "Stuart Malutki 3" – 2005.
  • "Ich historie Christmas" – 2009.

prodyuserstva

Oprócz działań działających Michael J .. Fox, od 1995 roku, stała się również producent filmów. W filmie „Nieugięty” jest nie tylko zagrał, ale także współproducentem. Pojawił się jako twórca serialu „Spin City”, który stał się w telewizji przez cztery lata (1996-2000 gg.), A także filmy fabularne, „mówi Anna” i „Inne zainteresowania”.

Życie osobiste Michael J. Fox

Michael jest sumienny człowiek i rodzina ojcem wielu dzieci. Jego supuga Paul Tracy jest również aktorką. Poznali się podczas kręcenia serialu „Family Ties” i gdzie rok później postanowił się ożenić. Michał i Tracy ślub w lecie 1988 roku. Ich pierworodny syn, Sem Maykl, urodzony w 1989 roku.

choroba

Dwa lata po narodzinach syna zdiagnozowano, lekarze aktora. . Choroba Michaela J. Foxa uzyskał bardzo przykry – choroby Parkinsona. Jednak pomimo tego, pozostał aktywny w filmach. Jego choroba stała się znana dopiero w 1999 r. Cztery lata po rozpoznaniu w Michael J. Fox urodziły się córki bliźniaczki – Aquino Kathleen i Schuyler Freensis. Urodzili się w 1995 roku, 15 lutego, a najmłodsza córka – Esme Annbel – urodził się na początku listopada 2001 r.

Interesujące fakty o zhinzi aktora

Raz na zestaw zdjęć „Powrót do przyszłości”, omal nie umarła. W obrazie przedstawiał powieszono Marti Makflaya jednak pętla na szyi był opóźniony o rzeczywistym. Uczestnicy myślał, że po mistrzowsku gra, podczas gdy Michael groziło rzeczywiście powiesił. W wyniku tego, że stracił przytomność.

Innym ciekawym faktem jest to, że w tym samym filmie, grał rolę syna Crispin Glover, który był trzy lata młodszy od niego. Umalowana, grał sobie na starość, grał rolę jego syna, a co najciekawsze, jego córki.

Istnieje kilka interesujących faktów, na przykład: w tym samym czasie, Michael grał w serialu „Rodzina” połączeń, więc kręcenia filmu „Powrót do przyszłości”, która odbyła się w nocy, zaraz po zakończeniu kręcenia telenoweli. Specjalnie dla tego, Michael stał na deskorolce i zaczął uczyć się jeździć. Po wiele nauczyć o spotkało aktor kłopoty, wszyscy byli zdumieni, jak się okazuje nie do rozpaczy i mieszka w tym samym rytmie. Aktor mówi, że każda choroba choroba nie jest ważne, a stosunek chorego do niej. On nie rozpaczaj, choć nieprzyjemne czasami choroba daje o sobie znać. On nadal żyć, myśleć o problemach swoich dzieci i ich zdrowie, chociaż wie, że jest nieuleczalna.

Ostatnia seria, nazwana na jego cześć, do pewnego stopnia, to biograficzny. Główny bohater, podobnie jak choroba Michaela Parkinsona, ale nie poddaje się i próbuje żyć zabawy i szczęśliwe życie, nie pozwalając chorobie do objęcia całej jego egzystencji.