510 Shares 3443 views

pisk-sowa

Ten ptak drapieżny zasiedla głównie na półkuli północnej naszej planety. Obszar jego siedlisko rozciąga się od Ameryki Łacińskiej do Egiptu, Indii, Republiki Południowej Chinach, Pakistanie, w tym wszystkich krajów Europy Zachodniej i Azji.


Uszata ma dość szczupłe ciało. Kobiety są na ogół znacznie większe niż u mężczyzn. drób długości ciała około 40 centymetrów, a zakres jego skrzydło ponad 100 cm. długie sowy ogon. Kiedy zwierzę jest w pozycji siedzącej, jego duże zaokrąglone skrzydła złożone na plecach, nachodzące na siebie nawzajem. Sowa głowa jest duża, nieco wydłużone. Czarny kolor uszy są bardzo duże, a fałdy skóry ich graniczących, silnie rozwinięte. Jednak podczas lotu ptaków ich winić. oczy zwierzęcia jasny pomarańczowy z dużych czarnych uczniów. Uszata ma jasnobrązowy kolor z pionowymi paskami. Pod dziobem i nad brwiami, istnieje małe białe plamy, które sprawiają, przednia płyta pojawi się lżejsze ciało. Brzuch ptak ma czerwony lub żółty. Farbowanie kobiety bogatszy i ciemniejszy niż mężczyźni. Nowonarodzone piskląt sowy rzadko światło kłaczków, który ma dziesięć tygodni otrzymuje miękkich luźnych piór.

Ptak można znaleźć w otwartych lasach graniczących z pól i łąk, a także podmokłych i tajgi.

Zwierzę poluje nocą na otwartych równinach. Jednak podczas okresu gniazdowania ptaków może iść na polowanie, zanim zajdzie słońce. Uszata – aktywnym drapieżnikiem. Jego zdobycz to realizuje, koncentrując się na dźwięki wydawane przez ofiarę. Sowy jeść? Podstawę ich diety składa się z myszy, nornice, wiewiórki ziemi i różnych innych gryzoni. Oni rzadko polują na węże, małe ptaki i owady.

Sova- monogamicznych ptaków. W zimie, w lutym zaczyna się sezon godowy. Samiec emituje pewne dźwięki przypominające utworu, który nazywa się kobietę, a następnie przelot nad swoją panią, pokazując jej piękno. Potem siada na gałęzi, gdzie rozpoczął, aby wybrać i odrzucić skrzydła. Po czym przeprowadza się proces łączenia, które zwykle trwa nie dłużej niż trzy sekundy. Po kojarzenia ptaków gry nawzajem oczyszczać piór na głowie.

Sowa błotna gniazda na drzewach, osiedlając się w opuszczonych gniazdach innych ptaków drapieżnych lub gołębi. W kwietniu, przed rozpoczęciem składania jaj, samica analizuje kilka gniazd i zdecydowaliśmy się na jednego z nich. Okres inkubacji trwa 28 dni, po którym ona leży od trzech do dziesięciu jaj. W tym czasie samiec zajmuje się wydobywaniem Żywności dla kobiet. 21 dni po urodzeniu młode potomstwo opuszcza gniazdo. Pisklęta nie są jeszcze w stanie latać na własną rękę, dlaczego spędzają cały czas w oddziałach sąsiednich. Pierwsze loty młodych zatwierdzeń po 35 dniach życia. W lipcu pisklęta sowa ostatecznie opuszczają gniazdo i zaczynają prowadzić samodzielne życie. Okres aktywności seksualnej u tych zwierząt zaczyna się od jednego roku.

Uszata – ptak milczał. Najczęściej jej głos można usłyszeć w wczesną wiosną – od lasu przyszła stłumiony pohukiwania, gwizdy i okrzyki marudzenie. Ptak może być agresywny tylko wtedy, gdy obrona gniazdo. We wszystkich innych przypadkach, jest to dość spokojna. Sowa mogą sami sobie mężczyznę w odległości nie mniejszej niż dwa metry. W zimie, niektóre ptaki migrują do cieplejszych krajów dłuższego dystansu. Jednak wiele z nich nie opuszczają granice ich terytorium gniazdowania.

Słyszący sowy są użyteczne w rolnictwie ptaków. Gromadzenie w dużych stadach, które są w stanie zniszczyć dużą liczbę szkodliwych gryzoni w ogrodach, prądów i klepiska. Również w tym ptaków drapieżnych niszczy ryjówki, moli i wszystkie rodzaje szkodników.

Dlatego uszata potrzebują ochrony i ochrony ze strony państwa.