585 Shares 9555 views

masło shea

Masło shea (masło shea) pochodzi z Afryki, gdzie w starożytności stosowany w medycynie. Jest to wyciąg z orzechów shea masło shea, która rośnie w tropikalnych regionach Afryki Zachodniej. Owoc drzewa jest bardzo podobny do małego awokado lub kasztanowca, ale są pachnące ciało. Ekstrakt shea zawiera unikalne kwasy tłuszczowe, które są wykorzystywane w różnych gałęziach kosmetologii. orzechy shea najpierw zbiera się, a następnie drobno pokruszony, prażone i wreszcie wbity. Następnie, potrzebują wiele godzin do wrzenia wody do produkcji masła shea, które delikatnie zgarniania i ochładza. W temperaturze pokojowej olej staje się gęsta i jest gotowy do użycia. Czysty olej biały, ma nieprzyjemny zapach. Po dwóch latach masło shea traci swoje właściwości lecznicze. W Afryce, ten olej jest używany, nawet podczas gotowania.


Trzeba poświęcić dużo czasu i wysiłku, aby produkować masło shea, jak wzrost najwyższej jakości owoców drzewa pozostawia aż 15 lat.

Obecność kwasów tłuszczowych w oleju oraz duże ilości witamin promuje przyspieszonego gojenia i ochronę skóry przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Zawiera kwas cynamonowy, który doskonale chroni skórę przed promieniami UV. Wiadomym jest, że masło shea – w doskonały sposób radzenia sobie z rozstępami. Pomaga to również tych, którzy cierpią z powodu zapalenia skóry i nadmiernie suchej skóry. Ci, którzy chcą wyglądać młodo i piękne mogą również korzystać masło shea. Właściwości tego oleju pozwalają na zastosowanie go do zwalczania zmarszczek mimicznych. W swojej strukturze są witaminy A, E, F, które łagodzą szorstkiej i popękanej skóry i ma działanie odmładzające. Masło shea jest łatwo absorbowana i nie zatyka porów. Ponadto, jest dobrze chroniony przed wiatrem, przywraca elastyczność skóry, wyrównuje koloryt skóry, zmiękcza szorstką skórę na stopach, sprawia, że włosy lśniące i zdrowy wygląd.

Konieczne jest, aby pamiętać, że masło shea jest dość rzadkie Przeciwwskazania – nadwrażliwość na lateks. Problemem jest to, że produkt zawiera w swoim składzie niewielkiej ilości lateksu. Ale, na szczęście, alergia na lateks – jest to zjawisko rzadkie.

Czystego masła shea jest uzyskiwane przy użyciu wody. Olej, ekstrahowano tym sposobem ma kształt podobny do bitej śmietany. Taki olej jest czysty, bez środków konserwujących i różnych olejów mineralnych. Podczas wytwarzania rafinowanego oleju shi stosując heksan. Jest w kolorze białym. Jeszcze bardziej orzechowy smak, który wydziela czystą masło shea, inne podobne wysoko oczyszczonego wariancie jest filtrowany z gliny, a następnie deodoryzowana. Jeśli olej nie pachnie, konieczne jest, aby sprawdzić, czy jego okres przydatności do spożycia upłynął. Masło shea nie ma konieczności przechowywania w lodówce.

Bardzo przydatna w użyciu mydło z masłem shea. To jest nietoksyczny, więc mydła zawierająca ten produkt jest idealny do takich chorób jak zapalenie skóry i wyprysk. Mydło i inne produkty z masła shea pomaga usunąć produkty przemiany materii i odżywia tkanki w tlen. Mydło z masłem shea w połączeniu z oleju kokosowego ma silne działanie uspokajające.

Balsam z masłem Shea nawilżają skórę i sprawiają, że bardziej elastyczna. Najczęściej, płyny stosowane są w obszarach takich jak kolana, łokcie i ręce. Czasami balsam z masłem shea zawiera także wyciągi z rumianku, ogórka, soku z aloesu.

Produkty z masła shea mocno zajęte niszę na rynku produktów kosmetycznych, ponieważ jego anti-aging i właściwości kojące są sprawdzone i przetestowane przez wielu ludzi. Z masłem shea produkowanych szampony, balsamy do ust, kremy do masażu oraz kremy ochronne przed słońcem. Ale powinien być ostrożny z produktów z wielu różnych składników i odrobiną zawartości olejku z drzewa shea.