854 Shares 5327 views

ekstrakt z rumianku: kompozycja, zastosowanie, zastosowanie

Rumianek jest jednym z najbardziej popularnych roślin, które mają właściwości lecznicze. Ona z powodzeniem stosowany w medycynie już w starożytności. Rumianek olejku zawiera substancję chamazulene, który ma działanie przeciwzapalne, uspokajające i działanie znieczulające.


Przydatne właściwości roślin

Rumianek jest przydatna na przeziębienia, grypa, SARS. Ta roślina lecznicza ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy, eliminuje zwiększonej gaz, ból ze skurczami, poprawia apetyt. Rumianek wywar podjęte w różnych zatrucia, do szybkiej eliminacji toksyn.

Narzędzia oparte na tego zioła pomaga z zapaleniem błony śluzowej żołądka, biegunki, chorób pęcherzyka żółciowego i wątroby, dróg moczowych. Ponadto lek rumianek normalizuje stan psycho-emocjonalny – zapewnia głęboki sen, łagodzi stres, stabilizuje system nerwowy.

Rumianek

Z kwiatów rumianku olejku otrzymuje. Jest on stosowany w produkcji ekstraktu. Woda-gliceryna wyciąg z roślin uzyskanych metodą ekstrakcji elektro-plazmowego dynamiczny jest szeroko stosowana w nowoczesnej kosmetologii i medycyny. W oparciu o to stworzony dla dzieci kosmetyki, płyny i kremy do skóry wrażliwej, ręce i nogi, szamponów i balsamów, produktów wieków.

Skład i właściwości

ekstrakt z rumianku, cenione ze względu na obecność witaminy A, B, C, flawonoidy, kumaryny, olejek eteryczny, cholina, fitosterole, organiczne kwasy, kwas nikotynowy. Ten czerwonawo-brązową ciecz o charakterystycznym zapachu ma działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, zmiękczające, kojące, wygładzanie, łagodne właściwości wybielające.

Zastosowanie ekstraktu rumianku

Narzędzie to zaleca się stosować w zaburzeniach metabolizmu, zaburzenia zębów, ropnie, różnych chorób układu oddechowego. Dzięki temu jest ułatwione i chorób skóry, takich jak łuszczyca, wyprysk, zapalenie skóry.

ekstrakt z rumianku, ciecz doustnie z wzdęć, gazów, skurcze jelit. Jest także przydatny w użyciu narzędzia, jeśli masz problemy z wątrobą, pęcherzyka żółciowego, nerek, chorób żołądkowo-jelitowych.
Wrzody, czyraki, oparzenia leczyć stosując ekstrakt z rumianku, które sprzyja szybkiemu gojeniu i przywrócenie skóry.

Ginekolodzy powodzeniem zastosować to narzędzie w leczeniu stanów chorobowych, takich jak erozja szyjki macicy, pochwy i krocza, pochwy ran, bolesne miesiączki.

Woda-gliceryna wyciąg z kwiatów rumianku są również szeroko stosowane w produkcji kosmetyków dla dzieci. Krem dla niemowląt z wyciągiem z rumianku ma lecznicze, przeciwzapalne i antybakteryjne właściwości, nawilża i zmiękcza skórę, chroni przed ścieraniem.

Oznacza to, że cenną cechą jest to, że może być łączony z innymi roślinami leczniczymi, takimi jak aloes, nagietek, żeń-szeń i inne.

Stosowane w kosmetykach

Rumianek – niedrogi, naturalny i tani składnik produktów kosmetycznych. Wyciąg Rumianek twarzy stosowane ze względu na jego właściwości przeciw starzeniu. Tak, on jest członkiem wielu kremów, masek i balsamów do pielęgnacji skóry każdego typu.

ekstrakt z rumianku stosowany jest w produkcji narzędzi do wrażliwej i uszkodzoną skórę. U jego podstawy wykonane są z kremem, które koją i nawilżają skórę, produkty do pielęgnacji skóry wokół oczu, mleczko oczyszczające, peelingi ciała, twarzy i ciała, żele do higieny osobistej, olejki do masażu, pasty do zębów, produkty do pielęgnacji jamy ustnej. ekstrakt z rumianku w szampony, maseczki, balsamy, odżywki daje siłę do włosów i sprawia, że błyszczące i jedwabiste. Kosmetyczki polecam go do mycia zamiast mydła.

Preparaty na bazie wybielacza funduszy i wyeliminować pigmentację skóry, pomaga przywrócić skórę, koją i przywracanie, odmłodzić i odświeżyć skórę, poprawia koloryt skóry, łagodzi trądzik i normalizuje pracę gruczołów łojowych. ekstrakt z rumianku, w składzie środków przed i po goleniu dezynfekuje i zmiękcza skórę.

kąpiel

Łaźnie z rumianku korzystny wpływ na wrażliwej, skóry podrażnionej, łagodzić i zmiękczyć go stosować w leczeniu różnych schorzeń skóry. Takie leczenie jest zalecane, gdy płacz wyprysk, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry, dermatozy, pokrzywka, i tak dalej. Te procedury fizjoterapeutów używać w leczeniu chorób tkanki łącznej, chorób metabolicznych procesach w nadmiernego pocenia. Kąpiel z ekstraktu rumianku są dobrze jako środek zapobiegawczy do pieluchy zapalenie skóry, a także w celu ułatwienia przepływu w skazy.

Kąpieli wodnej w temperaturze nie wyższej niż 37 ° C. W wodzie mogą konieczne dodanie 40-50 gramów ekstraktu (na łaźni o standardowej wielkości). Przebieg leczenia składa się z dziesięciu procedur, które odbywają się co drugi dzień. Po tej kąpieli jest to konieczne, aby spocząć na pół godziny.

Dzięki licznym dobroczynnych właściwości ekstraktu z rumianku jest wysoko cenione w medycynie i kosmetologii. Z zastrzeżeniem zasad przechowywania, produkt ten będzie niezbędny w domowej apteczce. Przechowywać ekstrakt z rumianku może być dłuższy niż dwa lata.