256 Shares 7127 views

Masło Shea: Użycie i właściwości, opinie

Jeśli kochasz naturalne kosmetyki, jest znany z wielu składników ziołowych, które są wykorzystywane do tworzenia różnych kremów, balsamów, toników i innych towarów ze znakiem «Bio» lub «naturalne». Jednym z powszechnie stosowanych składników naturalnych – masło shea. Zastosowanie i właściwości tych produktów z rośliny były przedmiotem tego artykułu.


Co to jest ten olej?

Ten produkt jest otrzymywany z owoców drzewa, zwanego Shea. Substancja ma konsystencję stałą w temperaturze poniżej 35 ° C Jeśli zwiększymy element termiczny, masło shea lub Shea, zaczyna łatwo topić. Zapach tego produktu roślinnego łagodny i przyjemny, z orzechowym notatek. W zależności od danego surowca, a proces produkcji oleju, jego barwa mogą wahać się od bieli do zielono-żółty. Jego zastosowanie w przemyśle spożywczym, wykorzystanie do produkcji czekolady, kosmetyków i farmaceutyków.

Smaczne i przechowywane przez długi czas

W temperaturze pokojowej produkt roślin jest bardzo podobny do stopionego masła. Podobieństwo to jest chyba najważniejsze, że połowy Europejczyków oczu. Szkocki podróżnik Mungo Park, który jest jednym z pierwszych ludzi ze Starego Świata był świadkiem produkcji masła shea, docenili jakość odżywczą produktu. Zauważył, że materiał roślinny mogą być przechowywane w formie niesolonego cały rok. Smaku egzotycznych potraw, w zależności od parku, nie jest gorsza od Europejczyków przyzwyczajonych premii masła krowiego. Nic dziwnego, że lokalna populacja Burkina Faso i innych krajów afrykańskich, że tłuszcz roślinny jest zawarte w codziennej diecie. Po notatek Scot tak entuzjastycznie opisane masło shea, a właściwości aplikacyjne tego produktu wygenerowała ogromne zainteresowanie wśród Europejczyków.

Jak to jest produkowany?

Na drzewie rosnącym ojczyzny masło shea masło shea wytwarzane ręcznie, może nawet dzisiaj. Zbieranie nakrętek upraw przypada na pory deszczowej. Interesującą cechą produkcji masła shea jest fakt, że jest całkowicie sfeminizowany. Wszystko twardy tłuszcz proces odzyskiwania produktu przeprowadzana jest znakomite i ciężko pracujących kobiet-afrykański mieszkańców.

Po zebraniu plonów orzechów, są one umieszczone w kadziach i trzymać przez około dwa tygodnie w ziemi. Miąższ z owoców gnije, a nasiona są usuwane łatwiejsze. Są gotowane do zapobiegania kiełkowaniu i poddaje cztery dni pieczenia. Taki półprodukt może być przechowywany przez dłuższy czas, aż do dziewięciu miesięcy.

Aby wyodrębnić olej z nasion, są one zwolnione ze skórki i smażyć przez cały dzień. Przygotowany rdzeń kruszy się, w moździerzu aż do postaci pasty i ugniata się intensywnie. Otrzymaną mieszaninę przemyć w dużej ilości kilka razy wodą, rozdzielenie piany. Ponadto, substancja gotowano przez kilka godzin, usuwając warstwę wierzchnią. Jest cennym produktem docelowym – masło shea. Zastosowanie i właściwości tłuszczu w Afryce, jest głównie związany z wartością odżywczą surowców.

Gdzie mogę korzystać z tego produktu?

Jest to dla nas, masło shea jest egzotyka, a Afrykanie przygotowują mu jedzenie, plamy ściany i okna w porze deszczowej i wykorzystywane dla nieskomplikowanych potrzeb zdrowia i urody. Około 90% wytworzonego produktu jest używany do indywidualnych potrzeb mieszkańców czarnego lądu.

Raz w Stanach Zjednoczonych i Europie próbowali masło shea, zastosowanie i właściwości surowców roślinnych stanowią podstawę wielu osiągnięć naukowych i technologicznych. Dzisiaj w Afryce nabyć większość substancji tłuszczowej nie jest gotowy, a nasiona tej rośliny. Mechanicznie przetworzone masło shea, właściwości i zastosowania, zdjęcie i opis, które są teraz znane wielu ludzi na świecie jest uważane za bardziej czysty i stabilny produkt. Jest on używany do celów spożywczych oraz do produkcji kosmetyków. Jakość oleju, ze względu na swój skład. Weźmy bliżej przyjrzeć się co jest cenione słoik z substancji ziołowych.

Co to jest produkt roślinny?

Obecnie dość często w skład produktów kosmetycznych to masło shea. Właściwości i zastosowanie substancji tłuszczowych bezpośrednio na podstawie jej składu. Masło shea zawiera następujące substancje czynne:

Triglicerydy albo kwasy tłuszczowe

  • Kwas oleinowy (55%) – Kwas omega-9, dobrze emulgujący, szeroko stosowane w syntezie chemicznej w procesach mydła produkcji kosmetyków.
  • Stearynowego (45%) – kwas karboksylowy, najczęściej w naturze. Dla ludzkiego organizmu substancja jest magazynem energii. Kwas ten jest powszechnie stosowany w produkcji mydła w wytwarzaniu produktów kosmetycznych.
  • Palmitynowy (7%) – jednozasadowego kwasu nienasyconego, nadaje właściwości hydrofobowych jest używane w produkcji mydeł, detergentów i preparatów kosmetycznych.
  • Linolowego (8%) – jednozasadowy kwas omega-6, oznacza niezbędnym dla ludzkiego ciała. Kwas ten umożliwia przywrócenia normalnego działania, a z błonami komórkowymi.
  • Linolenowy (1%) – odnosi się do kwasu tłuszczowego omega-3, i stanowi znaczną wartość dla organizmu ludzkiego.

nie zmydlające:

  • Polifenole wykazują aktywność przeciwbakteryjną, mają adaptogenne i antyoksydacyjne działanie.
  • Tokoferole, które razem tworzą witaminy E, mają przeciwstarzeniowe, regenerujące, przeciwutleniacz, onkoprotektornyh działania.
  • Triterpeny stymulowania komórek nasycenia tlenu, obniżenia cholesterolu są ochrony przeciwsłonecznej.
  • Steroidy mają wysoką biologiczną aktywność i działanie przeciw starzeniu.
  • alkohole terpenowe powoduje zapach oleju. Mają działanie przeciwzapalne, antyseptyczne i dostarczania substancji odżywczych w głąb skóry.

Węglowodory (3%) działają funkcji nawilżające.

Droga podawania zależy od efektu

Tak więc, możemy stwierdzić, że masło shea, właściwości i zastosowania, sprzężenie zwrotne i korzyści dla organizmu, które są przedmiotem niniejszego przeglądu, to jest uważany za bardzo wartościowy produkt. Jeśli używamy go do środka, niezbędne kwasy tłuszczowe przyczyniają się do skutecznego obniżenia poziomu cholesterolu. Olej ten regeneruje się ciało przeciw starzeniu się komórek nowotworowych i aktywne utleniacze.

Jak opinie, jeżeli są stosowane miejscowo masło shea, to nie jest nawilżenie, regeneracja, odmłodzenie skóry, poprawia krążenie obwodowe. Obchodził przywrócenie błon komórkowych, zmniejszenia zapalenia, eliminuje łuszczenie się. Masło shea, właściwości i zastosowanie w kosmetykach, które są obecnie dużym zainteresowaniem, może być używany jako monosredstvo, ale częściej zawarte w szerokiej gamie produktów do pielęgnacji skóry i ciała, a także włosów.

Masło Shea dla skóry

Tłuszcz roślinny składnik aktywny jak będzie użyteczny na sucho, starzenie, podrażnionej skóry. Wszystkie niezbędne informacje o masło shea, właściwości i zastosowań na twarz, opinii i zaleceń ekspertów i konsumentów można znaleźć poniżej.

Ten składnik jest już dwie dekady aktywnie zaangażowane w skład produktów kosmetycznych i zdobył miłość i akceptację Ludowej. Masło shea łagodzi obszary zapalenie, zmiękcza utwardzoną strefa chroni przed niekorzystnym wpływem na środowisko, przywrócenie funkcji barierowej i ma odmładzająco przeciwutleniacz, służy jako filtra słonecznego. Obecność fitosteroidov sprawia, że składniki ziołowe unikalne i skuteczne narzędzie w walce ze starzeniem się organizmu. Masło Shea uruchamia odnowę komórkową na poziomie wrodzonej młodego organizmu. Kobiety stosujące krem i maska z masłem shea, świętować doskonałe rezultaty: skóra jest doskonale nawilżona, zmarszczki są zredukowane, przywracając elastyczność.

Eksperci zalecają stosowanie kosmetyków z masłem shea, po trzydziestu latach, gdy piękne panie mają do czynienia z pierwszymi oznakami starzenia się skóry. Młode dziewczęta ten składnik pomoże w walce z trądzikiem. Konsumenci zauważyć zmniejszenie zapalenia skóry i szybkiego gojenia się blizny po trądziku i zaskórników. Masło shea, właściwości i zastosowania na powierzchni, która cenione przez konsumentów, zapobiega tworzeniu się zaskórników i nie zatyka porów. Oznacza to, że mechanizm powstawania zaskórników i wyprysków zostanie przerwany, a skóra jest czysta, gładka, gładka i świeża.

Masło Shea dla pięknego ciała

Dobrym konto masło shea jako antycellulitowy komponentu. Poprawia mikrotsirkullyatsiyu skóry i zwalcza niesławny skórkę pomarańczową. Jeśli krem cellulitu zostały dodane do pomarańczowego oleju i ekstraktu kawy, terpeny shea dostarczyć je do głębokich skóry właściwej. Ponadto, kobiety twierdzą, że znika nie tylko nierówną strukturę, skóra staje się bardziej elastyczna i miękka.

Rozstępy występują w czasie ciąży i dla innych powodów, a także może być mniej zauważalne przy użyciu masło shea. Zapewniając działanie regenerujące i przywracania strukturę komórkową, to składnik rośliny zapobiega powstawaniu blizn i rozstępów leczenie pomaga ustalić.

kwas cynamonowy, część masła shea jest naturalnym filtrem UV i jest aktywnie wykorzystywana w produkcji specjalnych filtrów przeciwsłonecznych.

Olej do włosów Shea

Przedmiotem szczególnego zainteresowania jest temat: „masło shea. Właściwości i aplikacje dla włosów” Nowoczesne kobiety narażają swoje włosy codziennie stylizacji ciepła, narzędzia do stylizacji są stosowane, farby i uciekają się do stosowania nowych fangled usług fryzjerskich. Wszystko to sprawia, że z pewnością piękne, ale niekorzystnie wpływa na strukturę włosów. Stają się suche, łamliwe i tracą naturalny połysk.

Masło shea wykazały doskonałe wyniki w odbudowie zniszczonych włosów. Jeśli skóra głowy jest sucha, może być stosowany za pomocą masła shea całej długości i wcieraj w korzenie. W przeciwnym razie, eksperci zalecają stosowanie masła shea na włosach, odchodzenia od korzeni kilku centymetrów. Maska powinna być od dwóch do pięciu minut, w zależności od stopnia wysuszenia i niszczenie włosów. Kobiety twierdzą, że po pierwszym tygodniu stosowania narzędzi z shea włosy ożywają, stają się elastyczne, miękkie i błyszczące.

Inne sposoby korzystania masło shea

Oprócz przemysłu kosmetycznego, ziołowe składniki są powszechnie stosowane w produkcji żywności. Dość długi czas, masło shea, właściwości i zastosowanie w przemyśle spożywczym, z których zostały twierdził, natychmiast po przybyciu do Europy, została wprowadzona do produkcji margaryny. W ramach niniejszego mają duże znaczenie z trójglicerydów, które w wyniku uwodnienia zapewniają wysoką wydajność tłuszczu nasyconego i czynią opłacalność produkcji.

olej shea są również często stosowane w produkcji czekolady jako substytut masła kakaowego. To znacznie obniża koszty produkcji i nie odzwierciedla negatywnie na jakość traktuje. Jednak eksperci wyrażone że taki produkt nie może być nazywany czekoladę i nadać mu definicję „cukiernicza” płytek.

Uroda od wewnątrz

Można powiedzieć, że masło shea został niedoszacowany jako produkt do jedzenia. Może być stosowany jako substytut masła kompletnego, a produkt ten jest znacznie lepszy niż jego odpowiednik dla zwierząt. On nie tylko nie zawierają cholesterolu, ale także przyczynia się do walki przeciw miażdżycy, chroni przed starzeniem, zapobiega rozwojowi raka. Że zawiera hormony roślinne masło shea sprawia, że jest bardzo korzystna dla kobiet w okresie menopauzy. Będzie to służyć jako dobra alternatywa dla leków farmaceutycznych protivoklimakticheskim pochodzenie.