80 Shares 8541 views

Przyjęto sposób postępowania i podstawą do uzyskania rosyjskiego obywatelstwa

Każdego roku liczba pragnących nabyć obywatelstwo kraju wzrosła o kilka razy. Ha to każdy ma swoje powody. Ho przejąć rosyjski paszport, jedno pragnienie nie wystarczy. Musimy potężną podstawę do uzyskania obywatelstwa rosyjskiego.


Odnosząc się do prawa

Aby zrozumieć, kto ma prawo do powoływania się na nabycie rosyjskiego paszportu, konieczne jest, aby stosować się do prawa federalnego „O obywatelstwie Federacji Rosyjskiej” z dnia 31.05.2002. Aby być bardziej precyzyjnym – do numeru rozdziału 11. To miejsce, gdzie znajdziesz odpowiedzi na pytanie, co do których podstawa do uzyskania obywatelstwa rosyjskiego istnieją dzisiaj. Wypisanym cztery punkty. Tak, rosyjski paszport można kupić:

  • Od urodzenia.
  • Poprzez ożywienia obywatelstwa rosyjskiego.
  • W wyniku przypisania statusu imigrantów obywatela naszego kraju.
  • Do innych przyczyn określonych w ustawie Federalnego Federacji Rosyjskiej lub umowy o międzynarodowym znaczeniu.

Ogólnie rzecz biorąc, przepisy te są bardzo niejasne, więc konieczne jest, aby zagłębić się w szczegóły badania w celu zrozumienia tematu.

Ogólny porządek

W artykule 13 niniejszej ustawy jest opisany szczegółowo, w jaki sposób przyjęcie obywatelstwa rosyjskiego na wspólnej podstawie. Mówi ona, że każdy dorosły człowiek zdolny do niego prawo. Ale tylko wtedy, gdy:

  • Zobowiązuje się do przestrzegania przepisów prawa państwowego i Konstytucji.
  • To ma uzasadniony źródło dochodu dla życia.
  • Wyrzekł poprzednie obywatelstwo. Ale są wyjątki wynikające z traktatu międzynarodowego Federacji Rosyjskiej i Ustawy Federalnej.
  • Biegle posługuje się językiem rosyjskim na poziomie konwersacji.
  • To znajduje się na terytorium Rosji w ciągu 5 lat od momentu, kiedy zostało przyznane pozwolenie na pobyt. Okres ten jest uważany za stały, jeżeli osoba wyjeżdża z kraju na okres nie dłuższy niż 3 miesiące przez okres jednego roku.

wyjątki

są ciekawe niuanse dotyczące ostatniego punktu. Pobyty może być zmniejszona do jednego roku, jeśli stosuje się do obywatelstwa osób:

  • Posiada wysokie osiągnięcia w dziedzinie kultury, nauki i technologii, lub zawodu zainteresowania Federacji Rosyjskiej.
  • On stara się o azyl polityczny.
  • On jest uchodźcą.

I tak niektórzy ludzie nie potrzebują żadnych podstaw do uzyskania rosyjskiego obywatelstwa powyżej. Dotyczy to osób, które mają szczególne zasługi przed rosyjskim. To samo dotyczy obywateli państw dawniej częścią byłego Związku Radzieckiego, którzy służyli co najmniej trzy lata na podstawie umowy w Siłach Zbrojnych i innych formacji wojskowych.

uproszczony schemat

Więc, krótko opisane powyżej były powody uzyskiwania obywatelstwa rosyjskiego. W sposób uproszczony , wszystko wygląda jeszcze bardziej elementarne i proste. Aby zrozumieć istotę procesu, wystarczy zapoznać się z artykułem 14 tej samej ustawy federalnej. Mówi o kategorie osób ubiegać się, aby nie dostać pozwolenie na pobyt i nie mieszkający położył pięć lat. Tak, jest to cudzoziemcy, którzy:

  • Wcześniej posiadał obywatelstwo CCCP albo urodzili się na terytorium RFSRR.
  • Mieć co najmniej jedno z rodziców z obywatelstwa Federacji Rosyjskiej, który również mieszka w Rosji.
  • Wcześniej posiadali paszporty ZSRR, ale w tej chwili nie ma żadnego paszportu. Do jedzenia, są bezpaństwowcem.

Przypadki te są najbardziej proste i powszechne. Wszystkie trzy powody, dla uzyskania obywatelstwa są znaczące. Wiele osób wydały paszport na tych warunkach.

Pozostałe kategorie

Tak, to nie jest wszystko. Są też inne powody do uzyskania rosyjskiego obywatelstwa w sposób uproszczony. Imigranci mogą ubiegać się o rejestrację i uzyskanie rosyjskiego paszportu, jeśli:

  • Niezdolny do pracy i mieć dorosłego dziecka z rosyjskim paszportem.
  • Składa się z ponad trzech latach małżeństwa z osobą, która jest obywatelem rosyjskim.
  • Mieć dziecko z rosyjskiego obywatelstwa. W tym przypadku zatwierdzenia wniosku jest dopuszczalne, jeśli drugi rodzic, byłego rosyjskiego, który okazał się niekompetentny, pozbawiony / ograniczone prawo opieki, brak lub martwy.
  • Są niesprawne dorosłe dziecko, posiadające obywatelstwo rosyjskie. W tym przypadku wniosek zostanie zaakceptowany, biorąc pod uwagę te same warunki, które zostały wymienione w poprzednim akapicie.
  • Otrzymaliśmy wykształcenie wyższe po 01.07.2002 w podstawowych programów edukacyjnych z gos.akkreditatsiey, a co najmniej trzy lata po wydaniu dyplomu pracował na rzecz Rosji, powołując płacenia podatków na fundusz emerytalny.
  • Prowadzenia legalnej działalności w Rosji przez trzy lata. W tym przypadku kwota wypłacana z opłat i podatków powinien wynosić co najmniej jeden milion rubli.
  • Zainwestować co najmniej 10% przedsiębiorstw działających na rosyjskim rząd ustanowił działalności. Jej kapitału musi być równa co najmniej 100 000 000. Wysokość podatków i opłat ponoszonych przez pracodawcę, należy rozpocząć od 6 000 000.
  • W ciągu trzech lat pracy w zawodzie, dostępne w specjalnych listach, co pozwala uprościć uzyskania obywatelstwa.

Jak widać, sposobów, aby zdobyć rosyjski paszport nie jest tak mało. Człowiek, który nie pasuje zawsze można użyć innego. Jeśli inwestować kilka milionów rubli w rozwój branży jest w stanie nie każdy jest wymagane, aby otrzymać specjalizację i pracować nad nim od kilku lat jest realistyczne.

Pierwsze RVP

Najtrudniejszy etap obejmuje rejestrację tymczasowego zezwolenia na pobyt (RWP). To – Pierwszym krokiem po uzyskaniu wizy, który będzie musiał udać się do cudzoziemca, który nie posiada preferencyjne podstawę do uzyskania obywatelstwa rosyjskiego. Do jego konstrukcji, jednak musimy wiele z tych samych dokumentów. Oto ich lista:

  • Formularz wniosku w dwóch egzemplarzach.
  • Krajowe i zagraniczne paszporty.
  • Kopia paszportu małżonka (-ów), jeżeli jest dostępny.
  • Świadectwo małżeństwa.
  • Dwa zdjęcia. Dla osoby bez obywatelstwa – trzy.
  • akty urodzenia dzieci (jeśli występują).
  • Karta migracji.
  • Dokument rejestracyjny.
  • Informacje medyczne o braku niebezpiecznych chorób.
  • Wyniki egzaminu z języka rosyjskiego i rosyjskiej historii.
  • Odcisków palców.
  • Otrzymanie płatności opłat państwowych.

Czekać na decyzję zwykle przypada 2 miesiące. Następnie na krótko przed upływem pierwszego roku po wydaniu ETA, cudzoziemiec będzie musiał dostarczyć certyfikat potwierdzający jego dochód FMS.

zezwolenie na pobyt

Zatem powyższy został poinformowany, że podstawy i procedury uzyskania obywatelstwa rosyjskiego ustanowiony przez prawo federalne. Zasada B, szanse stać się przedmiotem Rosji jest znacznie więcej, niż się wydaje. Ale nie wszyscy są zgodne z żadnej z powyższych kategorii. Wiele trzeba zarejestrować pobytowy. I tak krąg wnioskodawców uprawnionych do tego dokumentu:

  • Dorosłych cudzoziemców przyznane RVP w Federacji Rosyjskiej.
  • Wysoko wykwalifikowani specjaliści.
  • Ubezwłasnowolniona osoba z opiekun mający RVP, zezwolenia lub rosyjskiego obywatelstwa.
  • Obywatele Turkmenistanu i Białorusi.
  • Rosyjskie głośniki, wraz z dokumentami uzupełniającymi.
  • Osoby biorące udział w programie przesiedleń.
  • uchodźcy polityczni.
  • Ludzie w przeszłości zrzekły się obywatelstwa Federacji Rosyjskiej.

Osoby należące do tych kategorii powszechnie ozdobić zezwolenia.

Składanie dokumentów na ogólne podstawy

Cóż, wszystkie szczegóły dotyczące wstępnych procesów zostały wymienione. A jeśli ludzie mają prawo do obywatelstwa rosyjskiego, wszystkie z nich uwzględniono, może zacząć zbierać dokumenty i wysłał do FMS stosowania. To jest to, co jest wymagane do złożenia:

  • Kwestionariusz ustanowiony próbkę.
  • zezwolenie na pobyt.
  • Paszport (musi być ważne jeszcze 6 miesięcy).
  • metryka urodzenia i akt małżeństwa (jeśli wnioskodawca zmienił swoją nazwę w związku z tym).
  • Wyciąg z rejestru domu.
  • Kopia konta osobistego.
  • Dyplom, przeszedł apostille.
  • Porzucenie dawnego obywatelstwa.
  • certyfikat emerytalny (jeśli są dostępne).
  • Wyniki egzaminu z języka rosyjskiego.
  • Dowód wpłaty opłaty rejestracyjnej (obecnie jest to kwota 2 000 r).

Ważne jest, aby pamiętać, że paszport musi być wybite, potwierdzający prawo cudzoziemca czasowo mieszkających w Rosji. wymagają również notarialnie kopię tej strony.

Lista kontrolna dla „korzystnych” przypadków

Jak można się domyślać, podstawy uproszczenia rosyjskiego obywatelstwa ma na celu zapewnienie imigrantów mniejszą objętość dokumentów. Jest. Lista składa się z zaledwie siedmiu punktach. Oto, co trzeba złożyć:

  • Profil.
  • Certyfikat potwierdzający tożsamość wnioskodawcy.
  • Certyfikat obecnego obywatelstwa lub jego braku.
  • zezwolenie na pobyt.
  • Dokument potwierdzający zmianę nazwy (jeśli był).
  • Trzy fotografie (czarno-biały lub kolorowy).
  • Otrzymanie zapłaty cła państwowego.

Jest to główny wykaz papierów wartościowych. Oczywiście, w zależności od indywidualnego przypadku, zostanie on zaktualizowany. Wymienić jakieś trzy powody, dla uzyskania obywatelstwa Federacji Rosyjskiej – i dostać jeszcze kilka list z taką samą liczbą punktów. Nie mogą zawierać świadectwo obecności wnioskodawcy obywatelstwa ZSRR dokumentu na niepełnosprawność, pracy dyplomowej na zatrudnienie, i tak dalej. D. Bed a mimo to trzeba określić listę indywidualnie.

reintegracja

Więc jest to procedura, która pozwala osobie wrócić wcześniej stracił status obywatela Federacji Rosyjskiej. Na jego zachowanie musi przedstawić następujące dokumenty:

  • Zastosowanie formy (2 kopie).
  • Papier na przypisanie dokumentu pobytowego.
  • Certyfikat potwierdzający fakt, że mężczyzna rzeczywiście był utracone obywatelstwo rosyjskie.
  • Potwierdzenie legalnych źródeł dochodu.
  • Wyniki egzaminu z języka rosyjskiego.
  • Porzucenie dawnego obywatelstwa.

Jeżeli wszystkie dokumenty są zbierane, reintegracja trzymać. K to ustawodawstwo procedura dotyczy najbardziej lojalny.

Warunki dla dzieci

W przypadku cudzoziemców, którzy zdecydowali się uzyskać obywatelstwo rosyjskie, są dzieci, to oni też będą musieli zbierać ten sam zestaw dokumentów.

Dziecko w wieku od 14 do 18 lat będą musiały dać pisemną zgodę. To potwierdza swoją gotowość do osobistego świadomej chęci uzyskania rosyjskiego obywatelstwa. Jeżeli dziecko nie ma 14 lat, umowa ta jest wypełniona dwóch rodziców. Dzieci w zastosowaniu do FMS powinien być obecny. Jedynymi wyjątkami są ci, którzy nie są jeszcze świadomi wiek.

Czas i oczekiwanie

Nadal wiele niuansów można powiedzieć o fundacji i procedury uzyskania obywatelstwa rosyjskiego. Nie należy zapominać o czasie.

Procedura uzyskania obywatelstwa rosyjskiego przez kompleks i długie. Jeśli cudzoziemiec składa dokumenty na zasadach ogólnych, to trzeba czekać na okres do jednego roku. Dlatego zaleca się, aby starannie zbierać dokumenty do złożenia. Znalazłeś błąd – będzie musiał zacząć wszystko od nowa.

Jeżeli dana osoba złoży wniosek o uproszczonych warunkach, okres oczekiwania wynosi około sześciu miesięcy. To może być skrócony do trzech miesięcy. Ale tylko wtedy, gdy imigrant jest nośnikiem języka rosyjskiego, obywatel Białorusi, Kirgistanu i Kazachstanu, albo członek programu przesiedleń.

B każdym przypadku osoba zostanie poinformowana o decyzji FMS w ciągu 30 dni od daty jej wystawienia.

Któż mógłby odmówić?

Teraz, że każda podstawa do uzyskania obywatelstwa Federacji Rosyjskiej zbadane, można odwołać się do artykułu № 16. B Opisuje on sytuację, w której imigranci mogą być legalnie odmówiono rejestracji rosyjskiego paszportu. Tak, nikt nie powinien oczekiwać, aby otrzymać obywatelstwo rosyjskie, jeżeli:

  • Zdecydowanie zalecał zmianę konstytucji lub w jakikolwiek inny sposób stwarza zagrożenie dla bezpieczeństwa narodowego.
  • Taki czy inny sposób związanych z ponadnarodowych, międzynarodowych lub między-terytorialnych konfliktów. Ta kategoria obejmuje terrorystów, ekstremistów, jak również wszystkie osoby uczestniczące w nich nic do zrobienia.
  • Brał udział w przygotowaniu lub do podjęcia działań, które prawo rosyjskie przewiduje odpowiedzialność cywilną, administracyjną lub karną.
  • Ma przy wjeździe na terytorium granicach Rosji ze względu na fakt, że wcześniej został wydalony z kraju dla jednej lub innego powodu.
  • Przy stosowaniu podano nieprawdziwe informacje o sobie.
  • Służy ona na rzecz innego kraju (możliwe są wyjątki).
  • Ma wybitne i nie przewrócił, nałożone za umyślne naruszenie prawa.
  • Jest podejrzany / oskarżony o popełnienie przestępstwa.

Na podstawie całości powyższych rozważań, możemy śmiało powiedzieć, że podstawy odmowy rejestracji, aby otrzymać obywatelstwo rosyjskie naprawdę znaczący i logicznie argumentował.