361 Shares 5532 views

Niezwykłe zwierzęta: dziki kot

Koty są związane głównie ze zwierzętami, to trudno sobie wyobrazić, że można je bez problemu przetrwać z dala od ludzkich siedzib. Jednakże, to jest fakt. Na przykład, las kot czuje się świetnie w środowisku naturalnym, a jego kuzyni zamieszkują północną Azję, Europę i Afrykę. Większość członków tego typu są zawarte w międzynarodowych i regionalnych czerwonych ksiąg. Na przykład, Far Eastern Leśny, jak mini-pantery i dzikich stepów, żyjącego w stepy Kazachstanu.

wygląd

Te średnie zwierzęta, podobnie jak ich krajowych odpowiedników. Kolor w lesie kota brązowo-brązowe lub szare, z czarnymi paskami lub plamami. Średnia masa – od trzech do ośmiu kg, wysokość – około 35 cm, o długości 40-70 cm, – ogon – o grubości około 30 cm, jak w przypadku pociętych się na końcu. W większych europejskich przedstawicieli takich dżungla kot, który może ważyć do 18 kg. Afrykańskie dzikie koty zazwyczaj mniejsze i lżejsze.

siedliska

Wildcat często osadza się w miejscu, gdzie znajduje się dużo zajęcy, małych ssaków i ptaków, kręcone gniazdo na ziemi. Najczęściej jest to ślepe obszary mieszanych i liściastych lasów, trzcina i sitowie wzdłuż rzek. W górach, dzikie koty można znaleźć na terenach skalistych na wysokości do 3000 metrów nad poziomem morza.

afery

Jak wszyscy członkowie rodziny, dziki kot leśny głównie nocny tryb życia. On może polować w ciągu dnia, preferując pochmurnej pogodzie. Ulubionym czas na polowanie – na wschodzie lub na kilka godzin przed zachodem słońca. Leśny stalking zdobycz, leżąc w oczekiwaniu, a potem cicho zakrada się w ciągu kilku skokach złapać zdobycz. Zewnętrznie przypomina polowanie kotów domowych, lecz ruchy dzikich kotów bardziej precyzyjne, ostre i szybkie.

Na jedną noc polowania to zwierzę może złapać i zjeść tuzin gryzoni o wadze do funta.

Czasami Leśny mogą przypadkowo ataku łasica, gronostaj, fretki. Jednak to stwarza ryzyko, że Martens defensywnie mogą same dusząc jego nieszczęsnego prześladowcę.

Oprócz tego, żbiki wielu naturalnych wrogów. Są Hunted lisy, wilki, szakale. Jednak, aby złapać kotów leśnych, a także w domu jest dość trudne, ponieważ są one dobrze zachowane w najwyższych gałęziach drzew.

Leśny preferuje samotność. W stado tych zwierząt prawie nigdy nie błądzą.

W ciągu dnia śpią w swoim legowisku, które mogłyby stać się głuchy na drzewie lub opuszczonej nory jakiegokolwiek zwierzęcia. Górskie dzikie koty żyją w szczelinach lub pomiędzy kamieniami.

W zimnie, lampart kot stara się pozostać blisko siedzib ludzkich, aby radzić sobie sami. Często wspinać się do kurników, atakując kur i kaczek, ale również korzyści, niszcząc szkodliwe gryzonie.

reprodukcja

W warunkach naturalnych, Leśny aktywnie propagowane w wczesną wiosną. W tym celu, mężczyzna przychodzi do terytorium, do domu kobiet, i zaczyna przyciągać uwagę jej syk Mewing basovitym i marudzenie. Kilka mężczyźni mogą prowadzić ostrą walkę dla pani serca, jazdy przeciwnika do podbitego terytorium.

Ciąża Leśny trwa 9-10 tygodni. W tym czasie ona przygotowuje gniazdo dla jej przyszłego potomstwa, torując jego pióra, puch i trawy. Pod koniec wiosny rodzą się ślepe i siedem kociąt. Ich rozwój jest podobny do rozwoju gatunków krajowych. Około półtora miesiące mają już wyjdzie z nory bądź gniazda, aby zapoznać się z okolicy. Mama kot czujnie je oglądać i zawsze chroni przed niebezpieczeństwem. W takich czasach, że nie boi się atakować nawet lisa.

Pod koniec lata, kocięta są gotowe do samodzielnego życia. Zostawiają swoje rodziny w poszukiwaniu własnego terytorium lądowego.